Ukrainas nacionālās virtuves atpazīstamākais "stūrakmens" ir sālīts speķis jeb "salo" Ukraiņiem speķis ir svēta lieta, tā receptes tiek nodotas no paaudzes paaudzē un valda uzskats, ka kārtīgai saimniecei jāapgūst sālīšanas gudrības jau agrā jaunībā, citādi viņai būs visai maz izredžu iziet pie vīra. Otrs populārākais ukraiņu ēdiens ir borščs – tik tumīgs un biezs, ka tajā stāvus var iestutēt karoti. Bez diviem iepriekš minētājiem Ukraina ir izslavēta arī ar citiem gardiem ēdieniem: zrazi, pampuškas, kapustņaks, vareņiki, un, protams, valsts galvaspilsētas vārdā nosauktās kotletes un ukraiņu konditoru saldā kļūda – Kijivas torte. Lūk, 14 receptes Ukrainas virtuves iepazīšanai!
Ukraiņu pampuškas jeb pufīgas ķiploku maizītes
Pampuškas – mīlīgi apaļas un pufīgas maizītes ar ķiplokiem un zaļumiem – Ukrainā ir tradicionāla piedeva borščam. Tās ir pavisam vienkārši pagatavojamas no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām.
Vareņiki ar sulīgu ķiršu pildījumu
Pelmeņiem radniecīgie vareņiki ir slāvu, jo īpaši ukraiņu, virtuvei raksturīgs ēdiens. Plānā mīklas apvalciņā var slēpties ne vien gaļa, biezpiens vai sēnes, bet arī salds pildījums. Šoreiz skaidrosim, kā pagatavot īsteni vasarīgu kārumu – vareņikus ar sulīgu ķiršu pildījumu, kas jo īpaši labi garšos, pasniegti ar vēsu skābo krējumu.
Ķiršu ievārījums ukraiņu gaumē
Recepte divi vienā – pagatavojot iegūsi gan gardu ķiršu ievārījumu, gan sīrupu dzērienu pagatavošanai vai pankūku apliešanai.
Ukraiņu borščs ar gaļu
Ukraiņu borščs ar gaļu derēs gan ikdienai, gan ciemiņus uzņemot.
Zrazi – ar gaļu pildīti kartupeļu plācenīši ukraiņu gaumē
Ar gaļu pildītus kartupeļu zrazi – ukraiņu tradicionālās virtuves ēdienu – pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābu krējumu.
Ideja pašgatavotai dāvanai – sālīts speķis: viltības, lai tas izdotos mutē kūstošs
Mūsdienās speķis ir iecelts delikateses godā un ir pierādīts, ka tīrs, labi nosālīts speķītis nelielos daudzumos nāk par labu veselībai. Gaidot tuvojamies gada nogales svētkus, jau laikus vari izmēģināt spēkus speķa sālīšanā, vēl jo vairāk tāpēc, ka daudzi tradicionālo piparkūku vai konfekšu vietā ļoti labprāt saņemtu šādu oriģinālu, garšīgu un pašrocīgi gatavotu dāvanu.
Kijivas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu
Cepeškrāsnī gatavotas Kijivas kotletes ar pētersīļu un ķiploku sviestu. Klasiskā recepte nedaudz modernākā variācijā.
Zrazi – ar šampinjoniem pildīti kartupeļu plācenīši
Kartupeļu zrazi ar šampinjoniem ir tradicionāls ukraiņu virtuves ēdiens. Plācenīšus pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābo krējumu.
Ukraiņu konditoru saldā kļūda – Kijivas torte: kā to pagatavot soli pa solim
Kijivas torte, gluži kā "Putna piens", "Prāga" vai pašmāju "Cielaviņa", pieder pie padomju konditoru veikuma zelta fonda. Atceros, ka bērnībā Kijivas torti ģimenē bijām iedēvējuši par "Kijivas akmeņaino". Tas tādēļ, ka, cenšoties to sagriezt glītos gabaliņos, ik reizi rezultāts bija viens un tas pats – rūpīgais konditoru meistardarbs pārvērtās bezformīgā juceklī, kas atgādināja drupu kaudzi. Tortes dalīšanas rituāls allaž bija nemainīgs: mamma nozvērējās nākamreiz izvēlēties citu torti, tad, liekot lietā karoti, visi draudzīgi sabērām "drupas" pa šķīvjiem un izbaudījām šokolādes, bezē un riekstu burvību līdz pēdējai drupačai.
Ukraiņu rasoļņiks ar liellopu gaļu
Ukraiņu rasoļņiks ar liellopu gaļu - pagatavojams bez lielas piepūles.
Sirņiki
Sirņiki ir visgardākie, ja tos pasniedz ar skābo krējumu. Saldummīļi var pievienot cukuru, bet kreptīgu ēdienu cienītāji – šķipsnu sāls un rīvētu ķiploka daiviņu vai kapātus lociņus.
Ukraiņu naļistņiki jeb lupatu pankūkas
Ukraiņu plānās pankūkas - naļistņiki jeb lupatu pankūkas. Ēd tāpat vai pildi ar dažādiem labumiem.
Kapustņaks – skābu kāpostu zupa ukraiņu gaumē
Kapustņaks - skābu kāpostu zupa ukraiņu gaumē. Vislabāk garšo, piekožot ar mizu vārītu kartupeli.
Golubci jeb kāpostu tīteņi ukraiņu gaumē
Kulinārijas šova "Ēdam mājās" vadītājas Jūlijas Visockas recepte - golubci jeb ukraiņu tradicionālie kāpostu tīteņi ar liellopa gaļu un griķiem.