Tuvojas Pirmā advente, un nereti cilvēki uzsāk gavēšanu līdz Ziemassvētkiem. Katram motivācija gavēt rodas citādāk, bet "Tasty" piedāvā receptes, ar kurām veidot atslodzi ķermenim, lai vienkārši justos enerģiskāk un labāk.
"Manuprāt, visvienkāršākais pamatojums, kāpēc cilvēki izvēlas gavēt, saistīts ar veselību. Ikdienas skrējienā nereti par to aizmirstam, un tad mums šķiet, ka ar veselīgu uzturu gavēņa laikā varam sevi labot," uzskata "Vest Riga" šefpavārs Uģis Veits. "Tā ir savā ziņā arī attiekšanās no ēdiena kā baudas."
Viņš novērojis, ka gavēņa laikā lielākā daļa cilvēku atsakās no gaļas, olām, dzīvnieku valsts produktiem. "Cilvēki gavēnī kļūst par veģetāriešiem vai vegāniem, kas arī nav tik neparasti mūsdienās. Ja gribam veidot atslodzi ķermenim, savai sistēmai, jāvadās pēc sajūtām, norāda šefpavārs. "Jo arī gaļa ir dažāda – vai nu tas ir trekns cūkas cauraudzītis vai liesa vistas fileja. Tāpēc – visu ar mēru."
Galvenā lieta, kas pēc Uģa Veita domām asociējas ar baudām un kārdinājumiem, ir saldumi. "Cukurs ir ārkārtīgi neveselīgs, tas ir it visur." Viņš skaidro, ka, izņemot cukuru no mūsu ikdienas ēdienkartes vai vismaz ierobežojot tā lietošanu, tas nāktu par labu gan veselībai, gan pašsajūtai. "Jautājums jau ir arī par to, kādi ir ēšanas paradumi ikdienā. Ja katru dienu cilvēks ēd ļoti daudz saldumu un pēkšņi izslēdz tos krasi no savas ēdienkartes, tad tā kā ķermenis pieradis pie cukura devas, cukura bads var izraisīt enerģijas līmeņa zudumu jau šūnu līmenī. Tāpēc jāapsver, cik ļoti gribam šo ēdienkarti atvieglot."
Ja mēs kaut nedaudz samazinām cukura daudzumu, tad mēs sajutīsimies daudz labāk ikdienā, norāda šefpavārs. "Svētkus svinam galvenokārt ar ģimeni un bērniem un, ko gaida bērni Ziemassvētkos? Saldumus! Un mēs, pieaugušie, arī pievienojamies saldumu ēšanas bariņam. Kliņģeri, piparkūkas – tas viss ir piesātināts ar cukuru."
Šefpavārs stāsta, ka Austrumu valstīs cilvēki mēdz ievērot gavēni, jo "tas sniedz kaut kādā mērā prāta skaidrību jeb vieglāku domāšanu. Šobrīd moderno ēšanas ievērošanu, kad atsakāmies ēst 12 vai 16 stundas un ēdam tikai precīzi 1–2 reizes dienā, arī var uzskatīt par gavēni, kas patiesībā ir veselīgi mūsu smadzeņu darbībai. Jo gremošanas sistēmas atvieglošana no uztura iedarbina citus mehānismus, kas aktivizē citus hormonus mūsu ķermenī. Līdz ar to, manuprāt, ēst vieglāk pēc būtības jau ir labi. Ja atsakāmies no smagiem ēdieniem, tādiem kā trekna gaļa vai ļoti saldi dzērieni, tas jau ir labi pašsajūtai," stāsta šefpavārs.
Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem
Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Liesais tītara gaļas čili sautējums
"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.
Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi
Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.
Griķu kotletes ar sēnēm
Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!
Pikantais tomātu humuss ar baziliku
Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".
Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte
Nosauksim šo uz maizes smērējamo pupiņu un zirnīšu masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetītlīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.
Kvinojas salāti ar cūku pupām un zaļajiem zirnīšiem
Veselīgi un instagramīgi koši salāti tavai vasaras ēdienkartei. Baudi tos tāpat vien vai pasniedz kā interesantu piedevu grilētai gaļai.
Siltie biešu salāti ar bulguru un zemesriekstu-sinepju mērci
Skaistā un košā biešu krāsa bagātinās siltos salātus. Tie ļoti piemēroti vakariņām, jo ir viegls ēdiens, bet bulgurs dos arī sāta sajūtu. Receptes knifs ir biešu apcepšana un granātābola sēkliņu pievienošana skaistam akcentam. Krāsaino recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Pupiņu salāti ar avokado un laimu
Pupiņu salāti ar avokado - iepriecinās jebkuru kompāniju gan svētkos, gan ikdienā.
Gavēņa salāti ar kartupeļiem un marinētiem šampinjoniem
Vienkārši pagatavojami un sātīgi kartupeļu salāti gavēņa ēdienkartei vai atslodzei no gaļas. Šie salātiņi vēl labāk garšos nākamajā dienā, kad marināde būs iesūkusies kartupeļos.
Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem
Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.
Bulgura salāti ar piparmētrām un fetas sieru
Šie salāti ir improvizācija par klasisko tabulē, kas ir iecienīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Galvenais ir sagādāt labi daudz zaļumu un izsalkušus ēdājus. Vislabāk salāti garšos uzreiz pēc to pagatavošanas.
Veģetārie rīsu salāti ar avokado, tomātiem un sieru
Vienkārši pagatavojamos un atsvaidzinošos salātus vari pasniegt gan kā piedevu pamatēdieniem, gan kā pilnvērtīgu veģetāro maltīti, jo rīsi, pupiņas un avokado nodrošinās ilgstošu sāta sajūtu. Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Kraukšķīgas kartupeļu un siera bumbiņas
Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.
Rīvmaizē panētas kāpostu kotletes
Gardas kāpostu kotletes – ne tikai veģetāriešiem. Īpaši labi garšos ar skābu krējumu vai jogurta-ķiploku mērci ar zaļumiem.
Ātrie pupiņu salāti ar ķirštomātiem un fetas sieru
Vienkārši pagatavojami, sātīgi un gardi pupiņu salāti ātrai izsalkuma remdēšanai vai līdzņemšanai uz darbu.
Liesā vistas zupa ar Briseles kāpostiem
Pusstundas laikā pagatavojama un liesa zupa no vistas filejas un košiem, sulīgiem dārzeņiem.
Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem
Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.
Svaigie pupiņu salāti burciņā
Salātiem ne vienmēr jāatrodas lielā bļodā – tie būs vēl garšīgāki, pasniegti, piemēram, stikla burciņā. Saliec kārtu kārtās visas sastāvdaļas, pārlej ar mērcīti un noslēdz vāciņu. Burciņu vari ņemt līdzi uz darbu vai kādā pavasarīgā piknikā parkā.
Griķi ar sēnēm
Brīnišķīgs ēdiens vakariņām - griķi ar sēnēm, ceptiem sīpoliem, burkāniem un olu. Noderēs gan veikalā nopērkamie šampinjoni vai austersēnes, gan mežā salasītās bekas un bērzlapes. Griķus var ēst kā pamatēdienu, un tos var pasniegt kā piedevu ceptai gaļai.
Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru
Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.
Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem
Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!
Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums
Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.
Kartupeļu sacepums ar sēņu mērci un sieru
Kartupeļu sacepums ar sēņu mērci un sieru brangām pusdienām vai vakariņām.
Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.
Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām
Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.
Parmantjē – maiga kartupeļu krēmzupa
Parmantjē - sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama kartupeļu krēmzupa franču gaumē. Īpaši labi garšos, pasniegta ar pannā apčurkstinātiem bekona kubiņiem.
Cepeškrāsnī gatavoti makaroni ar dārzeņu pildījumu
Ar papriku un cukīni pildīti lielie gliemežvāku formas makaroni veģetārām pusdienām vai vakariņām. Cepeškrāsnī apceptos makaronus baudi kopā ar karstu balto mērci (tā paslēpusies zem gliemežvāciņiem) un aromātisko baziliku.
Kraukšķīgi kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu
Kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu ir kā radīti sātīgām vakariņām, it īpaši, ja pasniegsi tos ar skābo krējumu.
Liesais cukīni-siera sacepums
Kaut šis sacepums nevar lepoties ar lielu kaloriju daudzumu, tam piemīt citas lieliskas īpašības: piesātināta garša, vienkārša pagatavošanas metode un kraukšķīga garoziņa. Ir vērts izmēģināt, lai pārliecinātos, ka pat cukīni nīdēji var mainīt savas domas, nogaršojot šo burvīgo un svaigo garšu salikumu.