plātsmaize zemenes rabarberi
Foto: Shutterstock
Vai siltajiem jūnija vakariem, kad var sēdēt zem oranži rietošām debesīm gaišos vakaros un iekosties sulīgā un saldā zemenē, esi gatavs? Šķiet, nupat sagaidījām maiju ar auksto zupu un rabarbermaizēm, kad klāt jau jūnijs – ar pašsietu ķimeņu sieru, lustēm pie Jāņu ugunskura un braucieniem uz Nakts tirgu, lai medītu Latvijā audzētos sezonālos gardumus.

Cerot, ka jūnijs mūs lutinās ar tveici, par ļaunu nenāks atcerēties par kāda zibenīgi pagatavojama saldējuma recepti vai smelties iedvesmu atvēsinošam kokteilim, kas veldzēs karstumā kā lielus, tā mazus. Tāpat jāsteidz apgūt labākās šašliku marināžu receptes, lai dārza ballītēs pārsteigtu ēdājus – te noteikti var iedvesmoties no kāda šefpavāra. Arī kraukšķīgo gurķīšu laiks turpinās un nu varam žigli iesālīt pirmos Latvijas gurķus, lai kāri notiesātu.

Par jūnija garšu domājot, joprojām peldamies zemeņu un rabarberu debesmannās, taču jāatceras – rabarberus ēdam vēl tikai līdz saulgriežiem, jo to sezona strauji tuvojas beigām. Bet tas neliedz sasaldēt un noglabāt rabarberu gabaliņus ziemai, lai arī novembra vidū varētu izcept kādu rabarberu plātsmaizi. Par plātsmaizēm runājot – šomēnes vēl noteikti jāsteidz pagatavot kāda salda un kārdinoša rabarberu un zemeņu plātsmaize, kūka vai pīrāgs. Liec uz siltā našķa gabaliņa krietnu karoti plombīra saldējuma – garšos dievīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!