Ta kā griķi sniedz ilgstošu sāta sajūtu, turklāt 100 gramos vārītu griķu putraimu ir tikai aptuveni 112 kaloriju, tad tos noteikti būtu ieteicams iekļaut ēdienkartē tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekā svara. Bet ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem var pagatavot? Mums padomā ir receptes gardiem un figūrai draudzīgiem griķu salātiem bez majonēzes un citām treknām mērcēm.
Interesanti, ka brūnganie griķu putraimi, ko atceramies no skolas ēdnīcu laikiem, pērkam veikalos un gatavojam ikdienā, ir grauzdēti griķi – produkts, kas iemantojis popularitāti padomju laikos. Pārtikas deficīta apstākļos ar grauzdēšanas palīdzību varēja nomaskēt jebkuru griķu defektu, piemēram, pārāk ilgi uzglabājot zudušās garšas īpašības, jo, pateicoties grauzdēšanai, paildzinās griķu uzglabāšanas termiņš, tie kļūst ātrāk pagatavojami un iegūst izteikti riekstainu garšu. Nepārstrādātie jeb svaigie griķi ir gaišā smilšu vai pat viegli iezaļganā krāsā.
Grauzdētie un "zaļie" griķi atšķiras arī pēc garšas – brūnajiem piemīt riekstainā, mums zināmā garša, bet negrauzdēto garša un aromāts ir maigs un neizteiksmīgs.