Ja vēlies, lai tīģergarneles ir īpaši sulīgas, labāk izvēlies tādas, kas iepriekš nav termiski apstrādātas. Tās veikalos ir nopērkamas saldētas vai atvēsinātas un atpazīstamas pēc pelēkas nokrāsas.
Saldētās garneles pirms gatavošanas iepriekš atlaidini. Tas ir izdarāms pavisam ātri un vienkārši, saberot garneles caurdurī un liekot zem tekoša ūdens strūklas, kas drīz vien izkausēs ledus apvalciņus.
Lobīt garneles vai nelobīt, tas ir gaumes jautājums. Lobītā veidā tās būs ērtāk apēdamas, bet čaulās ceptas – sulīgākas.
Izkausē pannā pāris karotes sviesta. Sviestam uz pannas viegli jāputo un jāsaglabā gaišā krāsa – tiklīdz tas kļūst brūns, tas jau tuvojas degšanas punktam. Ir kāds vienkāršs triks, kas var palīdzēt izvairīties no sviesta pāragras apdegšanas, un tā ir augu eļļa. Brīdī, kad sviesta piciņa tiek ielikta pannā, piepilini tai klāt pavisam nedaudz augu eļļas – tas palīdzēs sviestam tik ātri nekļūt brūnam, norāda "Cook's Illustrated".
Ber sakarsētajās taukvielās sakapātas ķiploku daivas un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, cep aptuveni minūti, jo ķiploki apcepas ļoti strauji (svarīgi tos nepiededzināt!). Ja vēlies baudīt pikantāku maltīti, pievieno arī kādu sakapātu čili piparu. Kolīdz ķiploki apcepti, pievieno atlaidinātas tīģergarneles, pārkaisi sāli un cep. Pēc aptuveni divu minūšu sutināšanas garneles būs kļuvušas rozā – tas arī ir gatavības rādītājs, kad laiks pannu celt nost no plīts. Ņem vērā, ka pārāk ilgi ceptas garneles kļūs sīkstas un būs nebaudāmas.
Noslēgumā pārkaisi svaigi sakapātus zaļumus (svaigs rozmarīns, timiāns vai oregano būs labākā izvēle, bet vari likt lietā arī dilles vai pētersīļus) un pasniedz ar visu gardo mērcīti, kas izveidojusies pannā, tajā mērcējot bagetes vai čabatas šķēles. Ja vēl nodrošināsies ar glāzi baltvīna, nebūs tālu līdz Vidusjūras noskaņas izbaudīšanai.
Taču bez šī pagatavošanas veida vari iedvesmoties no kādas receptes, kur ceptas garneles izmantotas vēl 14 garšīgos veidos, te atradīsi receptes kārdinošiem garneļu salātiem, bet, lūk, šeit - receptes zupām ar garnelēm.
Lai labi garšo!
Garneļu iesmiņi ar mārrutku majonēzi
Garda un veikli pagatavojama uzkoda, kuru baudīt tāpat ar mērcīti vai pasniegt kopā ar salātiem. Garnelēm īpašu garšu un spirgtumu piešķirs marinādē esošā laima sula, bet pikantumu – mārrutku mērcīte.
Sviestā ceptas garneles
Burvīga un garda uzkoda nelielām viesībām, kuru turklāt var pagatavot ļoti īsā laika sprīdī. Garneles uz iesmiņiem sadur jau pirms cepšanas, tās būs vieglāk visas reizē apgriezt un būs arī ērti pasniegt. Garneles uz iesmiņiem var vērt arī pēc cepšanas.
Siltie garneļu salāti
Šie siltie salāti ir īsta Āzijas virtuves paraugstunda, kurā garneļu maigā garša sajaukta ar aso čili, atspirdzinošo laimu un spēcinošo ingveru.
'Dietologa bieds' jeb tīģergarneles saldajā krējumā
Lai dietologi teiktu ko teikdami, bet tīģergarneles aromātiska saldā krējuma mērcē, kas pasniegtas ar gabalos salauztu čabatu, ko varēsi izmantot kā ēdamrīku, piesūcinot kraukšķīgo maizi ar aromātisko mērcīti, ir lielisks veids, kā izbaudīt brīvdienas. Šādi pagatavotas garneles būs ļoti garšīgas arī tad, kad atdzisīs, bet, visticamāk, tāds brīdis nepienāks, jo garneles pazudīs zibens ātrumā.
Garnelītes ķiplokos
Garnelītes ķiplokos - kad īpaši gribas kādu palutināt.
Ceptas garneles spāņu gaumē
Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir ''gambas aj ajillo'' – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio, iepazīstina ''Rimi'' gardēdis Normunds Baranovskis un vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics.
Krostini ar avokado krēmu un medū ceptām ķiploku garnelēm
Grauzdētās maizes kraukšķīgums patīkami kontrastēs ar maigo avokado krēmu un supersulīgajām garnelēm pikantā ķiploku un medus mērcē, veidojot debešķīgu garšu saspēli. Uzkoda, kas taviem viesiem noteikti liks spiegt aiz sajūsmas!
Krāsnī ceptas garneles ar ķiplokiem un laimu
Sulīgas krāsnī ceptas garneles debešķīgi gardā mērcē, kur pamērcēt maizes gabaliņus. Ideāla uzkoda brīvdienu ballītei! Recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.
Garneles ar ķiplokiem un papriku saldajā krējumā
Kad garneles būs nokraukšķinātas, sagatavo bagetes vai čabatas šķēles, lai ar maizi varētu izslaucīt no šķīvja gardo mērcīti. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Krāsnī ceptas tīģergarneles ar fetas sieru un tomātiem
Vienkāršs veids, kā ātri pagatavot īpaši sulīgas tīģergarneles gardā tomātu mērcē, ko vēl gardāku padara krēmīgas fetas siera drupačas. Ēdiens, ko var baudīt gan kā ballīšu uzkodu, ar grauzdētas maizes gabaliņu no šķīvja izslaukot katru gardās mērces pilienu, gan arī kā pamatēdienu, pārlejot sulīgās garneles rīsiem, bulguram vai pastai.
Pikantās garneles ar ķirštomātiem
Ātrā pusdienu maltīte vai piedeva pie rīsiem – pikantās garneles ar siltiem ķirštomātiem. Krēmīgākai versijai tomātus var sutināt arī saldajā krējumā, ja tīk.
Pikantās garneles salātiem vai rīsiem
Pikantas un kraukšķīgas garneles ēšanai tāpat vai kopā ar salātiem vai kādu citu piedevu, piemēram, rīsiem. Sātīgā un asā piedeva būs gatava vien dažu minūšu laikā.
Grilētas tīģergarneles ar laimu un ķiplokiem
Mazliet pikantas garneles ar spirgtajiem laimiem – ideālā vasaras piknika maltīte grila ballītē. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, majonēzes mērci vai kraukšķīgu bageti.
Garneles kraukšķīgās kokosriekstu skaidiņās
Ļoti kārdinoša un garda uzkodiņa, kas neatstās vienaldzīgu nevienu ēdāju. Viesībās to var izmantot kā starteri, pasniedzot ar aukstu, sausu dzirkstošo vīnu.
Ceptas garneles ar granātābolu salsu
Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.
Fritēti tīģergarneļu kumosiņi ar ķiploku majonēzi
Burvīgi, kraukšķīgi tīģergarneļu kumosiņi, kas mērcēti sidra mīklā un fritēti eļļā. Tos pasniedz ar mājas ķiploku majonēzi. Majonēzei piemērotākā būs eļļa bez intensīvas garšas. Tā varētu būt filtrēta olīveļļa, vīnogu kauliņu eļļa, dārzeņu eļļa vai cita. Fritēšanai noteikti izvēlies filtrētu eļļu, kas piemērota augstām temperatūrām.
Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm
Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.
Garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā
Interesanta uzkoda draudzīgām sarunām pie vīna vai alus glāzes - garneles kraukšķīgā krekeru un cietā siera garoziņā.
Ceptas tīģergarneles
Asa un pikanta uzkoda - tīģergarneles haldi un čili marinādē.