Foto: Shutterstock
Indijas kulinārās tradīcijas ir atstājušas nozīmīgu ietekmi uz Eiropas un visas pasaules kulināro mantojumu, jo daudzi kuģotāji tieši uz šo zemi devušies pēc garšvielām un citiem produktiem. Dārzeņi, lēcas, rīsi, plāceņi, vistas gaļa, karija maisījumi visās iespējamās nokrāsās un ilga sutināšana – šīs ir pamatlietas, kas raksturo indiešu virtuvi. Lai rosinātu tevi ieviest jaunas vēsmas ēdienkartē, izvēlējāmies 24 receptes, kas aizvedīs tevi garšu ceļojumā uz Indiju.

Daudzi Indijas virtuvi joprojām asociē tikai un vienīgi ar dzelteno karija pulverīti, kas safasēts paciņās atrodams teju jebkura lielveikala garšvielu stendā, bet šis rūpnieciski ražotais produkts ir tikai vāja atblāzma no tās aromātu un garšu buķetes, ko sniedz svaigi pagatavota karija masala ("masala" nozīmē "garšvielu maisījums").

Karijs tiešām ir garšvielu maisījums, bet tas var būt pagatavots gan sausā, apgrauzdētā un samaltā, gan pastas vai mērces veidā. Par kariju dēvē arī ēdienu, kas pagatavots ar karija pastas vai garšvielu maisījuma piedevu, pievienojot gaļu, dārzeņus, kokosriekstu pienu vai jogurtu un citas sastāvdaļas. Rezultātā tiek iegūts gards, sildošs un ļoti aromātisks sautējums.

Tā kā mums ikdienā ierasts lietot tikai sāli, piparus, dilles, ķimenes un lauru lapas, tad bieži vien tieši karija šķietamais asums un dažādu garšvielu pārbagātība ir tā, kas daudziem liek atmest domu pagatavot šo tiešām garšīgo ēdienu. Galvenās karija garšvielas ir: kumins, kurkuma, sīpoli un ķiploki, koriandra sēklas, sieramoliņš, kanēlis, muskatrieksts, ingvers, melnie pipari, krustnagliņas, čili pipari, kardamons, fenheļa sēklas un melnās sinepju sēklas.

Karija maisījumam nav vienas receptes, kas stingri jāievēro – Indijā katrai saimniecei ir sava iecienītā karija recepte, turklāt lielākoties populāri ir tieši sausie karija garšvielu maisījumi. Kā skaidro "Asian Home Gourmet", ja vēlies pagatavot mājās svaigu sauso karija garšvielu maisījumu, droši eksperimentē, izmantojot garšvielas dažādās proporcijās. Tās apgrauzdē un samal kafijas dzirnaviņās vai saberz piestā. Garšvielām pievieno dārzeņus, gaļas gabaliņus un sautē līdz gatavībai, papildinot ar kokosriekstu pienu, ūdeni, buljonu vai jogurtu.

Kariju gatavošanas nobeigumā var iebiezināt ar zirņu miltiem vai samaltiem riekstiem, bet skābumu regulē ar tomātiem, tamarindu, laima sulu vai mango pulveri. Mēs iesakām iebiezināšanai izmantot arī ūdenī iejauktus miltus vai kartupeļu cieti.

Indieši kariju pasniedz ar "naan" maizi vai aromātiskiem, tvaicētiem rīsiem, lai līdzsvarotu karija asumu un samazinātu garšas intensitāti.

Lai labi garšo!

Lēcas krēmīgā tomātu un kokosriekstu mērcē

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Atpūties no gaļas un pagatavo krēmīgu lēcu sautējumu, kura garšu pārbagātība tevi apžilbinās. Pasniedz to ar rīsiem un priecājies par dzīvi! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas karijs ar kokosriekstu pienu

Foto: Shutterstock

Elementāra recepte vakariņām Indijas noskaņās - debešķīga garšu buķete bez liekām pūlēm.

Lasīt vairāk

Rīsi indiešu gaumē 'Pilau'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kaut kas eksotiskāks – 'Pilau' rīsi, kas gatavoti pēc vislabākajām indiešu tradīcijām. Gardie basmati rīsi papildināti ar īstu garšvielu bumbu – kuminu, kardamonu un kanēli, bet maltītei koši dzelteno krāsu piešķir smaržīgais kurkums.

Lasīt vairāk

Pikantie vistas stilbiņi indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanti un ātri pagatavojami vistas stilbiņi jogurta marinādē. Pasniedz ar maigu jogurta mērcīti, lai gaļa nebūtu pārlieku asa.

Lasīt vairāk

Basmati rīsi indiešu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Rīsu ēdienu gatavošana nudien ļauj brīvi izpausties un katru reizi maltīti pagatavot citādāk. Ja vēl neesi gatavojis basmati rīsus, tad šī, iespējams, ir labākā recepte, ar ko sākt, lai izbaudītu rīsu lielisko garšu kombinācijā ar sildošām garšvielām.

Lasīt vairāk

Kā mājās izcept gardo 'naan' maizi bez īpašas tandūra krāsns

Foto: Shutterstock

"Naan" ir plakana maizīte, ko tradicionāli gatavo Indijā un citviet austrumos. Maize tiek cepta īpašās cilindriskās akmens vai metāla krāsnīs, sauktās par tandūriem vai tandiriem, mīklas plāceni pielipinot pie krāsns sieniņām. Mīklas kārtiņa tiek izrullēta pavisam plāna, tādēļ "naan" maize ir gatava dažu minūšu laikā. Izrādās, šo gardo maizi, ko pēc izcepšanas vēl kārdinošākai garšai parasti pārziež ar ķiploku un zaļumu sviestu, var itin vienkārši pagatavot mājās, turklāt iztiekot bez tandūra krāsns.

Lasīt vairāk

Mango lassi no Pendžābas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Blendētais kokteilis, kas tradicionāli nācis no Indijas apgabala, kur to arī vietējie dzer, ir ļoti līdzīgs tam, ko mēs pazīstam kā smūtiju. Īpašais lassi ir tas, ka to teju vienmēr taisa ar jogurtu un nepievieno cukuru, bet garšas pastiprināšanai pievienotas tiek garšvielas.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un konservētu tomātu sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sautējums, kurā lielisku garšu veido ne vien konservētie tomāti un vista, bet arī druska karija pastas, svaigie čili pipari un kurkuma. No čili klātbūtnes šķīvī nevajag baidīties – maltīte nebūs pārmērīgi asa, ja čili tiks pienācīgi iztīrīts no sēkliņām.

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

'Saag Aloo' – kartupeļi ar spinātiem indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagātīga pusdienu vai vakariņu maltīte, kurā kartupeļiem asumiņu piešķirs ne tikai sinepju sēkliņas, ingvers un ķiploks, bet arī druska sarkanā čili pipara. Pēc indiešu virtuves tradīcijām pievienots arī kumins un kurkuma. Vislabāk garšos, ja šo ēdienu gatavosi no jaunajiem kartupelīšiem.

Lasīt vairāk

Vista 'Tikka Masala' mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda, sutināta gaļas maltīte indiešu gaumē – vista, kas marinēta karija pastā. Sautēto gaļas mērci ēd kopā ar "pilau" rīsiem vai apceptiem kartupeļiem. Bet veselīgākai maltītei rīsus vai kartupeļus aizvieto ar lapu salātiem.

Lasīt vairāk

Sīpolu 'Bhaji' – uzkoda indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāti un pavisam vienkārši pagatavojami uzkodu plācenīši, kas nākuši no Indijas nacionālās virtuves – bhaji. Mīklā apviļātie un pēc tam fritētie sīpolu gabaliņi garšos ļoti labi kopā ar bezpiedevu jogurtu, jo mīklā esošais kumins un kurkuma būs pietiekams papildinājums mērcītei.

Lasīt vairāk

'Peshwari Naan' apaļā maize indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.

Lasīt vairāk

'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'

Foto: Shutterstock

Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

'Tandoori' jēra šašliks

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.

Lasīt vairāk

Sulīgi vistu šķiņķīši kokosriekstu karija mērcē

Foto: Santa Maria

Lieliska recepte marinētu vistas šķiņķīšu pagatavošanai ar kokosriekstu pienu un kariju. Pasniedz ar basmati rīsiem un sakapātu kinzu.

Lasīt vairāk

Tanduri vista indiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Izmantojot Indijas garšvielu tanduri (tandoori) maisījumu, var pagatavot ļoti garšīgu marinādi. Gaļa marinējoties, iegūs skaistu sarkanu krāsu un stilbiņi izskatīsies īpaši apetelīgi.

Lasīt vairāk

Kartupeļu zupa indiešu gaumē

Foto: L.Tellgrena

Garšīgā bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena ar prieku piekrita piedalīties BioLoģiski! izaicinājumā – vislielākajā gada "nesezonā" pagatavot gardu zupu no vietējiem produktiem, kas ir bioloģiski sertificēti. Izaicinājuma ietvaros tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, kas tika papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām

Lasīt vairāk

Lēcu un saldo kartupeļu karijs

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.

Lasīt vairāk

Indiešu maize Naana

Foto: Shutterstock

Svaiga, pašcepta un garda indiešu maize Naana.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem

Foto: Shutterstock

Recepte gavēņa laikam - sātīgs ziedkāpostu karijs ar Indijas riekstiem, pupiņām, zirnīšiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Kā pusstundas laikā pagatavot indiešu svaigo sieru – panīru

Foto: Shutterstock

Mīkstais un svaigais panīrs ir siers, kas indiešu virtuves ēdienos sastopams bieži. To visbiežāk pievieno tieši sildošajam indiešu ēdienam karijam. Panīru, protams, var atrast arī veikalu plauktos, taču mājās to pagatavot ir tik vienkārši, ka grēks nepamēģināt. Vēl jo vairāk, ja tam nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!