šašliks girlēt
Foto: Shutterstock
Saulainās brīvdienas ir kā radītas, lai pēc parosīšanās dārzā iekurinātu grilu. Ko iesākt, ja nav bijis vaļas savlaicīgi iemarinēt šašliku vismaz dienu iepriekš, bet roka neceļas vērt uz iesmiem veikalā pirktos izstrādājumus? Mums ir glābšanas plāns - 24 ātrās šašlika marinādes visām gaumēm!

Klasiski ātrie gaļas mīkstinātāji ir citronskābe, sīpoli, etiķis, adžika, sojas mērce, minerālūdens, granātāboli, kefīrs, majonēze un ananasu sula. Kaukāzieši ātrai gaļas mīkstināšanai izmanto vīnu, bet latgalieši – šļuciņu šmakovkas.

Vairumam ātro marināžu, lai paveiktu savu darbiņu, būs nepieciešamas vien pāris stundas, bet mūsu kolekcijā atradīsi arī receptes superātrām marinādēm, lai gaļa būtu gatava vēršanai uz iesmiem jau pavisam īsajā brīdī, kamēr iekurināsi grilu. Īpaši steidzīgajiem iesakām izmēģināt sulīgo cūkgaļas šašliku ātrajā citronskābes marinādē vai vistas šašliku superātrā marinādē, kura noslēpums ir līdz putrveida konsistencei sablendēti sīpoli un zaļumi ar etiķa piedevu.

Foto: Shutterstock

Lai kādu marinādi tu izvēlēsies, atceries vēl vienu ļoti svarīgu nosacījumu – lai šašliks iemarinētos ātrāk, gaļas gabaliņus pēc marinādes pievienošanas ar rokām vajag labi sirsnīgi izmasēt un izmīcīt, veltot šim darbam vismaz 10 minūtes laika, lai mīkstinātu gaļas šķiedras. Ieguldītās pūles atmaksāsies ar uzviju, kad jau pēc pāris stundām varēsi izbaudīt šašlika dūmu reibinošo aromātu un kāri iekosties pirmajā sulīgajā kumosiņā, kas nule kā noslidināts no karsta iesma.

Lai labi garšo!

Sulīgs cūkgaļas šašliks ātrajā citronskābes marinādē

Foto: DELFI
Gatavojot cūkgaļas šašliku, etiķis ir biežāk izmantotais skābinātājs. Piešaujot marinādei citronskābi, rezultāts tevi pārsteigs – kamēr kurināsi grilu, gaļa jau būs perfekti iemarinējusies, turklāt gabaliņi būs izcili sulīgi, maigi un teju mutē kūstoši.

Lasīt vairāk

Šašliks alus un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock
Šašliks alus un majonēzes marinādē būs noderīgs gan Līgo svētkos, gan arī vasaras izbraucienos dabā.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē

Foto: DELFI
Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.

Lasīt vairāk

Šašliks ananāsu sulas marinādē

Foto: Shutterstock
Šašliks ananāsu sulas marinādē - netradicionālāks garšas baudījums.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto
Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Tomātu mērcē marinēts šašliks kora 'Juventus' gaumē

Foto: Shutterstock
Tomātu mērcē marinētais 'Juventus' šašliks – gatavs cepšanai jau pēc pāris stundām.

Lasīt vairāk

Šmakovkā marinēti vistu spārniņi vai stilbiņi

Piešaujot marinādei šļuciņu šmakovkas, grilētie vai krāsnī ceptie vistu spārniņi un stilbiņi izdosies īpaši sulīgi. Recepti iesaka "Šmakovkas muzejs".

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Foto: DELFI
Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock
Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Foto: Shutterstock
Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks alus un granātābolu sulas marinādē

Foto: Shutterstock
Ja gadās, kāds neieplānots pikniks un nav iespējas gaidīt 2 - 3 dienas, lai gaļu varētu vērt uz iesmiem, tad cūkgaļa alus un granātābolu sulas marinādē būs tas, kas palīdzēs - ātri un garšīgi.

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks

Foto: Shutterstock
Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Foto: Shutterstock
Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock
Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Dārzeņu iesmi pikantā marinādē

Foto: Shutterstock
Dārzeņu iesmi pikantā marinādē - īsts gardums asu ēdienu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Šašliks minerālūdens un sojas mērces marinādē

Foto: Shutterstock
Šašliks minerālūdens un sojas marinādē - pāris stundas un ir cepams.

Lasīt vairāk

Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē

Foto: DELFI
Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.

Lasīt vairāk

Šašliks kečupa un skābā krējuma marinādē

Foto: PantherMedia/Scanpix
Šašliks kečupā un skābajā krējumā - pats vai mutē kūst.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks kefīrā

Foto: Shutterstock
Cūkgaļas šašliks, marinēts kefīrā, sanāks mīksts un sulīgs.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks sīpolos bez etiķa

Foto: Shutterstock
Cūkgaļa ar sīpoliem – marinēšana bez etiķa.

Lasīt vairāk

Šašliks gāzēta minerālūdens marinādē

Foto: Shutterstock
Ātrā marināde, gaļa jau pēc 1-2h ir iemarinējusies un gatava cepšanai.

Lasīt vairāk

Šašliks vīna, sīpolu un kinzas marinādē

Foto: Shutterstock
Šašliks marinēts ar vīnu, citronu sulu, sīpoliem un koriandru.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un sīpolu marinādē bez sāls

Foto: Shutterstock
Šašliks kefīrā un sīpolos - lai svētkos arī garšu kārpiņas tiktu iepriecinātas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!