karijs naan maize rīsi Indijas ēdiens
Foto: Shutterstock
Indijas kulinārās tradīcijas ir atstājušas nozīmīgu ietekmi uz Eiropas un visas pasaules kulināro mantojumu, jo daudzi kuģotāji tieši uz šo zemi devušies pēc garšvielām un citiem produktiem. Dārzeņi, lēcas, rīsi, plāceņi, vistas gaļa, karija maisījumi visās iespējamās nokrāsās un ilga sutināšana – šīs ir pamatlietas, kas raksturo indiešu virtuvi. Lai rosinātu tevi ieviest jaunas vēsmas ēdienkartē, izvēlējāmies 24 receptes, kas aizvedīs tevi garšu ceļojumā uz Indiju.

Daudzi Indijas virtuvi joprojām asociē tikai un vienīgi ar dzelteno karija pulverīti, kas safasēts paciņās atrodams teju jebkura lielveikala garšvielu stendā, bet šis rūpnieciski ražotais produkts ir tikai vāja atblāzma no tās aromātu un garšu buķetes, ko sniedz svaigi pagatavota karija masala ("masala" nozīmē "garšvielu maisījums").

Karijs tiešām ir garšvielu maisījums, bet tas var būt pagatavots gan sausā, apgrauzdētā un samaltā, gan pastas vai mērces veidā. Par kariju dēvē arī ēdienu, kas pagatavots ar karija pastas vai garšvielu maisījuma piedevu, pievienojot gaļu, dārzeņus, kokosriekstu pienu vai jogurtu un citas sastāvdaļas. Rezultātā tiek iegūts gards, sildošs un ļoti aromātisks sautējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!