Šķeltie zirņi un kaltētas pupiņas ir sātīgi, lēti un visiem pieejami produkti, ko būtu noderīgi allaž turēt pieliekamā rezervēs. Reizēs, kad jāpiebremzē izdevumi, atliks tikai pākšaugus kārtīgi noskalot, uzbriedināt un izmantot, pagatavojot lielu katlu pupiņu zupas vai zirņu biezeni, ar ko varēsi mieloties vairākas dienas. Ēdienkartes dažādošanai kolekcijā atradīsi arī receptes ar turku zirņiem un franču iecienītajām lēcām.
Sildošas lēcu zupas ātrām ziemas sezonas vakariņām: 14 sātīgas un gardas receptes
Ja var droši apgalvot, ka šķeltie zirņi ir uzkatāmi par vienu no latviskas ēdienkartes stūrakmeņiem, tad uz to radiniecēm, eksotiskajām lēcām, vēl joprojām daudzi skatās ar aizdomām. Tiesa gan, tikai tik ilgi, līdz saņemas tās nogaršot. Lēcas ir maigākas par zirņiem, turklāt to garša, pateicoties augstajam olbaltumvielu saturam, ir patīkami gaļīga. Nav mazsvarīgi, ka lēcas ir arī ļoti parocīgas lietošanā – pirms pagatavošanas tās nav jāmērcē. Lai pārbaudītu mūsu apgalvojumu patiesumu, ierosinām sākt ar sātīgas un spēcinošas lēcu zupas pagatavošanu, kas šajā stindzinoši aukstajā gada laikā būs īpaši garšīgs veids, kā ātri sasildīties.
Izvāri šodien, mielojies trīs dienas: 20 sātīgu un sildošu pupiņu zupu receptes
Silta pupiņu zupa ir nudien ātri pagatavojams ēdiens, kas ir kā radīts darbdienu vakariņām, lai vismaz nākamās pāris dienas nebūtu jādomā par stāvēšanu pie katliem. Viens, divi un – gatavs! Jau pavisam drīz uz plīts kūpēs katls ar sātīgu virumu, ko īpaši izsalkušie var uzlabot, piekožot klāt vai nu grauzdētu maizi, vai kraukšķīgu kūpinātas gaļas šķēli. "Tasty" bagātīgajā recepšu kolekcijā savai gaumei atbilstošu zupas versiju atradīs katrs: gan veģetārieši, gan gaļēdāji, gan krēmzupu mīļotāji, sēņošanas entuziasti un asāku garšu cienītāji.
Knifs, kā izvārīt pupiņas zupai, sautējumam vai salātiem bez ilgtošas mērcēšanas
Sildoša pupiņu zupa, salāti vai sautējums ir lielisks ziemas mēnešu ēdienkartes papildinājums, jo pākšaugi sniedz ilgstošu sāta sajūtu un enerģijas devu sala novārdzinātajam organismam. Bēda tikai, ka, lai pupiņas nebūtu jāvāra pārlieku ilgi, tās jāatceras jau stundas 10 pirms gatavošanas pārliet ar ūdeni un uzbriedināt. Bet, ko gan iesakt, ja kāre pēc pupiņu sautējuma vai zupas uzrodas pavisam pēkšņi?
Šķelto zirņu spēks jeb Pāris eiro vērtas glābējreceptes pirmsalgas dienām
Mēneša izskaņā, kad daudzi ar nepacietību gaida algas dienu, der atcerēties par šķeltajiem zirņiem, kas ir viens no lētākajiem olbaltumvielu avotiem. Turklāt no zirņiem gatavoti ēdieni ir ļoti garšīgi un garantē ilgstošu sāta sajūtu, tādēļ būs lielisks ekonomiskas ēdienkartes papildinājums. Divi zināmākie šķelto ziņu ēdieni noteikti ir zupa un biezputra, bet tie nebūt nav vienīgie, ko var pagatavot no šķeltajiem zirņiem: uz ķiploku grauzdiņiem ziežams humuss, pikants dāls Indijas noskaņās, zirņu plācenīši ar zaļumiem, maiga krēmzupa... – tev atliek tikai izvēlēties kādu no "Tasty" kārdinošajām receptēm un pagatavot to, pievienojot nedaudz mīlestības.
Lēcas - gards produkts ēdienkartes dažādošanai! Receptes astoņās nokrāsās
Lēcas ir unikāli vērtīgs un arī gards, tomēr konservatīvo ziemeļnieku virtuvēs joprojām reti pielietots graudaugs. Pēc garšas tās ir maigākas kā zirņi un pupas, bet izceļas ar augstu uzturvērtību un ir lielisks olbaltumvielu avots, tādēļ īpaši ieteicamas tiem, kas vēlas ierobežot gaļas lietošanu. Turklāt, atšķirībā no pupām un zirņiem, lēcas pirms pagatavošanas nav stundām ilgi jāmērcē. Izmēģini kādu no mūsu piedāvātajām receptēm, lai pārliecinātos, ka lēcu ēdieni ir ne vien veselīgi, bet arī ļoti garšīgi.
Lēti, ātri, garšīgi: 16 sātīgas zirņu zupas vienkāršām darbdienu maltītēm
Šoreiz ierosinām sākt nedēļu ar daudziem kopš bērnības tik mīļo zirņu zupu. Starp citu, to var pagatavot ne vien no šķeltajiem zirņiem, kā tas mums ierasts, bet arī no turku zirņiem un saldētiem zaļajiem zirnīšiem. Arī zupas konsistenci katrs var izvēlēties pēc sirds patikas: kādam tīkamāks ir sātīgs zirņu virums, kas ir tik biezs, ka tajā stāv karote, citam kārojas vieglu zirņu zupiņu dzidrā buljonā, vēl kādam labāk iet pie dūšas ātri pagatavojamas, krēmīgas biezzupas. Mums atradīsies receptes katrai gaumei!
Zaļie zirnīši – gan konservēti, gan saldēti: 15 receptes vakariņu iedvesmai
Gada nogales svētku karuselī konservēti vai saldēti zaļie zirnīši ir atrodami teju katra ledusskapja krājumos, jo bez tiem rasolu pagatavot gluži vienkārši nav iespējams. Ko iesākt, kad svinības jau garām, bet sanācis "uz akciju" iepirkt tā pavairāk zirnīšu, ko tā arī nav sanācis izmantot? Mums ir 15 idejas darbdienu maltītēm, kur šis produkts lieti noderēs.
Veselīgie pākšaugi – pieci iemesli, kāpēc biežāk ēst pupiņas, zirņus un lēcas
2016. gadu Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) ir pasludinājusi par Starptautisko pākšaugu gadu. Lai gan oficiālais pākšaugu gada atklāšanas pasākums notika jau novembrī Romā, jaunā gada pirmās nedēļas, kad daudzi vēl ir stingri apņēmušies ēst veselīgi, ir lielisks brīdis, lai vēlreiz atgādinātu par pākšaugu labajām īpašībām.
Zibenīgi pagatavojama ballīšu uzkoda – humuss: trīs vienkāršas receptes izmēģināšanai
Krēmīgais un maigais humuss, ko var gan ziest uz grauzdētas maizes šķēlītēm, gan ķeksēt no bļodiņas ar dārzeņu stienīšiem vai kukurūzas čipsiem, ir ideāla ballīšu uzkoda. To var pavisam ātri pagatavot pat tad, kad ciemiņi jau teju klauvē pie durvīm, turklāt šis smēriņš ir ne vien ļoti gards, bet arī veselībai draudzīgs. Piedāvājam tev jau šovakar pat izmēģināt trīs vienkāršas receptes.
Kad aizķērusies bundžiņa turku zirņu... Ko gatavot?
Ir labi, ja ledusskapī nebaltām dienām glabājas kāda konservu kārba, piemēram, turku zirņu. Nodrošinoties kaut ar vienu turku zirņu bundžiņu, tā paver iespēju pagatavot visdažādākās maltītes, sākot no plācenīšiem, beidzot ar kreptīgiem smēriņiem. Un jāizmēģina ir viss, lai pārliecinātos par gardāko izmantojumu!
Nesvīsti pie plīts! 20 konservētu pupiņu salātu receptes tveicīgām dienām
Tveicīgajās dienās, kad pēc darba cēliena prāts nebūt nenesas uz stāvēšanu pie kūpošiem katliem, salāti ir īsts glābiņš, it īpaši tādi, kuru sastāvā ir sātīgi un pinķerīgu priekšapstrādi neprasoši produkti. Te nu būs grūti atrast ko līdzvērtīgu konservētām pupiņām: ne tās jācep, ne jāvāra, ne jāmizo vai jāgriež gabaliņos. Lieliski, vai ne? Lūk, 20 pupiņu salātu receptes tiem, kuri ellīgajā karstumā vēlas atpūsties no gruntīgas ēst gatavošanas.
Vakariņās – pupiņu sautējums. 14 sātīgu un garšīgu maltīšu receptes
Kas ir vajadzīgs darbdienu vakariņām? Pietiekami ātri, vienkārši un radoši pagatavojama maltīte, ar kuru varētu pabarot ēdāju pulciņu. Ja vēl nezini, ko piedāvāt izsalkušajiem mājiniekiem, palūkojies virtuves skapītī – varbūt tajā ir konservētas pupiņas? Ja jā, tas būs lielisks pamats garšīgam sautējumam!