Ķirbja garšas uzlabotāji
"Garšas ziņā ķirbis ir viens no mazizteiksmīgākajiem," uzskata šefpavārs Raimonds Zommers. Tomēr to var "uzlabot" ar citām garšām. "Ķirbis labi draudzējas ar kanēli, krustnagliņām, čili, sīpoliem, šalotes sīpoliem, puraviem, visa veida etiķiem un eļļām." Kā piemēru Raimonds min īpaši ātri pagatavojamu recepti. Ķirbim nogriez ar visu mizu plānu (puscentimetru biezu) šķēli. Apcep uz pannas no abām pusēm, pievienojot sāli un piparus. Virsū liec sakapātu šalotes sīpolu, pētersīļu, sāls, baltvīna etiķa sajaukumu. Baudi uzreiz!
Viens no populārākajiem virtuvē ir riekstu ķirbis. Esot mīts, ka šis ķirbis garšojot pēc riekstiem, par ko šefpavārs pasmaida. Viņš gan novērtē riekstu ķirbju labo struktūru, tas nešķīst siltapstrādē un ir maz atgriezumu, nedaudz mizas un tikai nedaudz iekšējo mīkstumu. Raimonds mēdz virtuvē izmantot arī muskatķirbi, tam ir cieta struktūra, nav pārāk liels un nav jāmokās ar tā celšanu. Savukārt no no sviesta ķirbja iesaka gatavot biezeni, zupas, visu, kam nepieciešama laba konsistence. "Šim ķirbim garša ir salda, tomēr, kā jau visiem – neizteiksmīga".
Ķirbju kūka dāvanā
Arī kūku eksperimentētāja un cepēja Agnese Bunka atradusi veidu, kā sviesta ķirbi savienojumā ar biezpienu ietērpt izteiksmīgā rausī. Ar šo koši dzelteno plātsmaizi vari apsveikt kolēģus – rudens jubilārus, jo tā ir viegli sagriežama, izskatās koši un galvenais – pašu gatavota. Pievieno jubilāra gardumam dzeltenas rudens dālijas, un būs jauka dāvana. Ķirbja un biezpiena rauša recepti skati šeit.
Krēmīgais ķirbju sacepums ar kokosriekstu pienu un fetas sieru
Pateicoties kokosriekstu pienam, ķirbja gabaliņi iegūs krēmīgu struktūru, savukārt fetas siers apvienojumā ar ķiplokiem un timānu gādās par sacepuma "raksturu". Vienkārši, ātri un tik gardi, ka mēli var norīt!
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Ķirbju - apelsīnu ievārījums
Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.
Gruboto ar ķirbi un zilo sieru
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā latviska gruboto recepti ar ķirbja gabaliņiem. Īpaši labi krēmīgā grūbu putra garšos, ja pasniegsi to ar cepta bekona kraukšķīšiem un gorgonzolas sieru.
Ķirbju krēms ar svaigo sieru un putukrējumu
Maigs un gaisīgs deserts, kas gan nesader ar apņemšanos šogad beidzot notievēt. Ja skapjaugšā aizķēries kāds ķirbis, griez to pušu un pēc krēma pagatavošanas izmanto atlikušo ogu un iebiezināto pienu sulīgas kūkas pagatavošanā.
Krāsnī cepts ķirbis ar zilo sieru, tomātiem un valriekstiem
Krāsnī ceptas ķirbja šķēles vislabāk garšos vēl karstas, bet lielās, saulainās ogas fani labprāt šo ēdienu baudīs arī aukstu.
Rudenīgais ķirbju sautējums ar kokosriekstu pienu un turku zirņiem
Aromātisks un sildošs ķirbju sautējums rudenīgām pusdienām vai vakariņām. Sautējumu maigāku padarīs pievienotais kokosriekstu piens, bet mazliet svaiga aromāta piešķirs piparmētras.
Biezās ķirbju vafeles
"Ķirbjus esam cepuši cepeškrāsnī ar garšvielām, marinējuši un cepuši ķirbju pankūkas, Tagad kārta ķirbju vafelēm. Taisni vai jābrīnās, ka, saliekot kopā pareizās sastāvdaļas, mainās ķirbja garša – no nekādas uz kaut ko ļoti garšīgu un interesantu," tā zeltainu ķirbju vafeļu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Sulīgā ķirbju plātsmaize
Ķirbjus var ne vien cept krāsnī un vārīt biezzupā, bet arī izmantot dažādos kārdinošos saldajos cepienos. Sulīgas ķirbju plātsmaizes recepti iesaka Latvijas garšu pazinēja Līgas Druka-Smalkā.
Ķirbju brilē krēms bez cukura
Ķirbju "creme-brûlée", iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!
Spirgta ķirbju-cidoniju kūka
"Mūsu ģimenē novērtē tikai tās kūkas, kur pildījums ir trīs reizes biezāks nekā mīkla," raksta receptes autore Silvija. Maigā mandeļu miltu pamatne te satiekas ar svaigo cidoniju garšu un krēmīgo ķirbi.
Ķirbju kēkss bez glutēna
Sulīgs kēkss, kas smaržo pēc Ziemassvētkiem. Nezinātājs pat nesapratīs, ka kēksā ir ķirbis – turklāt šo drīkst arī tie, kam glutēnu saturoši produkti ir liegti.
Košais ķirbju un biezpiena rausis
Spilgtā plātsmaize sacenšas ar rudens lapu dzeltenajām krāsām. Lai gan ķirbis un biezpiens šķiet neparasts salikums, plātsmaizes garša izdodas veiksmīga un rauša baudītāji būs sajūsmas pilni. Apelsīns plātsmaizei piešķir svaigumu. Sulīgā rauša recepti iesaka kūku cepēja Agnese Bunka.