Siera siešana un pīrāgu cepšana ir darbiņi, kas, gatavojoties mielastam, paveicami kā vieni no pirmajiem. Vegāniskais ķimeņu siers pistāciju apvalkā būs lieliska alternatīva tradicionālajam Jāņu sieram. Arī no pīrādziņiem nebūs jāatsakās – te atradīsi ātrās pīrāgu mīklas recepti. Pildījumam vari izmantot sautētus kāpostiņus, ar ķiplokiem apceptus spinātus, ar sīpoliem apbrūninātas sēnes vai ko citu pēc savas izvēles. Ja pīrāgu cepšana tev šķiet pārāk piņķerīga padarīšana, tad "Tasty" recepšu kolekcijā ir recepte arī vegāniskajai fokačai ar pīrādziņu garšu no "Augi un draugi" grila sezonas recepšu bukleta.
Ko likt uz grila
Grilēt var ne tikai gaļu – sojšliks, dažādās marinādēs apviļāti dārzeņi vai sēnes, folijā cepti kartupeļi – variantu ir daudz. Vēl gardākam rezultātam no grila noceltos labumus pasniedz ar aromātisku zaļumu mērci vai krēmīgu humusu (te atradīsi trīs kārdinošas receptes). Vari jau iepriekš sagatavot zeltainas falafeles, tās atliks vien uz grila uzsildīt, ļaujot kraukšķīgajiem turku zirņu plācenīšiem piesūkties ar kārdinošu dūmu aromātu. Falafeles labi garšos gan ar svaigiem salātiem, gan dažādām mērcītēm, bet vari tās izmantot arī kā pildījumu vegāniskajiem burgeriem.
Salāti, mērces un uzkodas
Kad ar grilēšanas lietām tikts skaidrībā, jāpadomā par piedevām – salātiem, mērcēm un uzkodām. Cel galdā tādus salātus, kas izdabās katra jāņabērna gaumei – garšīgi būs kā svaigie lapu salāti, tā sātīgi jauno kartupeļu salāti ar avokado mērci vai vegānisko majonēzi (recepti maklē te). Arī itāliešu iecienītie svaigie maizes salāti "panzanella" vai arābu spirdzinošie tabulē salāti ar bulguru, svaigiem vai grilētiem dārzeņiem un zaļumiem lieliski iederēsies Jāņu galdā. Neaizmirsti arī par veco labo vinegretu - šie kreftīgie salāti lieliski piesies dūšu pēc alus baudīšanas un nākamajā dienā, kad garšas būs "saprecējušās", garšos vēl labāk.
Domājot par uzkodām, dažādu dārzeņu stienīšus papildini ar ķiploku grauzdiņiem. Uzkodu iemērcēšana lieti noderēs gardā cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce kā arī jau pieminētais humuss un gardais avokado krēms (recepte te).
Nav deserta, nav svētku
Nevieni svētki nebūtu pilnīgi, ja maltīti nebeigtu ar ko saldu. Kārdinoša rabarberu plātsmaize vai svaigā siera kūka ar avenēm īpaši uzmundrinās ēdāju garšas kārpiņas. Tāpat neaizmirsti par zemenēm, ķiršiem un citām dabas veltēm, kas šobrīd ir pilnbriedā. Pilnai laimei vari jau iepriekš sakult lielu bļodu rabarberu debesmannas, ko noglabāt ledusskapī, lai, gaismiņai austot, celtu galdā, pārlejot ar aukstu mandeļu vai rīsu pienu.
Droši liec uz grila arī ananasa, melones vai arbūza šķēles – karstuma ietekmē augļos esošie cukuri karamelizēsies un augļi atklāsies jaunā gaismā. Augļus vari vērt uz iesmiņiem pamīšus ar "marshmallows" pastilām. Grilētos augļu pasniegšanai tradicionālo putukrējumu no saldā krējuma aizstāj ar saputotu kokosriekstu pienu, Lai to pagatavotu, nolej lieko šķidrumu, bet kokosriekstu piena balto, cieto daļu liec bļodiņā, pievieno cukuru pēc garšas un sakul gaisīgās putās.
Aukstās zupas Jāņu dienas rītam
Lai nākamajā rītā jāņabērni varētu atveldzēties pēc trakulīgiem dančiem ap ugunskuru, aukstā biešu zupa vai pikanta tomātu aukstā gaspačo zupa būs īsti laikā, turklāt tās gatavošana tev aizņems ne vairāk kā 10 minūtes.
Lai lustīga un garšīga līgošana!
Vegāniskais ķimeņu siers pistāciju apvalkā
Recepti iesaka Rūta Krūma un Vegānfestivāla, kas notiks 12. augustā, radošā komanda.
Saldo kartupeļu frī
Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.
Saldskābās gurķu šķēles ātrajā ķiploku marinādē
Mazsālītie ir vakardiena. Ķiplokoti saldskābās gurķu šķēles ir gatavas jau piecās minūtēs un tik kraukšķīgas, ka vai traks! Ja netici, tad pārbaudi.
Vienkāršais 'burkānlasis'
Izrādās, no burkāniem var pagatavot gardu viltoto lasi, ko likt uz maizītēm, tīt suši vai baudīt tāpat vien. "Vislabāk sagatavo "burkānlasi" dienu pirms ēšanas, lai tas paspēj labi samarinēties," iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Falafeles jeb turku zirņu kotletes
"Tasty" lasītājs Jānis Kursītis recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka turku zirņu kotlešu jeb falafeļu recepti.
Vegāniskais sojšliks jeb sojas šašliks
Recepti iesaka bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.
Kuskuss ar dārzeņiem
"Tasty" lasītāja Nataļja recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savā ģimenē iecienītu iecienītu ātro vakariņu recepti.
Ideāla piedeva šašlikam – tomātu salāti ar ķiplokiem un valriekstiem
Sulīgi, ātri pagatavojami tomātu salāti bez treknām mērcēm un eļļas būs lieliska piedeva šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas ēdieniem. Ķiploks salātiem piešķirs patīkamu asumiņu, kinza – svaigumu, bet grauzdētu valriekstu gabaliņi gādās par to, lai salāti neatsulotos.
Vegāniskā fokača ar pīrādziņu garšu
Ja vēlies, lai drēgnajās rudens dienās virtuvi piesilda mājīgs aromāts, kas mats matā līdzinās speķa pīrādziņu dvesmai, pagatavo sulīgu un gardu vegānisko fokaču, kuras recepti iesaka Mārtiņš Barinskis un Vegānfestivāla radošā komanda.
Vegāniskā diļļu mērce
Gardu diļļu mērci ķiploku grauzdiņu, dārzeņu salmiņu vai čipsu iemērcēšanai var pagatavot arī bez piena produktiem un majonēzes. Recepti iesaka Zane Metla.
Vegāniskā aukstā zupa
"Šādi es gatavoju auksto zupu. Sanāk vienmēr un ļoti garšo," savas iecienītās vasaras veldzes recepti komentē vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Latviska uzkoda svētku galdam: vārītas pupas ar ķiplokiem un zaļumiem
Ja Ziemassvētkos svētku galds nav iedomājams bez vārītiem pelēkajiem zirņiem, tad, lai Jāņu galds nebūtu apdalīts, cel galdā vārītas pupas, kas aizdarītas ar ķiplokiem un dārza zaļumiem, un būs gan veselīgs našķis bērniem, gan smeķīga uzkoda pie alus.
Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu
Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.
Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem
Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.
Universāls vegāniskais krēmsiers
Piecās minūtēs pagatavojamo, pikanto vegānisko krēmsieru var smērēt uz maizes, mērcēt tajā kukurūzas čipsus vai dārzeņu salmiņus, izmantot kā mērci pastai vai rīsiem, un arī kā piedevu salātiem, sautējumiem un citiem ēdieniem. Recepti iesaka Rūta Krūma un Vegānfestivāla radošā komanda.
Vegāniskā rabarberu plātsmaize
Gardum gardu un sulīgu rabarberu plātsmaizi var izcept arī bez olām, sviesta un krējuma. Recepti iesaka Zane Metla.
Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi
Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.
Grilētas sēnes ar laima spirgtumu
Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.
Rabarberu uzputenis
Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.
Cūku pupu un zaļo zirnīšu mērce svaigu dārzeņu uzkodām
Pikanta mērce svaigu dārzeņu uzkodām. Tie var būt puķkāposti, burkāni, paprikas gabaliņi un svaigi gurķi. Mērce ir ļoti viegla un diētiska, jo netiek izmantots nedz krējums, nedz majonēze.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Marinētas grilētas paprikas
Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.
Vegāniskā siera kūka
Recepti iesaka Rūta Krūma, kā arī Vegānfestivāla radošā komanda.
Grilēti kabači
Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.
Gardie tomātu salāti ar cūku pupām un baziliku
Tomāti un baziliks ir pārbaudīts garšu salikums, vārītas cūku pupas gādās par salātu sātīgumu, bet vieglā mērcīte ļaus izvairīties no liekām kalorijām. Ideāla izvēle vieglai, vasarīgai maltītei!
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.
Andalūzijas gaspačo recepte
Andalūzijas gaspačo - tradicionālā recepte spāņu aukstajai tomātu zupai.
Vegāniska siera kūka ar avenēm
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" iesaka pagatavot vegānisku siera kūku ar sulīgām sezonas avenēm.