Ta kā griķi sniedz ilgstošu sāta sajūtu, turklāt 100 gramos vārītu griķu putraimu ir tikai aptuveni 112 kaloriju, tad tos noteikti būtu ieteicams iekļaut ēdienkartē tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekā svara. Bet ko vēl bez vienkāršās griķu putras no tiem var pagatavot? Mums padomā ir receptes gardiem un figūrai draudzīgiem griķu salātiem bez majonēzes un citām treknām mērcēm.
Interesanti, ka brūnganie griķu putraimi, ko atceramies no skolas ēdnīcu laikiem, pērkam veikalos un gatavojam ikdienā, ir grauzdēti griķi – produkts, kas iemantojis popularitāti padomju laikos. Pārtikas deficīta apstākļos ar grauzdēšanas palīdzību varēja nomaskēt jebkuru griķu defektu, piemēram, pārāk ilgi uzglabājot zudušās garšas īpašības, jo, pateicoties grauzdēšanai, paildzinās griķu uzglabāšanas termiņš, tie kļūst ātrāk pagatavojami un iegūst izteikti riekstainu garšu. Nepārstrādātie jeb svaigie griķi ir gaišā smilšu vai pat viegli iezaļganā krāsā.
Grauzdētie un "zaļie" griķi atšķiras arī pēc garšas – brūnajiem piemīt riekstainā, mums zināmā garša, bet negrauzdēto garša un aromāts ir maigs un neizteiksmīgs.
Lai izvārītu irdenus griķus, katliņā ber līdz malām pilnu krūzi griķu, pārlej tos ar divām gandrīz pilnām krūzēm ūdens, pievieno šķipsnu sāls un vāri, līdz ūdens sāk burbuļot. Tad uzliec katliņam vāku, samazini liesmu līdz minimumam un turpini vārīt vēl 10 minūtes. Nogriez liesmu un atstāj griķus katliņā vēl uz 5 minūtēm – tad tie būs gatavi.
Lai labi garšo!
Siltie griķu, kukurūzas un zaļo zirnīšu salāti
Sildoša un ārkārtīgi vienkārša maltīte pusdienām vai vakariņām – silti griķi ar kukurūzu un zaļajiem zirnīšiem. Maltīti pasniedz bļodiņās un garnē ar melnajām olīvām un lociņiem.
Griķu salāti ar ķirštomātiem un konservētu tunci
Griķu salāti ar konservētu tunci un ķirštomātiem - sātīgs, garšīgs ēdiens ātrai maltītei.
Griķu salāti ar brokoļiem, ķirštomātiem un pesto mērci
Griķu salāti ar brokoļiem, ķirštomātiem un pesto mērci - ātrai un sātīgai maltītei bez kripatņas gaļas.
Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti
Sātīgi salāti no sakņu dārzeņiem, kas būs piemēroti gan pusdienām, gan vakariņām. To pagatavošana aizņems īsāku laiku, ja izmantosi jau novārītas bietes un gatavu salātu lapiņu maisījumu. Holandes siers salātiem piešķirs sāļu noti un nodrošinās ar sāta sajūtu. Recepti izstrādājusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Sātīgā brokoļu, griķu un siera bļodiņa
Brokoļu kraukšķīgums, tradicionālie griķi, siers sātigumam un mazliet Indijas rieksu eksotikai – viss vienā pusdienu bļodiņā. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Monika un Justīne.
Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu
Griķu salāti ar gurķiem un vārītu olu - lēta, bet sātīga Budas bļodiņas vai poke versija.
Salāti ar papriku, turku zirņiem, griķiem un laima mērci
Atsvaidzinošie salāti ar papriku, turku zirņiem un vārītiem griķiem. Īpaši labi garšos ar spirdzinošu laima un cietā siera mērci.