Daļa cilvēku uzskata, ka veikalā nopērkamie siera salāti un gaļas salāti arī ir salāti, taču uztura speciāliste Liene Sondore par salātiem uzskata zaļos lapu salātus un, piemēram, cepeškrāsnī apceptus vai tvaicētus dārzenīšus. "Apēdot tikai zaļos salātus, ātri gribēsies ēst atkal. Zaļos salātus vajag papildināt ar kaut ko citu. Var pievienot graudaugus, pupiņas, olbaltumvielas, gaļu, zivtiņu. Mēs pazīstam grieķu salātus ar fetas sieru, taču varam salātiem likt klāt biezpienu, ir pieejams dažādu struktūru biezpiens," iesaka speciāliste. "Var salātu lapām pāri uzkaisīt tunci vai oliņu, jo ola nav tikai brokastu ēdiens. Ola var būt lielisks vakariņu ēdiens, jo olbaltumvielas rada sāta sajūtu. Var salātus papildināt ar rupjmaizi, kvinoju, graudiem, pupiņām, variāciju ir ļoti daudz." Liene Sondore mājās gatavo, piemēram, siltos salātus, cepeškrāsnī apceptas bietes un ķirbīti, kam pievieno zaļo salātu lapas, vai arī biešu un ķirbju karpačo. Uztura speciāliste uzskata, ka salāti ir laba izvēle vakariņām. "Ja dienas laikā esam paēduši brangas pusdienas un vēl launagu, tad vakariņām noteikti labāk ir zaļie salāti un dārzeņi."
"Tasty" apkopoja, mūsuprāt, garšīgu salātu variācijas vakariņām katrai nedēļas dienai.
Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru
"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.
Lapu salāti ar lasi, avokado un ķirbju sēkliņām
Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata gardēde, vairāku pavārgrāmatu un šīs receptes autore Naidžela Lāsone.
Svaigie salāti ar turku zirņiem un citrusu pesto no Endija Vīnerta
"Zaļie salāti ir izcila izvēle, ja arī rudenī, kad lielākā daļa dārzeņu jau beiguši ražot, un ir sākusies graudaugu un sakņu sezona, vēlaties turpināt baudīt ko vieglu un veselīgu, izmantojot sezonalitātes priekšrocības. Lai arī uzturvielām bagāti, tie ir svaigi, tāpēc pēc maltītes nepārņems smaguma sajūta. Turklāt tos var ļoti viegli un ātri pagatavot," stāsta restorāna "Zoltners" šefpavārs Endijs Vīnerts. Par godu restorāna pirmajai dzimšanas dienai, viņš piedāvā salātu recepti arī "Tasty" lasītājiem.
Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru
Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!
Eksotiskie garneļu salāti ar meloni
Eksotiskie garneļu salāti ar meloni un dārzeņiem.
Svaigie salāti ar vistas fileju un sinepju mērci
Salāti, kas piemēroti reizēm, kad gribas ko vieglu un svaigu, bet reizē ar nedaudz asumiņu. Konkrētajā receptē izmantotas svaigās kukurūzas vālīte, bet tās var aizstāt arī ar konservēto kukurūzu no bundžām.