Aknas parasti sautējam krējuma mērcē vai izmantojam pastētes gatavošanai, bet no tām sanāk arī varen gardas kotletes, plācenīši un pat šniceles, turklāt bez kaitējuma ģimenes budžetam. Ja vakariņās pasniegsi šos labumus ar čaganu kartupeļu biezputru un kraukšķīgām marinētu gurķu šķēlītēm, mājinieki aplaudēs, kājās stāvot. Lūk, 10 receptes iedvesmai, bet te atradīsi noderīgus padomus aknu pareizai priekšapstrādei, lai darbi ritētu kā pa diedziņu.
Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Vienkāršā aknu šnicele ikdienas pusdienu un vakariņu maltītei, kas īpaši labi garšos ar gaisīgu kartupeļu biezputru un sālīta gurķa šķēli vai skābētiem kāpostiem.
Vienkāršās aknu kotletes
Klasisko kotlešu cienītājiem vērts savu ēdienkarti dažādot ar šādām kotletēm, kas visai iecienītas bija pirms daudziem gadiem, bet nepelnīti aizmirstas mūsdienu virtuvē. Aknu kotlešu gatavošanai var izmantot vistas, cūkas un arī liellopa aknas, atkarībā no gaumes. Vairāk par aknu piemērošanu ēdienam un to gatavošanu var lasīt šeit.
Ceptas cāļu akniņas ar sēnēm un tomātiem
Ceptas cāļu aknas ar sēnēm un tomātiem var pasniegt kā uzkodu ar grauzdiņiem vai kā pamatēdienu, tās pasniedzot ar kartupeļiem.
Pildītie aknu pankūku uzkodu rullīši
Neparasta uzkoda viesību galdam - rullīši, kas pagatavoti no aknu pankūkām, sēnēm un burkāniem. Savdabīga un neticami laba garša, izmēģiniet un sapratīsiet, ka šī recepte ir tā vērta, lai to atkārtotu vēl un vēl.
Pikantās cāļa akniņas ar ceptiem kartupeļiem
Silta uzkoda, kas piesies dūšu. Ja galdā ir daudz un dažādas uzkodas, dotais daudzums būs piemērots četriem ēdājiem, bet kā atsevišķa uzkoda diviem ēdājiem.
Aknu plācenīši
Vienkārši un ātri, lēti un gardi - aknu plācenīši.
Aknu plācenīši ar ķiplokiem
Aknu plācenīši ar ķiplokiem - gardi gan siltā veidā, gan padzisuši uz maizes.
Ķiplokotais aknu un cauraudzīša iesms
Aknu - cauraudzīša iesmu pasniedz ar makaroniem vai kuskusu. Vai baudi tāpat – kā karsto uzkodu.
Ceptas cāļa akniņas konjakā pēc 19. gadsimta franču receptes
Ceptas vistu aknas var izmantot kā uzkodu kopā ar salātiem vai kā pamatēdienu ar tvaicētiem dārzeņiem. Cepšanai tiek izmantoti pīļu tauki, bet tie varētu būt arī zosu tauki, cūku tauki, sviests vai eļļa. Garšas buķete būs visgardākā, ja izmantos pīļu vai zosu taukus.
Aknu plāceņi ar ceptiem sīpoliem
Aknu plāceņi ar ceptiem sīpoliem pusdienu un vakariņu maltītei.