svētku galds kūkas
Foto: Shutterstock
Šogad valsts svētku svinēšana būs pieklusināta, bet tas neatņem to mīlestību un sirds siltumu, ko varam dāvāt savai ģimenei. Kopīgās pusdienas vai vakariņas – kā nu kurā ģimenē, daudzās mājās būs ar svinīgu noskaņu, kādu aizdegtu svētku svecīti, latvisku mūziku fonā, skaisti klātu galdu. Un nevajag jau daudz. Pietiek ar ko simbolisku, kas apliecina mūsu sajūtas.

"Tasty" apkopoja latviskas garšas, latviskas krāsas un latviskas smaržas, ar kurām bagātināt svētkus. Katram latviskuma sajūta ir citādāka, un, visdrīzāk, tā rodas no bērnībā piedzīvotajām labajām emocijām kopā ar ģimeni. Tāpēc arī svinam kopā ar sev pašiem pašiem tuvākajiem. Lai izdodas arī skaists svētku galds un gards ēdiens, kas iepriecina!

Kandavas novada garša – saldais 'Abavas sniegs'

Foto: Dagnija Gudriķe

Kandavas iedzīvotāji ir ļoti priviliģēti, jo viņiem nav jāgaida ziema, lai baudītu sniegu – vieglu, debešķīgi gaisīgu un bezgala garšīgu "Abavas sniegu" iespējams izbaudīt jebkurā gadalaikā.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši

Foto: Shutterstock

Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.

Lasīt vairāk

'Kažoks' bez siļķes – neparasta salātu rulete svētku galdam

Foto: Shutterstock

Interesanta alternatīva – siļķe kažokā bez siļķes, turklāt satīta ruletes formā. Šie gardie salāti būs īsta svētku galda rota. Ja nepievienosi sinepes un sīpolus, salātu garša būs maigāka, un tos varēs baudīt arī bērni.

Lasīt vairāk

Biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Kad zemeņu laiks ir teju līdz brošai, bet ogas savādāk iekšā vēderā nevar dabūt, tad laiks ir gatavot dažādus kārumus, kūkas un desertus. Piedāvāju jums savas mammas gatavotā saldā ēdiena recepti, kas zemeņu laikā lieti noderēs, kā arī būs gards našķis svētku vai ikdienas ēdienreizē.

Lasīt vairāk

Supervienkāršais piena ķīselis

Foto: Shutterstock

Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' Trīnes gaumē

Foto: Shutterstock

Visu iecienītā "Siļķe kažokā" mūsu lasītājas Trīnes gaumē.

Lasīt vairāk

Gaisīgais mannas buberts ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Reizēm gadās, ka piens iepirkts krietni par daudz. Lai neaizietu postā – nesaskābtu, nesarūgtu – nākas domāt, kā to patērēt. Piena zupas mūsmājās nav cieņā, pienā vārītas putras gan. Bet vislielākie prieki ir tad, ja tiek gatavots buberts – čagani gaisīgs un valdzinoši salds. Lielais grāpis tiek iztukšots ļoti ātri!

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes un aveņu siera kūciņas

Foto: Shutterstock

Gards, maigs un gaisīgs našķis, kas greznos jebkuru svētku galdu. No dotā produktu daudzuma iznāk apmēram 16 mazas kūciņas, taču diezin vai kāda paliks neapēsta, jo saldā un skābā balanss ir tik kārdinošs, ka grūti atturēties no papildporcijas.

Lasīt vairāk

Dzērveņu jogurta želeja

Foto: Publicitātes foto

Laba ideja 18.novembra svētku galdam - tradicionāli ēdieni Latvijas karoga krāsās. Iesaka Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Biskvīta rulete ar zemeņu mērci pildījumā

Foto: Shutterstock

Biskvīta rulete ar sulīgu zemeņu mērci - izcils kārums ar vasaras garšu!

Lasīt vairāk

Kūka 'Sarkanais samts'

Foto: Shutterstock

Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.

Lasīt vairāk

'Silķe kažokā' svētku galdam

Foto: Shutterstock

'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.

Lasīt vairāk

Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un bumbieriem

Foto: Privātais arhīvs

"Pērļu grūbas un arī parastās grūbas esmu iemācījusi ēst savējiem visdažādākajos veidos. Vispazīstamākā recepte ir pienā vārītas grūbas, kam beigās tiek pievienoti sīpoli ar kūpinātu gaļu," raksta Nataša Rogova savā Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursa pieteikumā. Nataša piedāvā ļoti interesantu pērļu gruboto variāciju.

Lasīt vairāk

Gaisīgs buberts ar ogu ķīseli vai vaniļas mērci

Foto: Shutterstock

Gardais buberts, kas pasniedzams ar vaniļas mērci vai ogu ķīseli.

Lasīt vairāk

Latviskās siļķmaizītes ar bietēm un biezpienu

Foto: Shutterstock

Par latviskām šīs maizītes ir dēvējamas ne vien tādēļ, ka to pagatavošanai izmantojami produkti, ko ierasts uzskatīt par latviešu tradicionālās virtuves stūrakmeņiem, bet arī tāpēc, ka uzkodā dominējošais sarkani baltais krāsu salikums būs īsti piemērots patriotiskās noskaņās klātam svētku galdam.

Lasīt vairāk

Visu desertu deserts malabi jeb piena krēms ar pistācijām

Foto: Shutterstock

Augustā man bija tas gods un iespēja tikties ar slavenu izraēliešu šefpavāru un dietologu Ošeru Eidelmanu, kurš Latvijā viesojās, pateicoties Jūrmalas festivālam "Alfresco". Mūsu sarunas gaitā Ošers pagatavoja šo dievīgo desertu, kurš savā maigumā iekaros ikvienas sievietes sirdi. Tiesa, savas versijas noslēpumu virtuves lielmeistars man neatklāja, tādēļ atļaušos jums pastāstīt savu recepti, kā to pagatavot.

Lasīt vairāk

Dzērveņu ķīselis

Foto: Shutterstock

Dzērveņu ķīseli var pasniegt ar pienu, putukrējumu vai krēmu.

Lasīt vairāk

Gardais Dundagas krēms

Foto: Privātais arhīvs

Savu Dundagas krēma recepti, kas ir daudzu iecienīts deserts ar bērnības garšu, piedāvā Ruta Ščeglova. Vienkārši pagatavojamais krēms īpaši labi sader ar ķīseli vai skābu ogu mērci.

Lasīt vairāk

Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar ķiršiem

Foto: Shutterstock

Biezpiena krēms ar ķiršiem - vienkārši un ātri pagatavojams deserts.

Lasīt vairāk

Bagetē pildīta 'Siļķe kažokā'

Foto: Shutterstock

"Siļķe kažokā" nu reiz ir tie salāti, kuri ir apspēlēti daudzās un dažādās versijās, tomēr šī recepte pierāda, ka ļaužu izdomai nav ne gala, ne malas. Kārtām sapildot tradicionālās sastāvdaļas bagetē, ko pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs, tiksi pie krāšņas uzkodas, kas visiem liks sajūsmā noelsties.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!