Martā par pavasari liecināja vien īsi saulainie brīži un tik ļoti gaidītā sniegpulkstenīšu izspraukšanās, sniegam kūstot. Aprīlis gan solās būt dāsnāks – noteikti jāturpina ne tikai baudīt bērzu sulu sezona, bet jāgaida, kad klajumos parādīsies pirmās gārsas un nātres. Gārsas iesakām baudīt kādā pavasarīgā smūtijā, bet nātres – zupā, kas sasildīs pēc garākas svētdienas pastaigas. Daži kulinārie entuziasti jau steidz ziņot, ka tirgos nopērkami pirmie lakši – urā, beidzot var tapt lakšu pesto!
Kad vaicāju bloga "Našķoties" saimniecei Zanei Ozoliņai par viņas kulinārajiem plāniem šim mēnesim, Zane bija īsa un kodolīga. Šomēnes, Lieldienām un pavasarim raksturīgi, noteikti jāēd jau pieminētie lakši un olas. Zane pati neslēpj, ka Lieldienās vēlas mīcīt maizes mīklu un cept gardas bulciņas.
- Iedvesmojošu interviju ar "Našķoties" Zani par viņas virtuves gaitām vari lasīt šeit.
Par sevi gan varu teikt, ka meklēšu spridzīgākas un svaigākas garšas. Tāpēc tev, lasītāj, iesaku pamēģināt mājās gatavotu klasisko citronu krēmu. To kādā svētdienas pankūku rītā iezied plāno pankūku rullīšos. Apsolu – garšos dievīgi! Bet, ja krēma sanācis krietni daudz – sadūšojies Lieldienu svētku galdā celt citronu tarti. Tāpat nevajag aizmirst arī par salātu atsvaidzināšanu – ne tikai ar redīsiem vai dīgstiem. Tos lieliski var papildināt ar pavisam neilgi iemarinētiem avokado. Jā, tieši tā – marinētas avokado šķēlītes būs tieši tā pikantā garša, kas vajadzīga, ja vēlme pamēģināt ko jaunu.
"Trīslitrenes ar bērzu sulām un salātu bļodas, kurās no tirgus pārnesto gurķīšu ripas mijas ar pirmajiem redīsiem, lekniem zaļumiem un skābo krējumu – zaļa un kraukšķīga solās būt mana aprīļa diēta. Apbruņojusies ar asu dūcīti, došos "medībās". Vispirms uz verandu, kur uz palodzes saliktajās puķu kastēs lekni sazēluši lociņi un mikrozaļumi, tad uz dārzu – pēc gārsas, lakšiem, nātrēm un skābenēm. Ja vēl izdosies tuvējā mežā uziet kādu saujiņu murķeļu (izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā šīs gardās pavasara sēnes atpazīt, nesajaucot ar indīgajām bisītēm), tad dzīve būs pavisam izdevusies. Vēl manos aprīļa plānos ietilpst arī Lieldienu olu kaujas, grila pamodināšana no ziemas miega un saldētavas atbrīvošana jaunajai ražai. Lauku sētā darba daudz!" par savu aprīļa garšu stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.
Laiks sagatavot tašiņas, doties ne tikai pļaviņas un bērzu birzes virzienā, bet arī uz tirgu, un smelties pavasara garšas. Bērzu sulas, gārsas, pirmie tirgus lakši, siltumnīcu redīsi un kārtīgs cūkgaļas gabaliņš šašlikam – lai gards aprīlis!
Sulīgās biezpiena, spinātu un burkānu pankūciņas
Sulīgu un gardu "zaļo" biezpiena pankūciņu recepti brīvdienu brokastīm iesaka mūsu lasītāja Tatjana.
Vistas salāti ar kvinoju, citrusiem un avokado
Šie salāti garšos lieliski ne vien tūlīt pēc pagatavošanas, bet arī nākamajā dienā, kad garšas būs "saprecējušās".
Melleņu kūka bez cukura un olām kaloriju skaitītājiem
Ar gardo melleņu kūku bez olām un cukura bez sirdsapziņas pārmetumiem var mieloties arī kaloriju skaitītāji. Recepti iesaka fitnesa zvaigzne Paula Freimane.
Marinētas reņģes bez cepšanas
Esam ieraduši reņģes pirms pārliešanas ar marinādi iepriekš apcept, bet tu vari izvairīties no šīs laikietilpīgās un šmucīgās nodarbes, iemarinējot reņģes bez cepšanas.
Avokado šķēlītes ātrajā marinādē
Patīkami pikantas avokado šķēlītes ātrajā marinādē varēsi baudīt gan tāpat, pasniedzot kā uzkodu vai liekot pie salātiem, gan uz maizītēm, burgeros, tortilju pildījumā un daudz kur citur. Kad šķita, ka avokado jau izmēģināts visās iespējamās receptēs, uzdūros šai. Pamēģināju, un rezultāts noteikti bija tā vērts, lai dalītos tālāk! Recepte īpaši piemērota tiem, kuri nevar sagaidīt, kad cietie avokado augļu groziņā nogatavosies mīksti.
Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi
Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.
Lakšu pesto
Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.
Ugunskurā cepti kartupeļi ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci
"Latvijas Meža dienu" vēstnesis, "Restorāna 3" pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis iesaka viegli pagatavojamu recepti piknikam, izmantojot tepat, Latvijas mežos atrodamas garšvielas un ēdamlietas.
Nātru zupa ar žāvētām ribiņām
Pavasarī viens no vērtīgākajiem un veselīgākajiem zaļumiem ir jaunās nātrītes, kas aug malu malās. Pareizi apstrādājot dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.
Angļu citronu krēms
Angļu citronu krēms jeb "custard". Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.
Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'
Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".
Klasiskā citronu tarte
Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.
Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto. Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam.
Lociņu salāti ar vārītu olu
Kamēr vien garšaugu dārzs pilns svaigiem lokiem, jāsteidz uzņemt vitamīnu spēks. Šie ir īsteni loku salāti, kas piestāvēs gan brokastīm, gan kā piedeva pie pamatēdiena.
Pikantās olas ar divu veidu pildījumiem
Vienkārši pagatavojamas pildītās olas Lieldienu brīvdienām.
Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku
Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.
Sulīgs cūkgaļas šašliks ātrajā citronskābes marinādē
Gatavojot cūkgaļas šašliku, etiķis ir biežāk izmantotais skābinātājs. Piešaujot marinādei citronskābi, rezultāts tevi pārsteigs – kamēr kurināsi grilu, gaļa jau būs perfekti iemarinējusies, turklāt gabaliņi būs izcili sulīgi, maigi un teju mutē kūstoši.
Cūkas šašlika marināde īpaši sulīgam rezultātam
Cūkas šašliks īpašā marinādē – īpaši sulīgam rezultātam. Laižam piknikā!
Fiksie biezpiena salāti ar Korejas burkāniem, seleriju kātiem un krabju nūjiņām
Ja palaimējies tirgū vai bodē tikt pie sulīgiem seleriju kātiem, tad tos var nokraukšķināt visneiedomājamākajos veidos, piemēram, kombinācijā ar latviešu biezpienu, Korejas burkāniem un austrumniecisko kinzu. Savukārt kosmopolītiskās krabju nūjiņas šajos salātos kalpo kā garšviela, piešķirot tiem umami garšu. Ātri, vienkārši un bez liekām kalorijām!
Īpaši veselīgs citrusu–burkānu kokteilis ar ingveru
Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu “bumba”, kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un nodrošinās imunitāti pret pavasara vīrusiem! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu).
Gardā ķiplokmaize ar zaļumiem
Gardā ķiplokmaize ar zaļumiem būs lieliska piedeva vasarīgiem salātiem un dažādiem gaļas ēdieniem. Arī tās pagatavošana neprasa īpašas pūles. Laikietilpīgākais process ir mīklas raudzēšana, bet tu vari izmantot šo laiku savā labā, lai palasītu grāmatu, noskatītos iecienītākā seriāla jaunāko sēriju vai pagatavotu salātus, ar ko pasniegt gardo ķiplokmaizi.
Lieldienu krusta maizītes
Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs, bet mūsdienās tās konditorejās pieejamas jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Folklorā minēts, ka maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.
Rumāņu Lieldienu maize ar saldu biezpiena pildījumu
Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.
Mazsālīti, pildīti gurķi korejiešu gaumē
Piešauj asumu mazsālītajiem gurķēniem, apgūstot dažu labu viltību no korejiešiem! Mazsālītie ar pikantu pildījumu būs pavisam negaidīts notikumu pavērsiens vasaras ēdienkartē.
Veselīgie gārsas salāti
Gārsa tiek uzskatīta vien par grūti iznīcināmu nezāli, bet velti, jo agrā pavasarī, kamēr lapiņas ir gaiši zaļas un maziņas, tās droši var plūkt un izmantot gardu, vitamīniem un minerālvielām pārbagātu salātu pagatavošanai. Pavasarī nav nekā vērtīgāka, ko daba mums var piedāvāt, turklāt pļavās un dārzos gārsas ir pieejamas par baltu velti!
Sulīgie biezpiena kēksiņi ar saldētām upenēm
Kad ledusskapī uziets biezpiens, bet saldētavā – pērnā gada ogas, tad top biezpiena-upeņu kēksiņi. Recepti iesaka lasītāja Kristīne Kalneniece.
Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē
Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.