Foto: Valta Klints
Lai rastu atbildi uz jautājumu, ar ko tad Jāņos mieloties vegāniska uztura piekritējiem, kuri izslēguši no ēdienkartes dzīvnieku izcelsmes produktus, pārskatījām "Tasty" krājumus, izvēloties vegānisku ēdienu receptes brangam svētku mielastam. Uzzināsi, kā gatavot sojšliku, sasiet sieru, izcept gardu plātsmaizi, pagatavot vēgānisko majonēzi un ne tikai.

Siera siešana un pīrāgu cepšana ir darbiņi, kas, gatavojoties mielastam, paveicami kā vieni no pirmajiem. Vegāniskais ķimeņu siers pistāciju apvalkā būs lieliska alternatīva tradicionālajam Jāņu sieram. Arī no pīrādziņiem nebūs jāatsakās – te atradīsi ātrās pīrāgu mīklas recepti. Pildījumam vari izmantot sautētus kāpostiņus, ar ķiplokiem apceptus spinātus, ar sīpoliem apbrūninātas sēnes vai ko citu pēc savas izvēles. Ja pīrāgu cepšana tev šķiet pārāk piņķerīga padarīšana, tad "Tasty" recepšu kolekcijā ir recepte arī vegāniskajai fokačai ar pīrādziņu garšu no "Augi un draugi" grila sezonas recepšu bukleta.

Ko likt uz grila

Foto: Shutterstock


Grilēt var ne tikai gaļu – sojšliks, dažādās marinādēs apviļāti dārzeņi vai sēnes, folijā cepti kartupeļi – variantu ir daudz. Vēl gardākam rezultātam no grila noceltos labumus pasniedz ar aromātisku zaļumu mērci vai krēmīgu humusu (te atradīsi trīs kārdinošas receptes). Vari jau iepriekš sagatavot zeltainas falafeles, tās atliks vien uz grila uzsildīt, ļaujot kraukšķīgajiem turku zirņu plācenīšiem piesūkties ar kārdinošu dūmu aromātu. Falafeles labi garšos gan ar svaigiem salātiem, gan dažādām mērcītēm, bet vari tās izmantot arī kā pildījumu vegāniskajiem burgeriem.

Salāti, mērces un uzkodas

Kad ar grilēšanas lietām tikts skaidrībā, jāpadomā par piedevām – salātiem, mērcēm un uzkodām. Cel galdā tādus salātus, kas izdabās katra jāņabērna gaumei – garšīgi būs kā svaigie lapu salāti, tā sātīgi jauno kartupeļu salāti ar avokado mērci vai vegānisko majonēzi (recepti maklē te). Arī itāliešu iecienītie svaigie maizes salāti "panzanella" vai arābu spirdzinošie tabulē salāti ar bulguru, svaigiem vai grilētiem dārzeņiem un zaļumiem lieliski iederēsies Jāņu galdā. Neaizmirsti arī par veco labo vinegretu - šie kreftīgie salāti lieliski piesies dūšu pēc alus baudīšanas un nākamajā dienā, kad garšas būs "saprecējušās", garšos vēl labāk.

Domājot par uzkodām, dažādu dārzeņu stienīšus papildini ar ķiploku grauzdiņiem. Uzkodu iemērcēšana lieti noderēs gardā cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce kā arī jau pieminētais humuss un gardais avokado krēms (recepte te).

Nav deserta, nav svētku

Foto: Shutterstock

Nevieni svētki nebūtu pilnīgi, ja maltīti nebeigtu ar ko saldu. Kārdinoša rabarberu plātsmaize vai svaigā siera kūka ar avenēm īpaši uzmundrinās ēdāju garšas kārpiņas. Tāpat neaizmirsti par zemenēm, ķiršiem un citām dabas veltēm, kas šobrīd ir pilnbriedā. Pilnai laimei vari jau iepriekš sakult lielu bļodu rabarberu debesmannas, ko noglabāt ledusskapī, lai, gaismiņai austot, celtu galdā, pārlejot ar aukstu mandeļu vai rīsu pienu.

Droši liec uz grila arī ananasa, melones vai arbūza šķēles – karstuma ietekmē augļos esošie cukuri karamelizēsies un augļi atklāsies jaunā gaismā. Augļus vari vērt uz iesmiņiem pamīšus ar "marshmallows" pastilām. Grilētos augļu pasniegšanai tradicionālo putukrējumu no saldā krējuma aizstāj ar saputotu kokosriekstu pienu, Lai to pagatavotu, nolej lieko šķidrumu, bet kokosriekstu piena balto, cieto daļu liec bļodiņā, pievieno cukuru pēc garšas un sakul gaisīgās putās.

Aukstās zupas Jāņu dienas rītam

Foto: Shutterstock

Lai nākamajā rītā jāņabērni varētu atveldzēties pēc trakulīgiem dančiem ap ugunskuru, aukstā biešu zupa vai pikanta tomātu aukstā gaspačo zupa būs īsti laikā, turklāt tās gatavošana tev aizņems ne vairāk kā 10 minūtes.

Lai lustīga un garšīga līgošana!

Vegāniskais ķimeņu siers pistāciju apvalkā

Foto: Rūta Krūma

Recepti iesaka Rūta Krūma un Vegānfestivāla, kas notiks 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu frī

Foto: DELFI

Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.

Lasīt vairāk

Saldskābās gurķu šķēles ātrajā ķiploku marinādē

Foto: Jolanta Roze

Mazsālītie ir vakardiena. Ķiplokoti saldskābās gurķu šķēles ir gatavas jau piecās minūtēs un tik kraukšķīgas, ka vai traks! Ja netici, tad pārbaudi.

Lasīt vairāk

Vienkāršais 'burkānlasis'

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

Izrādās, no burkāniem var pagatavot gardu viltoto lasi, ko likt uz maizītēm, tīt suši vai baudīt tāpat vien. "Vislabāk sagatavo "burkānlasi" dienu pirms ēšanas, lai tas paspēj labi samarinēties," iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Falafeles jeb turku zirņu kotletes

Foto: Privātais arhīvs

"Tasty" lasītājs Jānis Kursītis recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka turku zirņu kotlešu jeb falafeļu recepti.

Lasīt vairāk

Vegāniskais sojšliks jeb sojas šašliks

Foto: Valta Klints

Recepti iesaka bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar dārzeņiem

Foto: Частный архив

"Tasty" lasītāja Nataļja recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savā ģimenē iecienītu iecienītu ātro vakariņu recepti.

Lasīt vairāk

Ideāla piedeva šašlikam – tomātu salāti ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: DELFI

Sulīgi, ātri pagatavojami tomātu salāti bez treknām mērcēm un eļļas būs lieliska piedeva šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas ēdieniem. Ķiploks salātiem piešķirs patīkamu asumiņu, kinza – svaigumu, bet grauzdētu valriekstu gabaliņi gādās par to, lai salāti neatsulotos.

Lasīt vairāk

Vegāniskā fokača ar pīrādziņu garšu

Foto: Valta Klints

Ja vēlies, lai drēgnajās rudens dienās virtuvi piesilda mājīgs aromāts, kas mats matā līdzinās speķa pīrādziņu dvesmai, pagatavo sulīgu un gardu vegānisko fokaču, kuras recepti iesaka Mārtiņš Barinskis un Vegānfestivāla radošā komanda.

Lasīt vairāk

Vegāniskā diļļu mērce

Foto: Valta Klints

Gardu diļļu mērci ķiploku grauzdiņu, dārzeņu salmiņu vai čipsu iemērcēšanai var pagatavot arī bez piena produktiem un majonēzes. Recepti iesaka Zane Metla.

Lasīt vairāk

Vegāniskā aukstā zupa

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Latviska uzkoda svētku galdam: vārītas pupas ar ķiplokiem un zaļumiem

Foto: DELFI

Ja Ziemassvētkos svētku galds nav iedomājams bez vārītiem pelēkajiem zirņiem, tad, lai Jāņu galds nebūtu apdalīts, cel galdā vārītas pupas, kas aizdarītas ar ķiplokiem un dārza zaļumiem, un būs gan veselīgs našķis bērniem, gan smeķīga uzkoda pie alus.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu

Foto: Valta Klints

Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Universāls vegāniskais krēmsiers

Foto: Rūta Krūma

Piecās minūtēs pagatavojamo, pikanto vegānisko krēmsieru var smērēt uz maizes, mērcēt tajā kukurūzas čipsus vai dārzeņu salmiņus, izmantot kā mērci pastai vai rīsiem, un arī kā piedevu salātiem, sautējumiem un citiem ēdieniem. Recepti iesaka Rūta Krūma un Vegānfestivāla radošā komanda.

Lasīt vairāk

Vegāniskā rabarberu plātsmaize

Foto: Zane Metla

Gardum gardu un sulīgu rabarberu plātsmaizi var izcept arī bez olām, sviesta un krējuma. Recepti iesaka Zane Metla.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Grilētas sēnes ar laima spirgtumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.

Lasīt vairāk

Rabarberu uzputenis

Foto: Shutterstock

Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Marinētas grilētas paprikas

Foto: Shutterstock

Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.

Lasīt vairāk

Vegāniskā siera kūka

Foto: Rūta Krūma

Recepti iesaka Rūta Krūma, kā arī Vegānfestivāla radošā komanda.

Lasīt vairāk

Grilēti kabači

Foto: Shutterstock

Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.

Lasīt vairāk

Gardie tomātu salāti ar cūku pupām un baziliku

Foto: Shutterstock

Tomāti un baziliks ir pārbaudīts garšu salikums, vārītas cūku pupas gādās par salātu sātīgumu, bet vieglā mērcīte ļaus izvairīties no liekām kalorijām. Ideāla izvēle vieglai, vasarīgai maltītei!

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Andalūzijas gaspačo recepte

Foto: Shutterstock

Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.

Lasīt vairāk

Vegāniska siera kūka ar avenēm

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" iesaka pagatavot vegānisku siera kūku ar sulīgām sezonas avenēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!