"Bezgaļas pirmdiena" ("Meatless Monday" tulkojumā no angļu val.) ir modīga un jau iegājusies paraža Eiropā, jo samazināts gaļas patēriņš labvēlīgi ietekmē gan veselību, gan ģimenes budžetu.
Ja tev ir pa ķērienam vakardienas kartupeļu biezputra vai vārītie kartupeļi, tad ir īstais brīdis likt tos lietā, bet sacepumam vari izmantot arī nevārītus kartupeļus, tos sagriežot plānās šķēlēs vai daiviņās. Laika ekonomijas nolūkā vari izteikt pat bez tupeņu mizošanas, vien kārtīgi noberžot tos un sašķēlējot virtuves kombainā. Ar sviestu ieziestā traukā saberot iegūtās superplānās kartupeļu šķēlītes pārkaisi ar sāli, pipariem, kapātiem ķiplokiem, pārlej ar saldo krējumu, šauj krāsnī, lai jau pēc nepilnas pusstundas varētu baudīt kartupeļu sacepumu franču gaumē. Saldo krējumu aizstājot ar kokosriekstu pienu un papildinot sastāvdaļu sarakstu ar rīvētu laima miziņu un čili pipariem, iegūsi Āzijas garšu noskaņās ieturētu kartupeļu sacepumu.
Ja sacepumam pievienosi ar apceptas sēnes vai devīgi pārkaisi to ar rīvēta siera kārtu, maltīte izdosies īpaši sātīga. Atceries, ka pārbaudītas garšvielas, ar ko papildināt kartupeļus, ir timiāns un rozmarīns.
Nule kā no krāsns izceltu sacepumu vispirms mazliet "atpūtini", lai tas būtu vieglāk sagriežams. Liekot uz šķīvja, papildini karoti skāba krējuma, kapātiem zaļumiem, kādu sālīta gurķa šķēli vai sulīgiem tomātiem želejā.
Lai labi garšo!
Kartupeļu sacepums ar sieru
Sātīgai ēdienreizei – gards kartupeļu sacepumu ar sieru.
Kartupeļu sacepums ar meža sēnēm
Lielākais darbs – atrast īsto mežu, kur sēnes aug. Bet pēc garākas pastaigas svaigā gaisā var iepriecināt saimi ar sātīgu kartupeļu sacepumu. Nesezonā šim nolūkam derēs arī saldētas sēnes.
Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem
Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.
Apgāztais kartupeļu sacepums jeb kūka
Viss garšīgais ir patiešām vienkāršs – liec kartupeļu ripiņas kārtu kārtās, kā jau ierastā sacepumā, apgāz un neparasti pasniegts ēdiens gatavs. Kartupeļu kūku pasniedz ar svaigiem salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Kartupeļu - šampinjonu sacepums
Sātīgām pusdienām kartupeļu - šampinjonu sacepums.
Kraukšķīgais kartupeļu sacepums
Plānās cepto kartupeļu šķēlītes būs lieliska piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem - tiem, kuriem patīk kreptīgākas maltītes. Tajā pašā laikā sacepums ir tik sātīgs, ka to var ēst arī kā pamatēdienu - ar skābo krējumu un svaigiem dārzeņiem.
Kartupeļu un siera sacepums
Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.
Kartupeļu sacepums ar saldo krējumu un ķiplokiem
Kartupeļu sacepums ar saldo krējumu un ķiplokiem - lieliska piedeva jebkuram gaļas ēdienam vai salātiem.
Vienkāršais kartupeļu sacepums ar kokosriekstu pienu un ķiplokiem
Kad visas ierastās kartupeļu sacepumu versijas jau apnikušas, ir laiks izmēģināt ko jaunu. Šī recepte ir vienkāršāka par vienkāršu – ir nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas, bet kokosriekstu piens, ķiploki un rīvēta laima miziņa kartupeļiem piešķirs pavisam jaunu, nedaudz eksotisku un nenoliedzami lielisku garšu. Ja netici, izmēģini!
Kartupeļu sacepums ar sēņu mērci un sieru
Kartupeļu sacepums ar sēņu mērci un sieru brangām pusdienām vai vakariņām.
Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums
Sēņu - vārītu kartupeļu sacepums - sātīga maltīte arī bez gaļas.
Kartupeļu biezputras sacepums ar sēnēm
Kartupeļi ar sēnēm - sātīga veģetārais sacepums.
Rīvētu kartupeļu sacepums ar mājas sieru
Sātīgai maltītei rīvētu kartupeļu sacepums ar mājas sieru.
Vienkāršais šampinjonu un kartupeļu sacepums
Šampinjonu un kartupeļu sacepums - īpaši labi garšo ar svaigiem lapu salātiem.
Kārtainais kartupeļu sacepums
Ikdienai un svētku reizei - kārtainais kartupeļu sacepums.