Izrādās, pat vienu un to pašu ķirbi dažādi pagatavojot, var iegūt pavisam atšķirīgus ēdienus. Garšu ietekmē pat tas, vai tas pannā tiek cepts ar vai bez vāka. Ķirbju pasaule ir ļoti liela, un katrs noteikti var atrast kaut ko sev piemērotu.
Lai maltīte neciestu neveiksmi jau pašā sākumā, ir svarīgi izvēlēties gatavošanai piemērotu ķirbja šķirni. Kā skaidro ķirbju audzētāja Ilze Venterzute, tad Latvijā populārākie ir muskata, spageti un riekstu ķirbji. Ļoti iecienīts ir arī cepamais ķirbis jeb Hokaido ķirbis. Ne visiem Hokaido ķirbjiem jābūt ar sarkanu mizu, – var būt arī ar pelēku, zaļu. Mizas krāsa norāda arī uz garšu – sarkanmizainie cepot iegūst cūku pupu garšas nianses, bet zaļmizaiņi līdzinās sausam, miltainam kartupelim. Cepamķirbim ir plašs pielietojums – to var cept gan pannā, gan cepeškrāsnī – tas lieliski sader arī ar dažādiem citiem dārzeņiem, sieru un gaļu.
Garšvielas ķirbju ēdienos ir gaumes lieta, teic ķirbju audzētāja: "Kam patīk latviskās garšas, noteikti var skatīties uz vietējo klasiku: ķimenes, ķiploks, sāls, pipari. Ja patīk asākas maltītes, var likt klāt čili. Ar garšvielām gan vajadzētu apieties uzmanīgi un nepārspīlēt, jo katram ķirbim tomēr ir sava unikālā garša un struktūra, kas jāizbauda. Ir gan saldums, gan riekstainums – daudz nianšu, ko jāmāk izcelt, nevis nomākt.
Lūk, 17 ķirbja un gaļas kombinācijas iedvesmai!
Krāsnī cepti vistas stilbiņi un ķirbji ar granātābola sēkliņām
Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.
Liellopa gulašs ar ķirbi, ingveru un rozīnēm
Pikants un interesants liellopa gaļas ēdiens, ko receptes autore nosaukusi par ķirbju gulašu.
Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm
Ātrais ķirbja sautējums ar sulīgām gaļas frikadelēm četriem dūšīgiem ēdājiem.
Ar malto gaļu, rīsiem un fetas siera drumstalām pildīts ķirbis
Īpaši sulīgs un kārdinošs veids, kā pagatavot rudens ražas karali – ķirbi. Maltā gaļa ar dažādām piedevām labi sader ne vien ar papriku vai kabačiem, bet to var pildīt arī nelielos ķirbīšos, īpašam sulīgumam pievienojot pildījumam arī fetas siera drumstalas.
Kartupeļu un ķirbju sautējums ar vistas gaļu
Gards dārzeņu sautējums ar vistas gaļas gabaliņiem. Lai dārzeņi saglabātu garšu un formu, tos nepārsautē.
Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām
Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.
Lēcu sautējums ar ķirbi un desiņām
Sātīgām vakariņām – sautējums ar ķirbi, lēcām un gardo desiņu kupātu ripiņām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Olga Elste, kura piedalās vakariņu recepšu konkursā.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu
Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.
Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Ķirbis ar vistas fileju, pupiņām un sieru
Lai pagatavotu šo ēdienu, būs nepieciešama vokpanna. Protams, var izlīdzēties arī ar parastu, samērā dziļu pannu.
Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju
Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.
Ar malto gaļu pildīts ķirbis
Pildīts ķirbis ar malto gaļu - pagatavot nav tik sarežģīti, kā varētu likties.
Ķirbju un burkānu sautējums ar vistas fileju
Bagātīgs dārzeņu sautējums ar vistas fileju pasniegts ar gardu mērci.
Baltvīnā sautēta vista ar dārzeņiem
Baltvīnā sautētu vistu ar dārzeņiem pasniedz ar makaroniem vai rīsiem.
Ķirbju un gaļas sautējums
Ķirbju sautējums ar gaļu - sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.