"Mārtiņdienas svinēšana tomēr katrā ģimenē ir individuāla. Es, piemēram, nelieku galdā zosi, štovētus kāpostus un krāsnī ceptus kartupeļus, bet izvēlos citu delikatesi – austeres," stāsta "Grand Hotel Kempinski Riga" "Sous-Chef" Heinrihs Erhards. "Tās ir veselīgas, lielisks dzelzs un mikroelementu avots, un tās ir ļoti garšīgas. Man paveicis, ka pazīstu austeru ekspertu Mārtiņu Reini, un tā mums ir tradīcija – gatavot austeres. Varbūt savā ziņā eksotika, bet manā Mārtiņdienas galdā austeres ir vienmēr."
Jautāju šefpavāram, ko vēl papildus var likt svētku galdā, uz ko viņš smaidot atbild: "Vai ar šampanieti un austerēm nepietiek? Kāpēc jāpārēdas un jāpārkrauj galdi ar ēdienu? Es labāk iesaku izvēlēties minimāli, bet kvalitatīvi. Neiesaku koncentrēties uz kvantitāti, labāk likt galdā vienu lietu, bet garšīgu un kvalitatīvu." Šefpavārs novērojis, ka lielākā problēma daudzās mājsaimniecībās ir tā, ka cilvēkiem šķiet, ka ēdiena būs par maz. "Tiem, kas nav profesionāli pavāri, īsti neizdodas sarēķināt, cik gramu ēdiena katrai personai jāplāno. Un cilvēki svētkos pārcenšas. Pagatavo desmit ēdienus, un pēc tam tie visi ledusskapi stāv vēl nākamās trīs dienas," savu viedokli pauž Heinrihs Erhards.
Ja tomēr eksotiskās austeres Mārtiņdienas svētku galdam tevi neizrunā, tad "Tasty" piedāvā klasiskākus gardumus, ko vari pagatavot mājās – sulīgu cepeti, štovētus kāpostus, kartupelīšus, pīrādziņus. Ja nevēlies vai nevari iet uz veikalu iepirkties, tad restorāni piedāvā pagatavot maltīti līdzņemšanai. Bet galvenais jau ir svētkos sanākt ģimenei kopā, lai arī kādas vakariņas tu izvēlētos. Lai sirsnīgi un mīļi svētki!
'Silķe kažokā' svētku galdam
'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.
Krāsnī cepti rāceņi
Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.
Baltvīnā sautēti kāposti
Ziemas sezonā uzturā ieteicams lietot rudenī ievāktos vietējos dārzeņus – kāpostus, bietes, burkānus, kā arī ievestos sezonas augļus mandarīnus. Šajos produktos esošās uzturvielas palīdzēs uzlabot veselību un stiprināt imunitātes sistēmu. Izmēģini šo oriģinālo un vienkārši pagatavojamo ziemas recepti no "Lido" šefpavāru krājumiem.
Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr
Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!
Vistas cepetis pienā
"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.
Gardā skābu kāpostu zupa ar cauraudzīti un vārītiem kartupeļiem
"Smarža, kas piepilda māju, kad tiek vārīta kāpostu zupa, tas ir kas vienreizējs! Ēdam, kā katrs vēlas – cits ar kartupeļiem, cits bez, viens grib gaļu, otrs nē. Katrā ģimenē ir sava kāpostu zupas recepte, un tieši tā noteikti ir visgaršīgākā. Šodien iepazīstināšu ar mūsu ģimenes recepti," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Dzērveņu un ābolu drumstalkūka
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu
Maizes zupa ir viens no tiem ēdieniem, kurš raksturīgs tieši Latvijai. Citviet pasaulē tādu neatrast un nenobaudīt, jo, kā zināms, rupjmaize, deserta galvenā sastāvdaļa, ir mūsu zemes "īpatnība". Baudi to ar gaisīgu putukrējumu vai pienu!
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem
Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.
Apaļās rauga mīklas biezpienmaizītes
Burvīgās biezpienmaizītes, tik mīlīgi apaļas, mājīgas un gardas, vēl siltas un tikko ceptas. Tās var cept gan ar rozīnēm, gan bez rozīnēm. Biezpiena masai var pievienot vaniļu vai rīvētu apelsīna miziņu.
Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem
Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.
Krāsnī cepti rozmarīna kartupelīši
Krāsnī cepti kartupelīši, kas tā vien smaržos un garšos pēc rozmarīna. Rozmarīnu kartupeļiem pievieno bagātīgi, lai rezultāts būtu vēl jo gardāks. Izvēlies nelielus kartupeļus, kas visi ir viena izmēra – tā tie izcepsies vienmērīgāk.
Pīles cepetis ar apelsīniem
Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.
Medus torte ar krējuma pildījumu
Vienkārši pagatavojama medus torte ar krējuma pildījumu.
Pildīts cāļa cepetis ar kraukšķīgu garoziņu
Ja meklē jaunas idejas, kā pagatavot veselu, cepeškrāsnī ceptu vistu, izmēģini šo recepti, kas nāk no saulainās Spānijas. Sulīgais sīpolu, paprikas un ķiploku pildījums gaļai piešķirs īpašu aromātu, bet kraukšķīgumam - brūna rīvmaizes garoziņa!
Vienkāršā rupjmaizes kārtojuma torte
"Torte sanāk ļoti sulīga un garšo kā maigs rupjmaizes kārtojums, turklāt to pagatavot būs pa spēkam pat iesācējam virtuvē," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Genovefa Galauliņa.
Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!