Viena recepte, kas jau kādu brīdi stāv manā darāmo darbu sarakstā, ir neparastā spinātu biskvīta kūka. Šķiet, pēdējās nedēļas to taisa visi. Tāpēc arī iesaku "Tasty" lasītājiem apmierināt ziņkāri par to, kā tad garšo spinātu biskvīts, un šo kūku pagatavot pašiem. Gurmāni mēļo, ka šobrīd tirgos un citviet atrodamas ļoti saldas grieķu zemenes – ar tām tad arī koši zaļās tortes krēmsiera virskārtu noteikti vajag izrotāt, lai svētku prieki saldāki. Bet ja biskvīta tortes nav stiprā puse – Baltā galdauta svētkos viesiem var pasniegt kādu vienkāršu siera kūciņu vai plātsmaizi ar rabarberiem labākajās latviešu tradīcijās.
Sāļos un gruntīgos maltīšu priekus baudot, var pamēģināt pagatavot gardo "Napoleona" variāciju ar lakšiem, svaigo sieru un kaltētiem tomātiem. Tāpat nevajadzētu aizmirst par sparģeļiem – pēdējais laiks šo delikatesi pamēģināt, ja vēl nav sanācis, jo to sezona noslēdzas maija beigās.
"Maijs ir mēnesis, kad zeme ir pamodusies un laiks, kad Latvijas daba ir ļoti piepildīta un daudzveidīga. Visi dabas labumi ir tik spēkpilni, vitamīnu un enerģijas pilni. Kad martā, aprīlī ēsts daudz pumpuru un pirmie zemes zaļumi, tad maijā ir laiks pirmajiem redīsiem, rabarberiem. Mans maijs garšo pēc svaiguma, zaļuma un gardumiem no Latvijas dabas – skābenēm, rabarberiem, sparģeļiem, kosas, māllēpēm, pienenēm," par savu maija garšu stāsta dabas velšu pazinēja un bloga "Ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Karlīna arī dalās ar idejām, ko šomēnes pagatavos pati: "Maijā gatavošu un iesaku arī jums gatavot redīsu-gurķu auksto zupu, daudzas un dažādas rabarberu kūkas, rabarberu saldējumu, skābeņu-nātru zupu. No pirmajiem salātiem, kas lepni aug siltumnīcā, gatavošu daudz salātu ar dārzeņiem."
"Šogad pavasaris joņo uz priekšu milzu soļiem, tā, ka knapi var paspēt tikt tam līdzi. Gārsas un nātres jau noēstas, šašlika sezona ieskandināta, un arī savu pirmo rabarberu kātu izrāvu no dobes un nokraukšķināju jau aprīļa beigās. Maijā būšu līdz elkoņiem dārza darbos, tādēļ plīts varēs atpūsties. Gluži kā "Labvēlīgā tipa" episkajā dziesmā "es necepšu, es nevārīšu neko", bet gluži no svaiga gaisa un saules enerģijas vien neiztikt, tādēļ ģimenes ēdienkartē ienāks aukstās zupas un ātri iejaucami salāti dažādās garšu variācijās. Kas desertā? Protams, zemenes! Kad apniks ēst "plikas", šķīsim iekšā ar putukrējumu, fiksajos kārtojumos un neceptajās kūkās," par saviem garšīgajiem maija plāniem stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.
Neatkarīgi no tā, vai iekodīsies sulīgā šašlikā, kraukšķīgā gurķītī, peldēsi zemeņu vai aukstajās biešu un kefīra zupās – lai gards maijs!
Svaigie pieneņu lapu salāti ar anšoviem
"Veselīgās pieneņu lapas garšo kā rukola. Jāiziet tik ārā, pagalmā jāsalasa lapiņas un piecu minūšu laikā salāti gatavi!" Šo interesanto salātu recepti iesaka Karlīna Latsone, bloga "Ir.bene" autore.
Sāļā rabarberu plātsmaize ar tomātiem un sieru
Rabarberu pātsmaizes parasti cepam saldas, bet kāpēc nepamēģināt ko jaunu? Neitrālas garšas sviesta mīkla plānai, kraukšķīgai plātsmaizes pamatnei un bagātīgs pildījums, kurā skābenie rabarberi lieliski "sadziedāsies" ar sieru, sulīgiem tomātiem, lekniem zaļumiem un maigu skābā krējuma krēmu.
Sulīgā rabarberu plātsmaize ar āboliem un saldētām ogām
Pirmie rabarberu kāti, kāds līdz pavasarim izstāvējis pērnā gada ābolītis un pēdējie saldētavas ogu krājumi – visi labumi draudzīgi satupināti uz sviesta mīklas pamatnes un dāsni pārlieti ar maigu skāba krējuma, olu un vaniļas mērci. Ņammm! Izcili gards un sulīgs salikums vasarīgai plātsmaizei! Recepti iesaka mūsu lasītāja Līva.
Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē
Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.
Sāļais 'Napoleons' ar lakšu, spinātu un svaigā siera pildījumu
Ja esi ticis pie krietnas meža ķiploku jeb lakšu buntes un gribas pagatavot ko neredzētu, šī būs īstā recepte! Var, protams, lakšus ēst svaigus vai blenderī pagatavot lakšu pesto, taču interneta plašumi ir burvīgi, lai iedvesmotos kādai īpašai receptei. Tā tapa arī šī sāļā un pavasarīgā "torte". Pikanti svaigs zaļumu pildījums, svaigais siers, mazliet saulē kaltētu tomātu un trauslā kārtainā mīkla – to visu apvieno sāļajā "Napoleona" kūkas variācijā, un paēdusi būs visa ģimene.
Saldā spinātu biskvīta torte ar krēmsieru
Spināti šīs tortes biskvītam piešķir tikai košu un neparastu krāsu, jo garšā dominē maigais krēmsiera – putukrējuma krēms ar izteikti citronīgu aromātu," atklāj receptes autore un garšīgā "Instagram" profila saimniece Elena Pudāne.
Brokastu tarte ar sieru, olām un sparģeļiem
Nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā ideju kā Lieldienu maltītē iekļaut pirmos pavasara sparģeļus.
Pavasarīgais kefīra smūtijs ar lakšiem, tomātiem un redīsiem
Kad no tirgus pārnesti pirmie lakši, kraukšķīgi redīsi un sulīgi tomāti, par brokastīm var daudz nebēdāt – samet visus pavasara labumus bļodā, pārlej ar kefīru un minūtes laikā veselīgs, gards smūtijs ir gatavs!
Soli pa solim: dievīgā vasaras ogu kūka ar bezē un kokosriekstu skaidiņām
Šī kūka vislabāk garšo ar "stiprajām" ogām un augļiem pildījumā, tādēļ upenes, jāņogas, avenes, rabarberi un plūmes būs vislabākā izvēle. Sulīgo ogu kūku vislabāk baudīt mazliet siltu, pasniedzot ar balto saldējumu. Recepti iesaka cēsinieku iecienītā konditore Evita Smilga.
Ātrā rabarberu un biezpiena plātsmaize
Rabarberu laikā top ne tikai gardi dzērieni, bet arī kārdinošas plātsmaizes, deserti un uzkodas. Viegli pagatavojamu plātsmaizes recepte noderēs ne tikai Līgo svētkos, bet arī ikdienas maltītei.
Jogurta krēmsiers ar jaunajām nātrītēm un gārsām
Ļoti garda un neparasta smēriņa recepte ar jaunajām pavasara gārsām, nātrītēm un pieneņu lapiņām. Iegūto krēmsieru visgardāk ēst ar maizītēm, iesaka Karlīna Latsone, bloga "ir.bene" autore.
Mājās gatavota majonēze ar pavasara pumpuriem
"Ir pavasaris – ir pumpuri un ir paštaisīta majonēze Lieldienu olām! Tas ir vienkārši – pagatavo majonēzi, papildini ar pumpuriem un tā būs daudz veselīgāka un gardāka nekā veikalā!" Recepti piedāvā Karlīna Latsone, bloga "ir.bene" autore. Pamēģini šo majonēzi pats!
Rabarberu un banānu kefīra kokteilis
Atsvaidzinošs gardums – kefīra kokteilis ar skābenajiem rabarberiem un saldo banānu. Gatavs būs dažās minūtēs!
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem
"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.
Pavasarīgās tortiljas ar vistas fileju un redīsiem
Tortiljas ar ļoti veselīgu un pavasarīgi svaigu pildījumu – vārītu vistas fileju, spinātiem, zaļumiem un kraukšķīgām redīsu ripiņām. Spirgtumiņam papildini tās ar vieglu mērci un laima sulu. Garšo vēl labāk nekā izskatās!
Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām
Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.
Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm
Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.
Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu
Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!
Svaigās mini siera kūkas
Gardas svaigās siera kūkas citā formā – nelielās porcijās, ko pasniegt viesiem. Kūciņas dekorē ar avenēm vai citām ogām, kas vislabāk garšo.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.
Saldskābās gurķu šķēles ātrajā ķiploku marinādē
Mazsālītie ir vakardiena. Ķiplokoti saldskābās gurķu šķēles ir gatavas jau piecās minūtēs un tik kraukšķīgas, ka vai traks! Ja netici, tad pārbaudi.
Gatavas 10 minutēs: tortiljas ar tunci un avokado
Šīs tortiljas ar pavasarīgi svaigu, sulīgu un slaidajai līnijai draudzīgu pildījumu varēsi pagatavot nieka 10 minūšu laikā.
Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.
Salāti ar tunci un dārzeņiem Vidusjūras gaumē
Sātīgais tuncis, kraukšķīga paprika, veselīgie lapu salāti un mazliet sīpola sīvumam – ideālo svaigo tunča salātu formula. Ar sastāvdaļu daudzumu varēsi no sirds variēt – ja negaršo paprika, aizstāj to ar svaigiem gurķiem, bet olīvu vietā vari pamēģināt izteiksmīgos kaperus.
Svaigie gurķu salāti ar sezama sēkliņām
Kad klasiskie lapu salāti ar gurķi un redīsiem apnikuši, bet pie sātīga pamatēdiena bez svaiguma devas neiztikt, iesakām pagatavot šos salātus, kuros patīkami balansē saldais, skābais un sāļais.
Zemeņu sapnis
Zemeņu sapnis - vienkārši superīgs deserts.
Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'
Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.
Neceptā jogurta un svaigā siera kūka ar zemenēm
Svaigās siera kūkas visnotaļ ir dievīgs kārums. Interesantākai garšai pamēģini to pagatavot ne vien no svaigā siera, bet pievieno tam jogurtu un putukrējumu, kā arī zemeņu gabaliņus. Šo recepti piedāvā kulinārās studijas "Viesistaba Vintage" šefpavārs Gatis Grosbergs.
Zemeņu zupa ar putukrējumu
Viss ģeniālais šai pasaulē ir ļoti vienkāršs - piemēram, šis vasarīgais deserts! Zemeņu vietā var izmantot arī avenes, mellenes vai jebkuras citas ogas, kas pašiem garšo. Ja vien pa rokai ir svaigas (vai arī saldētas, bet atlaidinātas) ogas, saldais krējums un nedaudz cukura, saldēdienu var pagatavot burtiski piecās minūtēs.
Neceptā rabarberu un zemeņu siera kūka
Zemenes un rabarberi – vai var būt vēl labāka savienība? Klasiskākā recepte, kur šo apvienību izmantot, būtu plātsmaize vai kāda biskvīta kūka ar olbaltuma cepurīti, taču, iemēģinot roku necepto siera kūku gatavošanas varā, pārliecinājos, nevar būt nekas labāks par šo. Saldās zemenes, skābenie rabarberi un krēmsiers ir tik dievīga kombinācija, no kuras var pat rasties atkarība.