Foto: Shutterstock/Privātais arhīvs kolāža
No vasaras saules pielietām dārza un meža veltēm gatavotus sīrupus ziemā varēsi liet uz pankūkām vai vafelēm, izmantot desertiem un atspirdzinājumiem, kā arī veselības stiprināšanai saaukstēšanās sezonā. Lūk, 11 jau šovasar pat izmēģināmas receptes no "Tasty" apcirkņiem.

Sīrups no mazajiem, zaļajiem priežu čiekuriņiem tautas medicīnā tiek izmantots imunitātes stiprināšanai, kā arī saaukstēšanās, klepus un dažādu elpceļu slimību apkarošanai. Līdzīgas īpašības ir arī cukura sīrupu savārītiem liepziediem jeb liepziedu ievārījumam.

Kokteiļu, jo īpaši mohito cienītājiem, ziemas krājumiem iesakām sarūpēt aromātisko piparmētru sīrupu vai rabarberu sīrupu, kurš pat visparastāko gāzēto minerālūdeni pārvērtīs par gardum gardu limonādi.

  • Te atradīsi receptes ķiršu, melleņu, vaniļas un pat kokosriekstu sīrupam, ko pievienot rīta kafijai vai pankūkām.


Sīrups no zemenēm, avenēm, jāņogām un upenēm ir jau ierasta lieta, bet, ja gribas izmēģināt ko eksotiskāku, pagatavo plūškoka sīrupu. Lai arī mūsu platuma grādos plūškoka sīrups vēl nav iemantojis plašu atpazīstamību, ir vērts pārņemt šo veselīgo ieradumu un pašiem pagatavot sīrupu, ko pievienot limonādei, mērcēm, pankūkām, kādai kūkai un dzirkstošam dzērienam.

Lai labi garšo!

Vienkāršais piparmētru sīrups

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams piparmētru sīrups piešķirs atsvaidzinošu garšu gan desertiem, pankūkām un kūku krēmiem, gan dažādiem spirdzinošiem kokteiļiem. Izmantojot piparmētru sīrupu, piemēram, mohito varēsi pagatavot daudz ātrāk un bez liekas ķēpas, izvairoties no laikietilpīgās piparmētru grūšanas piestā.

Lasīt vairāk

Melnā plūškoka sīrups

Foto: Shutterstock

Lai arī mūsu platuma grādos plūškoka sīrups vēl nav mantojis to pieprasītāko labvēlību, ir vērts pārņemt šo veselīgo ieradumu un pašiem pagatavot sīrupu, ko pievienot limonādei, mērcēm, pankūkām, kādai kūkai un dzirkstošam dzērienam. Tā kā tieši šobrīd melnais plūškoks zied pilnā plaukumā, pienācis īstais laiks pievērsties sīrupa gatavošanai.

Lasīt vairāk

Rabarberu sīrups vasarīgai limonādei

Foto: DELFI

Rabarberu sezonā jādomā arvien jauni veidi, kā likt lietā raženos kātus. Piedāvājam pagatavot gardu rabarberu sīrupu, ko vari izmantot vasarīgas limonādes pagatavošanai. Bērni pavisam noteikti būs sajūsmā!

Lasīt vairāk

Liepziedu ievārījums cukura sīrupā

Foto: Shutterstock

Liepziedu ievārījums - veselības stiprināšanai ziemas sezonā.

Lasīt vairāk

Veselīgais priežu čiekuru sīrups

Foto: Diāna Jurdža

"Ģimenē mācāmies izmantot dabas piedāvātās iespējas, tāpēc vācam tējas, kaltējam upeņu zariņus, vārām sīrupus utt. Šobrīd ir īstais laiks doties uz mežu pēc mazajiem, zaļajiem priežu čiekuriņiem, lai no tiem pagatavotu gardu sīrupu, kas tautas medicīnā tiek izmantots imunitātes stiprināšanai, kā arī saaukstēšanās, klepus un dažādu elpceļu slimību apkarošanai," stāsta receptes autore Diāna Jurdža.

Lasīt vairāk

Aveņu sīrups

Foto: Shutterstock

Aveņu sīrups - ārstniecības līdzeklis un kārotākais našķis ziemā.

Lasīt vairāk

Sarkano jāņogu sīrups

Foto: Shutterstock

Veselīgais sarkano jāņogu sīrups ziemas krājumu plauktam.

Lasīt vairāk

Zemeņu sīrups ziemai

Foto: Shutterstock

Zemeņu sīrups - padzērieniem, desertiem un krēmiem ziemā.

Lasīt vairāk

Rabarberu sīrups bez vārīšanas

Foto: Shutterstock

Lai gan nav nekā veldzējošāka par tīru ūdeni, arī rabarberu sula, kas pagatavota no sīrupa, būs labs spirdzinājums karstā vasaras dienā - arī tajā laikā, kad rabarberu sezona būs jau cauri. Šīs receptes priekšrocība - nav nepieciešams neko karsēt, sterilizēt vai pasterizēt.

Lasīt vairāk

Upeņu sīrups kokteiļiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams upeņu sīrups, kas noderēs vienkāršiem padzērieniem, kokteiļiem ar ledu un citiem dzērieniem. Ar doto proporciju daudzumu sanāks divas sīrupa pudeles.

Lasīt vairāk

Aroniju sīrups ar ķiršu lapām

Foto: Shutterstock

Kārtīgas saimnieces ziemas krājumos glabājas gardais un veselīgais aroniju sīrups.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!