Kvinoja nākusi no Dienvidamerikas, kur Andu kalnu reģionā tā tiek audzēta jau 5000 gadu. Tehniski gan kvinoja neskaitās graudaugs, tās ir sēkliņas. Taču kulināri tā tiek izmantota tieši tāpat, kā jebkurš graudaugs. Pastāv gandrīz divi tūkstoši dažādu kvinojas veidu, taču veikalos visplašāk pieejama gaišā, brūnā, sarkanā un melnā kvinoja. Visneitrālākā garša ir gaišajai jeb baltajai kvinojai, bet brūnā, sarkanā un melnā kvinoja jau ir ar specifiskāku garšu un izteiktāku aromātu.
Kvinoju vari pielietot gluži tāpat, kā jebkuru citu graudaugu produktu. Vāri putras, pasniedz kā piedevu pie gaļas vai zivīm vai iemaisi salātos kopā ar dārzeņiem, tāpat kā kuskusu.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit