Populārākā no tām ir bazilika pesto, bez kura nav iedomājama Itālijas virtuve. Sulīgs baziliks un svaigs ķiplociņš. Pikants cietais siers un labas kvalitātes olīveļļa. Šāda kombinācija ir klasisks pamats pašu gatavotam pesto, ko var latviskot, baziliku aizstājot ar šobrīd sezonā aktuālajiem ķiploku ziedkātiem.
Savukārt gremolata ir pavisam vienkārši pagatavojama pētersīļu mērce, ko Itālijā ierasts izmantot gaļas un zivju ēdienu aizdaram. Olīveļļā ceptas reņģes vai, piemēram, grilēti vistu šķiņķīši, pārslacīti ar atsvaidzinošo, aromātisko gremolatu, garšos vēl debešķīgāk. Klasiskā variantā gremolatu gatavo no pētersīļiem, papildinot ar citronu sulu, miziņu, sāli, ķiplokiem un olīveļļu. Visas sastāvdaļas var vai nu izmalt caur gaļas mašīnu, vai arī sablendēt viendabīgā masā.