Lūk, "Tasty" aptaujāto respondentu viedokļi!
"Man kopš bērnības riebjas grūbas. Pirmsskolas grupiņā ilgu laiku nevarēju saprast, kas tas ir, ko mums dod ēst. Mammai mājās skaidroju, ka dod kaut ko baltu ar melnām svītriņām pa vidu."
""Peldošās salas" ir kaut kas superšausmīgs. Kā var kaut ko tik pretīgu izdomāt? Bērnībā mērci izēdu, bet pašas "salas" apraku puķu podos."
"Skolas ēdnīcas aknu mērce jau šķīvī izskatījās aizdomīgi – kartupeļi mirka mērces un aknu gabaliņos, bet uzkožot secināju, ka garšo drausmīgi, ar kaut kādām cīpslām iekšā un vidus vēl sārts. Sākumskolas pieredze sabojāja to ēdienu uz visu atlikušo mūžu."
"Gulašā lielākā daļa gaļas gabalu bija ar treknu speķi un ādu, bet klāt deva pārvārītus, bezgaršīgus makronus."
"Neēdu vārītus pelmeņus. Pēdējo reizi tos ēdu, kad tētis bija atnācis no armijas – man viņam bija kauns pateikt, ka es negribu ēst un jūtos apslimusi. Rezultātā izvēmos."
"Piena dārzeņu zupa ir neēdama. Un vispār visas piena zupas, ko deva skolā, bija pretīgas – ar piena plēvi pa virsu."
"Nesaprotu cilvēkus, kas jūsmo par baravikām. Man kopš bērnības riebjas glumā, staipigā baraviku mērce, un marinētas baravikas vispār ir ārpus manas saprašanas."
"Tajās dienās, kad tika ceptas kotletes, "smaržoja" visa skola. Vēl tagad atceros to smaku un no zivju kotletēm turos pa gabalu."
"Skolas pavāres nezin kā iemanījās regulāri piededzināt visas putras. Tāpēc tagad, atceroties to piedeguma smaku, neēdu ne rīsu, ne griķu, ne mannas putru. Auzu vēl kaut cik, bet prosas putras rūgtā piegarša, šķiet, vēl tagad stāv mutē."
"Man drebuli uzsit vistas zupa, atceroties, kā skolā no šķīvja smēlu ārā ļenganās vistu ādas."
"Bērnībā riebās (un joprojām negaršo) griķi. Vienmēr cerēju, ka griķu dienās būs saldais, kas man garšo, jo man negaršoja prosas putra un tas baltais receklis – piena ķīselis."
Varbūt tomēr ir vērts stāties pretī saviem aizspriedumiem un dot bērnībā nemīlētajiem ēdieniem otro iespēju? Ļoti iespējams, ka pareizi pagatavota putra bez piedeguma, sulīgas zivju kotletes vai ķīselis patiesībā garšo tīri labi!
Supervienkāršais piena ķīselis
Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.
Vienkāršais šokolādes ķīselis
Šokolādes ķīselis vai želejveida deserts, ko pasniedz ar putukrējumu, aukstu pienu vai ar skābenu dzērveņu ķīseli.
Piena zupa ar makaroniem
Parastā piena un makaronu zupa. Īpaši garda launaga laikā, lai pabarotu bērnus.
Ātrā dārzeņu - piena zupa
Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.
Aknas krējuma – sīpolu mērcē
Aknas krējuma – sīpolu mērcē. Kā radītas kārtīgām pusdienām vai vakariņām!
Veselīga griķu putra
Īpaši garda un veselīga griķu putra.
Peldošās salas
"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.
Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu
Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.
Grūbu putra ar speķi
Grūbu putra ar speķi - garda klāt piedzerot kefīru, kam virsū uzbērts sāls un pipari.
Mannas - piena putra
Pienā vārīta mannas putra ar bērnības garšu.
Marinētas baravikas
Pārbaudītu baraviku marinādes recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.
Prosas putra ar pienu
Prosas - piena putra, ja gatavosi, kā receptē, tad nebūs ne rūgta ne cieta!
Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Vienkāršā aknu šnicele ikdienas pusdienu un vakariņu maltītei, kas īpaši labi garšos ar gaisīgu kartupeļu biezputru un sālīta gurķa šķēli vai skābētiem kāpostiem.
Krievu virtuves klasika - pelmeņi
Pašu gatavotie pelmeņi šīs dienas vakariņām vai saldētavā, līdz sakārojas.
Šķelto zirņu biezenis ar kūpinātu šķiņķi
Ļoti sātīgi un lēti - šķelto zirņu biezenis ar apceptiem šķiņķa kubiņiem.
Piparkūku kakao ar dedzinātiem zefīriem
Svētku sajūtai un īpašam pārsteigumam - kakao dzēriens ar dedzinātu zefīru.
Marinēti ķirbji
Ziemas krājumu papildināšanai – marinēti ķirbji.
Baltā mērce
Baltā mērce - gardam aizdaram.
Speķa un sīpolu mērce
Gardo speķa un sīpolu mērci pasniedz pie dārzeņu, pākšaugu, makaronu ēdieniem.
Heka fileja saldā krējuma un sīpolu mērcē
Gardai maltītei - sautēta heka fileja saldajā krējumā un sīpolos.
Vienkāršās zivju kotletes
Prasmīgi pagatavotu zivju kotlešu garša ir maiga, tādēļ tām nav nepieciešams pievienot liekas garšvielas. Zivju kotletes var pasniegt gan tradicionālā veidā – ar kartupeļu biezputru un salātiem, gan izmantot tās radošāk, piemēram, gardu zivju burgeru pagatavošanai. Mencas gaļu vari aizstāt arī ar mintaja vai pikšas fileju.
Cūkgaļas gulašs
Vienkārši pagatavojams gulašs ikdienas maltītei.