Nātru krēmzupa no Ērika Dreibanta
"Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus," stāsta "Restorāna 3" šefpavārs Ēriks Dreibants. Šefpavārs piedāvā pavasara delikateses recepti – nātru krēmzupu.
Buberts ar zemeņu mērci
Buberta recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Miežu orzotto ar maskarpones sieru
Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Biezpiena plācenīši ar zemeņu mērci šefpavāra Ingmara Ladiga gaumē
Biezpiena plācenīšiem ir neskaitāmi daudz recepšu variāciju, jo katram cepējam ir savi pārbaudīti knifiņi. Šoreiz savējos atklāj šefpavārs Ingmars Ladigs sadarbībā ar atpūtas kompleksu "Rožmalas".
Kebabs ar pašceptu lavaša maizi no Renāra Purmaļa
Lavašs un kebabi jau ilgāku laiku ir atrodami gan mūsu restorānu ēdienkartēs, gan lielveikalu plauktos un mājas ballītēs. Pavārs Renārs Purmalis piedāvā izmēģināt visu pagatavot pašiem, sākot jau ar lavaša cepšanu, turklāt, droši dodoties arī piknikā.
Video: Mārtiņa Rītiņa tomātu kečups
Vaicājot nosaukt kaut vienu recepti ar tomātiem, deviņos no 10 gadījumu cilvēki tomātu kečupu, bet tajā pašā laikā neviens nezina, kā to pagatavot, pārliecināts šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Savā TV raidījumā Mārtiņa meistarklase Vincentā, izcilais pavārs rāda un māca, kā pagatavot tomātu kečupu.
Biešu maizes pīrāgi ar kūpinātu gaļu un linsēklām Renāra Purmaļa gaumē
Visu pasākumu un, protams, arī pikniku neatņemama sastāvdaļa ir garda maltīte. Pavārs Renārs Purmalis sadarbībā ar "Mežpils alus" piedāvā mūsdienīgu pīrādziņu receptes versiju piknikam pie dabas.
Video: Šefpavārs Endijs Bērziņš gatavo: klasiskais rupjmaizes kārtojums modernā gaismā
Šajā reizē restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš ved nevis kulinārā ceļojumā pa pasauli, bet atgriežas pie latviešu tradicionālās virtuves vērtībām. Arī tu vari iemācīties pagatavot rupjmaizes kārtojumu, tādu, kāds tika pasniegts gandrīz pirms diviem gadiem svinīgajās vakariņās, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē. Šādu rupjmaizes kārtojumu tu noteikti nebūsi gatavojis!
Marinēti redīsi Žaņa-Raivo Behmaņa gaumē
Marinēti redīsi būs koša un garšīga alternatīva mazsālītiem gurķiem. Varēsi tos izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā kraukšķīgu sastāvdaļu dārzeņu salātos. Recepti piedāvā Latvijas Meža dienu vēstnesis, "Restorāna 3" pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis.
Paelja 'Valenciana' no Havjera Garsijas
Kā pagatavot klasisko Valensijas ēdienu - paelju ar jūras veltēm, stāsta restorāna "Monhe Negro" šefpavārs Havjers Garsija, kurš veikalu tīkla "Rito" un žurnāla "Dienas Ēdieni" oktobra meistarklasē mācīja gatavot klasiskus spāņu ēdienus.
Video: Šefpavārs Endijs māca: Kā pagatavot īstenu Ņujorkas siera kūku
Mēļo, ka no visām siera kūkām, ko dzīves laikā varot nobaudīt, visgardākā esot tieši siera kūka Ņujorkas gaumē. Tā arī ir visnesenākā priekštece tam siera kūku gatavošanas vilnim, kas nu pārņēmis kulināro pasauli. "Hobiju domnīcā" restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš māca, kā tad pagatavot visgardāko no visām, – Ņujorkas siera kūku – lai to varētu pagatavot arī tu!
Svaigie salāti ar turku zirņiem un citrusu pesto no Endija Vīnerta
"Zaļie salāti ir izcila izvēle, ja arī rudenī, kad lielākā daļa dārzeņu jau beiguši ražot, un ir sākusies graudaugu un sakņu sezona, vēlaties turpināt baudīt ko vieglu un veselīgu, izmantojot sezonalitātes priekšrocības. Lai arī uzturvielām bagāti, tie ir svaigi, tāpēc pēc maltītes nepārņems smaguma sajūta. Turklāt tos var ļoti viegli un ātri pagatavot," stāsta restorāna "Zoltners" šefpavārs Endijs Vīnerts. Par godu restorāna pirmajai dzimšanas dienai, viņš piedāvā salātu recepti arī "Tasty" lasītājiem.
Tradicionālais uzbeku plovs Laura Aleksejeva gaumē
Plovs nudien ir aizmirsta vērtība, par kura pagatavošanu atceramies vien retu reizi, tomēr velti. Restorāna "36. līnija" šefpavārs Lauris Aleksejevs piedāvā itin vieglu recepti, kā pagatavot autentisko plovu uzbeku gaumē.
Uzlabotā tomātu mērce šašlikam Māra Astiča gaumē
Restorāna "Ferma" šefpavārs un Restorānu servisa skolas īpašnieks Māris Astičs kā piedevu šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas un zivju ēdieniem iesaka pagatavot uzlaboto tomātu mērci ar sulīgiem sīpoliem, ķiplokiem, marinētu gurķu gabaliņiem un kapātiem zaļumiem. Vienaldzīgo nebūs!
Video recepte: Stirnas aknu pastēte šefpavāra Jāņa Zvirbuļa izpildījumā
"Kas tad ir nepieciešams, lai pagatavotu ideālu pastēti? Labs garastāvoklis, labs mednieks un labi produkti!" – tā stirnas aknu pastētes recepti "Facebook" grupā "Hunting.lv" piesaka šefpavārs Jānis Zvirbulis.
Mājās sālīts šķiņķis ar marinētiem gurķiem, kaņepju sviestu un mārrutkiem Zommera gaumē
Latvietim vienmēr ir "garšojis" labi paēst, tomēr ēšanas paradumi laika gaitā mainījušies. Agrāko skābputru, zirņu pīšu, kļocku un ķīsēļu vietā stājušies pavisam citi, laikmetam atbikstošāki, ēdieni. Tomēr latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas jau šomēnes sasniegs lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!
Video: Šefpavārs Endijs māca, kā pagatavot kišu parīziešu gaumē
Nav noslēpums, ka franču virtuve ir izdaudzināta, pateicoties dažādajiem ēdieniem, kas iemantojuši pasaules atzinību. Viens no tiem ir arī kišs (quiche) – sāļais pīrāgs, kas pagatavots smilšu mīklas karkasiņā un pildīts ar olām, sieru, gaļu, dārzeņiem vai citiem gardumiem. Kā kišu pagatavot, rāda restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš.
Grilētas cūku ribas, marinētas terijaki mērcē Māra Jansona gaumē
Gardās, mīkstās, smaržīgās grilētās cūku ribiņas. To priekšrocība grila vakarā ir tā, ka ribas pirms marinēšanas tiek novārītas jau gatavas, un, kad ir iekurts grils, tās ir tikai jāapbrūnina, līdz ar to izsalkušie samērā ātri var jau našķoties ar apetelīgo gardumu.
Šefpavāra brokastis ar rupjmaizi, bez čaumalas vārītu olu un lasi no Kaspara Jansona
Šefpavāra brokastis karaliskam dienas sākumam - cepta laša fileja ar lauku olu, brokoļu biezeni un sēklu maizi. Recepti iesaka restorāna "Muusu" šefpavārs Kaspars Jansons.
Tiramisu Jura Dukaļska gaumē
Kārdinošs tiramisu ar maskarpones krēmu, kafiju un dāmu pirkstiņiem. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis un "Borjomi".
Video: Šefpavārs Endijs māca: kā pagatavot iecienīto desertu 'Berliner Luft'
Vācijas galvaspilsēta Berlīne ir slavena ar daudziem kulinārajiem šedevriem, ko iecienījuši ne vien vietējie, bet arī tūristi-gardēži. Šoreiz "Hobiju domnīcā" šefpavārs Endijs Bērziņš mācīs, kā pagatavot "Berliner Luft", ko tiešā tulkojumā varētu dēvēt par "berlīniešu gaisu", bet mēs to sauksim par desertu berlīniešu gaumē.
Citrusaugļu sulā marinētas sardīnes ar sālītu gurķi un mārrutkiem no Māra Astiča
Atsvaidzinoša uzkoda pie vēsa alus kausa. Receptes autors ir "Le Dome" zivju restorāna šefpavārs Māris Astičs. Vienkāršās sardīnes garšos citādi, ja iemarinēsi tās citrusaugļu sulā un pasniegsi ar interesantām piedevām.
Auzu pārslu biskvīta un biezpiena rīsu krēma kūka ar smiltsērkšķu želeju no Svetlanas Riškovas
Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Mieža putraimu rauga pankūkas ar cidoniju 'panna cotta' un brūkleņu kečupu
Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.