Pīrādziņu cepšana patiesi ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa. "Pīrādziņi būs katrās mājās. Un mācīt, kā taisīt pīrāgus, manuprāt, nav īsti pareizi. Jo katrās mājās ir sava recepte, kā tos gatavo. Tieši tā būs arī īstā. Katram vismaz vienreiz jāpamēģina, un tad atradīs veidu, kā pagatavot izcili pufīgus pīrādziņus," uzskata "Beķereja SS" īpašnieks Sandris Štāls.
Tomēr viņš sniedz trīs vērtīgus padomus pīrāgu gatavošanā. Pirmkārt, ļoti svarīga ir gaļas izvēle. "Ja gaļā ir par daudz speķīša un nav liesumiņa, tad speķis izkūst un rodas viltus sajūta, ka pīrāgos nav ielikta gaļa." Otrkārt, rauga mīklas pīrādziņiem vajag atvēlēt laiku uzrūgšanas procesam, citādi pēc izcepšanas pīrādziņi saplaks. Un, treškārt, pirms liec cepties, apsmērē pīrādziņus ar olu. Tad pīrāgs iegūst spoguļa spīdumu. Lai izdodas garšīgi!
Ātrie svētku pīrādziņi bez raudzēšanas
Ātri pagatavojami pīrādziņi bez raudzēšanas gardam svētku mielastam.
Speķa pīrādziņi svētkiem
Speķa pīrādziņi lieliem svētkie un godiem. Tik gardi, ka ar vienu noteikti nebūs gana!
Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!
Latgaliešu kļockas
Treknas, saldas, sulīgas un ļoti garšīgas – tieši tādas ir saldajā krējumā sutinātas rauga mīklas kļockas ar maigu biezpiena pildījumu, bez kurām senāk Latgalē nebija iedomājami nevieni lielāki godi.
Soli pa solim: nevainojami mīksti speķa pīrādziņi no lēni raudzētas mīklas
Lēnais un ilgais raudzēšanas process nodrošina, ka pīrādziņi būs mīksti un čagani arī nākamās pāris dienas. Mīklas gatavošanas process nemaz nav sarežģīts, tikai laikietilpīgs: ja vakarā pagatavosi mīklu un no rīta izņemsi to no ledusskapja, ap pusdienas laiku jau varēsi mieloties ar gardiem un pufīgiem speķa pīrādziņiem. Pārbaudītu recepti iesaka Vineta Vīksna.
Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem
"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.
Fritēti kāpostu pīrādziņi
Pannā cepti vai eļļā vārīti kāpostu pīrādziņi.
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu
Ļoti ātri pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar siera pildījumu.
Klasiskie speķa rauši
Speķa rauši, kas uz svētku galda pāri nepaliks.
Virteņi jeb vārītie pīrāgi ar biezpiena un gaļas pildījumu
Virteņi – sālsūdenī vārīti pīrāgi ar biezpiena, zaļumu un kūpinātas gaļas pildījumu – ir ļoti garšīga un vienkārša, bet nepelnīti piemirsta recepte, ko "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" atgādina Gita Kučinska.
Tradicionālie svētku pīrāgi veselīgākā versijā
Ziemassvētku laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Savu variantu tradicionālajiem svētku pīrāgiem iesaka endokrinoloģe Ieva Tonne un žurnāls "Pie Galda".
Fotorecepte: Mazie cūkgaļas pīrāgi
Virtuves projekts čaklākajiem gatavotājiem – sātīgi gaļas pīrāgi, kas pildīti ne vien ar cūkgaļu, bet arī buljona želeju. Šos pīrāgus īpašus padara to forma, jo atgādina mazas maizes kūkas. No ārpuses nemaz nepateikt, kas paslēpies vidū.
Kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru
Ļoti vienkārši pagatavojami kārtainās mīklas pīrādziņi ar šķiņķi un sieru. Protams, ja vēlies, kārtaino mīklu vari gatavot pati, tomēr iesakām taupīt laiku un izmantot veikalos nopērkamo gatavo kārtaino mīklu.
Kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu, spinātiem un riekstiem
Veikalos nopērkamā gatavā kārtainā mīkla ir glābiņš steidzīgajām vai ne tik pieredzējušajām saimniecēm - vien jāizdomā, kādus pīrāgus vai smalkmaizītes vēlies pagatavot, atlaidini saldēto mīklu un ātri pagatavo, iepriecinot sevi un ģimeni ar svaigi ceptām maizītēm brīvdienu rītā vai uzņemot negaidītus viesus. Šoreiz - kārtainās mīklas pīrāgi ar biezpienu un spinātiem, kas būs laba ideja brokastīm kādā no tām dienām, kad šķiet, ka vairs nezini, ko pagatavot.
Vienkāršie pīrādziņi
Noderīga viekāršo un ātro pirādziņu recepte.
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Ātrie sviesta mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
"Pīrādziņi ar malto gaļu, kāpostiem un sīpoliņiem, kas garšo gluži kā omītes ceptie! No ātrās sviesta mīklas gatavoti, tie sanāca maigi, mīksti un sulīgi. Tagad cepu pīrāgus tikai pēc šīs receptes," skaidro garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Elementārie rauga mīklas pīrādziņi ar kūpinātas gaļas pildījumu
Pīrādziņi no šīs vienkārši pagatavojamās mīklas izdodas mīksti kā pūpēži un pufīgumu nezaudē arī nākamajā dienā, atklāj vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere. Varēsi iztikt bez stundām ilgas mīklas raudzēšanas un ķēpāšanās ar pīrāgu formēšanu - satin rullītī un liec uz plāts!
Ātrie pīrādziņi no treknās krējuma mīklas
Ātrie pīrādziņi ar krūtiņu svētkiem un ikdienai.
Supervienkāršie kausētā siera pīrādziņi ar gaļas un marinētu gurķīšu pildījumu
"Šī rīta fiksie pīrādziņi no kausēta siera mīklas. Pildījumā ir maltā gaļa ar marinētiem gurķīšiem un vārītu olu," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.