Foto: DELFI/Publicitētes foto kolāža
Kaut šobrīd apmeklētājiem durvis ir slēguši daudzi iecienīti pašmāju restorāni, tomēr katram mākonītim ir arī zelta maliņa – daudzi slaveni šefpavāri krīzes apstākļos iepriecina sava talanta cienītājus, sociālajos tīklos par baltu velti sniedzot vērtīgus padomus un rādot meistarklases. "Tasty" krājumos uzgājām 24 receptes, ar kurām savulaik laipni dalījušies Latvijā slaveni šefpavāri, lai tu varētu, neizejot no mājām, uzburt savā virtuvē restorāna klases maltīti.

Nātru krēmzupa no Ērika Dreibanta

Foto: Shutterstock

"Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus," stāsta "Restorāna 3" šefpavārs Ēriks Dreibants. Šefpavārs piedāvā pavasara delikateses recepti – nātru krēmzupu.

Lasīt vairāk

Buberts ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Buberta recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Miežu orzotto ar maskarpones sieru

Foto: Shutterstock

Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - ģimenes restorāna "Hercogs" šefpavārs Andris Rumītis. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar zemeņu mērci šefpavāra Ingmara Ladiga gaumē

Foto: Privātais arhīvs

Biezpiena plācenīšiem ir neskaitāmi daudz recepšu variāciju, jo katram cepējam ir savi pārbaudīti knifiņi. Šoreiz savējos atklāj šefpavārs Ingmars Ladigs sadarbībā ar atpūtas kompleksu "Rožmalas".

Lasīt vairāk

Kebabs ar pašceptu lavaša maizi no Renāra Purmaļa

Foto: Publicitātes foto

Lavašs un kebabi jau ilgāku laiku ir atrodami gan mūsu restorānu ēdienkartēs, gan lielveikalu plauktos un mājas ballītēs. Pavārs Renārs Purmalis piedāvā izmēģināt visu pagatavot pašiem, sākot jau ar lavaša cepšanu, turklāt, droši dodoties arī piknikā.

Lasīt vairāk

Video: Mārtiņa Rītiņa tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Vaicājot nosaukt kaut vienu recepti ar tomātiem, deviņos no 10 gadījumu cilvēki tomātu kečupu, bet tajā pašā laikā neviens nezina, kā to pagatavot, pārliecināts šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Savā TV raidījumā Mārtiņa meistarklase Vincentā, izcilais pavārs rāda un māca, kā pagatavot tomātu kečupu.

Lasīt vairāk

Biešu maizes pīrāgi ar kūpinātu gaļu un linsēklām Renāra Purmaļa gaumē

Foto: Publicitātes foto

Visu pasākumu un, protams, arī pikniku neatņemama sastāvdaļa ir garda maltīte. Pavārs Renārs Purmalis sadarbībā ar "Mežpils alus" piedāvā mūsdienīgu pīrādziņu receptes versiju piknikam pie dabas.

Lasīt vairāk

Video: Šefpavārs Endijs Bērziņš gatavo: klasiskais rupjmaizes kārtojums modernā gaismā

Šajā reizē restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš ved nevis kulinārā ceļojumā pa pasauli, bet atgriežas pie latviešu tradicionālās virtuves vērtībām. Arī tu vari iemācīties pagatavot rupjmaizes kārtojumu, tādu, kāds tika pasniegts gandrīz pirms diviem gadiem svinīgajās vakariņās, Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē. Šādu rupjmaizes kārtojumu tu noteikti nebūsi gatavojis!

Lasīt vairāk

Marinēti redīsi Žaņa-Raivo Behmaņa gaumē

Foto: Publicitātes foto

Marinēti redīsi būs koša un garšīga alternatīva mazsālītiem gurķiem. Varēsi tos izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā kraukšķīgu sastāvdaļu dārzeņu salātos. Recepti piedāvā Latvijas Meža dienu vēstnesis, "Restorāna 3" pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis.

Lasīt vairāk

Paelja 'Valenciana' no Havjera Garsijas

Foto: DELFI

Kā pagatavot klasisko Valensijas ēdienu - paelju ar jūras veltēm, stāsta restorāna "Monhe Negro" šefpavārs Havjers Garsija, kurš veikalu tīkla "Rito" un žurnāla "Dienas Ēdieni" oktobra meistarklasē mācīja gatavot klasiskus spāņu ēdienus.

Lasīt vairāk

Video: Šefpavārs Endijs māca: Kā pagatavot īstenu Ņujorkas siera kūku

Mēļo, ka no visām siera kūkām, ko dzīves laikā varot nobaudīt, visgardākā esot tieši siera kūka Ņujorkas gaumē. Tā arī ir visnesenākā priekštece tam siera kūku gatavošanas vilnim, kas nu pārņēmis kulināro pasauli. "Hobiju domnīcā" restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš māca, kā tad pagatavot visgardāko no visām, – Ņujorkas siera kūku – lai to varētu pagatavot arī tu!

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar turku zirņiem un citrusu pesto no Endija Vīnerta

Foto: Publicitātes attēls

"Zaļie salāti ir izcila izvēle, ja arī rudenī, kad lielākā daļa dārzeņu jau beiguši ražot, un ir sākusies graudaugu un sakņu sezona, vēlaties turpināt baudīt ko vieglu un veselīgu, izmantojot sezonalitātes priekšrocības. Lai arī uzturvielām bagāti, tie ir svaigi, tāpēc pēc maltītes nepārņems smaguma sajūta. Turklāt tos var ļoti viegli un ātri pagatavot," stāsta restorāna "Zoltners" šefpavārs Endijs Vīnerts. Par godu restorāna pirmajai dzimšanas dienai, viņš piedāvā salātu recepti arī "Tasty" lasītājiem.

Lasīt vairāk

Tradicionālais uzbeku plovs Laura Aleksejeva gaumē

Foto: Publicitātes foto

Plovs nudien ir aizmirsta vērtība, par kura pagatavošanu atceramies vien retu reizi, tomēr velti. Restorāna "36. līnija" šefpavārs Lauris Aleksejevs piedāvā itin vieglu recepti, kā pagatavot autentisko plovu uzbeku gaumē.

Lasīt vairāk

Uzlabotā tomātu mērce šašlikam Māra Astiča gaumē

Foto: Shutterstock

Restorāna "Ferma" šefpavārs un Restorānu servisa skolas īpašnieks Māris Astičs kā piedevu šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas un zivju ēdieniem iesaka pagatavot uzlaboto tomātu mērci ar sulīgiem sīpoliem, ķiplokiem, marinētu gurķu gabaliņiem un kapātiem zaļumiem. Vienaldzīgo nebūs!

Lasīt vairāk

Video recepte: Stirnas aknu pastēte šefpavāra Jāņa Zvirbuļa izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Kas tad ir nepieciešams, lai pagatavotu ideālu pastēti? Labs garastāvoklis, labs mednieks un labi produkti!" – tā stirnas aknu pastētes recepti "Facebook" grupā "Hunting.lv" piesaka šefpavārs Jānis Zvirbulis.

Lasīt vairāk

Mājās sālīts šķiņķis ar marinētiem gurķiem, kaņepju sviestu un mārrutkiem Zommera gaumē

Latvietim vienmēr ir "garšojis" labi paēst, tomēr ēšanas paradumi laika gaitā mainījušies. Agrāko skābputru, zirņu pīšu, kļocku un ķīsēļu vietā stājušies pavisam citi, laikmetam atbikstošāki, ēdieni. Tomēr latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas jau šomēnes sasniegs lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Video: Šefpavārs Endijs māca, kā pagatavot kišu parīziešu gaumē

Nav noslēpums, ka franču virtuve ir izdaudzināta, pateicoties dažādajiem ēdieniem, kas iemantojuši pasaules atzinību. Viens no tiem ir arī kišs (quiche) – sāļais pīrāgs, kas pagatavots smilšu mīklas karkasiņā un pildīts ar olām, sieru, gaļu, dārzeņiem vai citiem gardumiem. Kā kišu pagatavot, rāda restorāna "Vairāk saules" šefpavārs Endijs Bērziņš.

Lasīt vairāk

Grilētas cūku ribas, marinētas terijaki mērcē Māra Jansona gaumē

Foto: Shutterstock

Gardās, mīkstās, smaržīgās grilētās cūku ribiņas. To priekšrocība grila vakarā ir tā, ka ribas pirms marinēšanas tiek novārītas jau gatavas, un, kad ir iekurts grils, tās ir tikai jāapbrūnina, līdz ar to izsalkušie samērā ātri var jau našķoties ar apetelīgo gardumu.

Lasīt vairāk

Šefpavāra brokastis ar rupjmaizi, bez čaumalas vārītu olu un lasi no Kaspara Jansona

Foto: Restorāna "Muusu" publicitātes foto

Šefpavāra brokastis karaliskam dienas sākumam - cepta laša fileja ar lauku olu, brokoļu biezeni un sēklu maizi. Recepti iesaka restorāna "Muusu" šefpavārs Kaspars Jansons.

Lasīt vairāk

Tiramisu Jura Dukaļska gaumē

Foto: DELFI

Kārdinošs tiramisu ar maskarpones krēmu, kafiju un dāmu pirkstiņiem. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis un "Borjomi".

Lasīt vairāk

Video: Šefpavārs Endijs māca: kā pagatavot iecienīto desertu 'Berliner Luft'

Vācijas galvaspilsēta Berlīne ir slavena ar daudziem kulinārajiem šedevriem, ko iecienījuši ne vien vietējie, bet arī tūristi-gardēži. Šoreiz "Hobiju domnīcā" šefpavārs Endijs Bērziņš mācīs, kā pagatavot "Berliner Luft", ko tiešā tulkojumā varētu dēvēt par "berlīniešu gaisu", bet mēs to sauksim par desertu berlīniešu gaumē.

Lasīt vairāk

Citrusaugļu sulā marinētas sardīnes ar sālītu gurķi un mārrutkiem no Māra Astiča

Foto: DELFI

Atsvaidzinoša uzkoda pie vēsa alus kausa. Receptes autors ir "Le Dome" zivju restorāna šefpavārs Māris Astičs. Vienkāršās sardīnes garšos citādi, ja iemarinēsi tās citrusaugļu sulā un pasniegsi ar interesantām piedevām.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu biskvīta un biezpiena rīsu krēma kūka ar smiltsērkšķu želeju no Svetlanas Riškovas

Foto: Publicitātes foto

Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Mieža putraimu rauga pankūkas ar cidoniju 'panna cotta' un brūkleņu kečupu

Foto: Publicitātes foto

Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!