Ķirbja vāze 2
Foto: Shutterstock
Staigāju pa zemnieku tirgu un joprojām ir tik liels ķirbju piedāvājums! Domāju, vai vispār vēl var radīt kādu interesantu recepti ar šo ierasto rudens ogu. Var! "Tasty" piedāvā kolekciju ar receptēm, kuras pat ķirbju skeptiķiem šķitīs pamēģināšanas vērtas.

Iesakām nogaršot ķirbju krēmu ar svaigo sieru un putukrējumu, marmelādīgās ķirbju sukādes vai ķirbju šokolādes konfektes. Ja nu tomēr nekādi nevaram pierunāt tevi izbaudīt ķirbi, tad vismaz vari to skaisti izmantot svētku galda dekorēšanā.

"Šobrīd topā ir apgleznot ķirbjus, piemēram, zeltā. Vari ar guaša krāsām vai akrila krāsām apzīmēt ķirbi, padarot to rozā vai zilu, kas būs negaidīts aspekts. Vari dekorēt ķirbi ar dekupāžas metodi – izgriez no salvetītēm ziedus un ar PVA līmi piestiprini salvetes pie ķirbja. Vari izveidot vainadziņu ar maziem ķirbīšiem un novietot to kā centrālo objektu uz galda," stāsta "Mēnesnīca" floriste Vēsma Mēnese.

Foto: Shutterstock

Vēsma, veidojot ķirbju dekorācijas, mēdz nogriezt tam cepurīti, iztīrīt no sēklām un ielikt tajā podiņu ar ziedu kompozīciju, tādējādi izmantojot ķirbi kā vāzīti. Vesels ķirbis uz galda radīs rudenīgu noskaņu. "Izmanto dažādu krāsu, lieluma ķirbjus un liec tos atšķirīgos augstumos, piemēram, uz koka klucīšiem. Vai kombinē ar rudens ziediem. Šis ir pats vienkāršākais, bet ļoti skaists svētku galda dekorēšanas veids," stāsta Vēsma.

Foto: Shutterstock

Galda dekorējums, papildināts ar gardiem ķirbju ēdieniem uz tā, mājās radīs rudenīgi skaistu noskaņu. Lai pievilcīgi un mīļi izskatās, un lai ir garšīgi!

Cepti pildītie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: Shutterstock

Atraktīvi un kārdinoši, pildīti mazie ķirbīši ar dzērvenēm un riekstiem. Pasniedz kā pamatēdienu vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Sēņu un ķirbju veģetārais velingtons

Ja viesos gaidāt veģetāriešus, tad pēc šī ēdiena baudīšanas viņi jūs mīlēs un nēsās uz rokām – tik gards tas ir.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja un fetas siera tartaletes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtainās mīklas smalkmaizītes citādā pagriezienā – ceptas ar riekstu jeb sviesta ķirbi un fetas sieru. Aromātu un garšas notis šoreiz piešķir arī pikantais čili un smaržīgais timiāns.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēms ar svaigo sieru un putukrējumu

Foto: DELFI

Maigs un gaisīgs deserts, kas gan nesader ar apņemšanos šogad beidzot notievēt. Ja skapjaugšā aizķēries kāds ķirbis, griez to pušu un pēc krēma pagatavošanas izmanto atlikušo ogu un iebiezināto pienu sulīgas kūkas pagatavošanā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti vistas stilbiņi un ķirbji ar granātābola sēkliņām

Foto: Shutterstock

Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.

Lasīt vairāk

Ķirbju - burkānu ievārījums ar citroniem

Foto: Shutterstock

Eksotiskais ķirbju - burkānu ievārījums ar citroniem.

Lasīt vairāk

Krēmīgais ķirbju sacepums ar kokosriekstu pienu un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Pateicoties kokosriekstu pienam, ķirbja gabaliņi iegūs krēmīgu struktūru, savukārt fetas siers apvienojumā ar ķiplokiem un timānu gādās par sacepuma "raksturu". Vienkārši, ātri un tik gardi, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Kā pagatavot ķirbju sukādes – marmelādīgas un mīkstas

Foto: Shutterstock

Pašgatavotas ķirbju sukādes ir lielisks veids, kā izmantot lielo, saulaini oranžo ogu našķim, kas noteikti ir labāka alternatīva veikala konfektēm. Karsēšana un pēc tam atdzesēšana sīrupā ļauj ķirbju gabaliņiem uzsūkt vairāk sīrupa, tādēļ sukādes iznāk marmelādīgas un mīkstas.

Lasīt vairāk

Ķirbju pankūkas ar rudens svētku garšvielām

Foto: "Ēdamzāle" publicitātes foto

"Es nezinu, kā ir ar cāļiem, bet ķirbjus patiešām skaita rudenī. Agrāk labas ražas gados ķirbji mums atņēma lielu daļu grīdas, bet tagad, kad esam tikuši pie mājas ar rožu dobēm, ķirbji pie mums biežāk atripo draugu dāvināti. Tā nu kaut kā sanāk, ka rudenī mājās vienmēr kāds ķirbis ir, un, kur ķirbis, tur jādomā receptes, jo neba nu ēdīsi ķirbju krēmzupu visu nedēļu. Var jau gan arī tā darīt, bet tad sestdienā jāuzcep pankūkas. Ar ķirbi, protams."

Lasīt vairāk

Neceptā ķirbju-iebiezinātā piena kūka ar karameļu mērci

Foto: Shutterstock

Siera kūkas nu jau kļuvušas par klasiku saldummīļu vidū un dažādas to receptes atrodamas arī "Tasty" krājumos. Arī no ķirbjiem var pagatavot ļoti gardu siera kūku – galvenais nesarežģīt recepti un pagatavot to vienkārši, papildinot vien ar karameļu mērci.

Lasīt vairāk

Rudenīgie ķirbju un auzu pārslu cepumi

Foto: DELFI

Šī recepte ir vēl viens apliecinājums tam, ka reizēs, kad mājās nekā nav, bet tik ļoti gribas ko garšīgu, top vislabākās idejas. Prātojot, kā likt lietā pārpalikumus no ķirbja, nolēmu iemēģināt veiksmi tiem cepumu veidolā. Un, jāatzīst, gala rezultāts nelika vilties!

Lasīt vairāk

Ķirbju šokolādes konfektes

Foto: Shutterstock

Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ķirbju un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs ķirbju un siera sacepums, kas būs gatavs pusstundā. Pasniedz to tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts sviesta ķirbis ar ķiplokiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegls un sātīgs pamatēdiens vai piedeva pie gaļas ēdieniem - krāsnī cepts sviesta ķirbis, kuru papildina sīpolu daiviņas un ķiploka asumiņš.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!