Ziemassvētku galds
Foto: Shutterstock
Mīļi acu skatieni, siltas sarunas, kopīga dziedāšana un garšīgi ēdieni – šogad Ziemassvētki ir citādi, taču ne mazāk sirsnīgi, jo galvenais ir būt kopā ar sev pašiem mīļākajiem. Nevajag jau vienmēr ko lielu un varenu likt svētku galdā, tomēr kāds īpašs gardums un skaists noformējums var piešķirt svētku noskaņu.

Svētku laikā "Tasty" apkopoja vilinošus rakstus par ēdieniem, kas piemēroti Ziemassvētku galdam. Kopā ar mūziķi Gunti Veitu degustējām piparkūkas, caur cilvēku stāstiem izzinājām īsto rasola recepti, kopā ar šefpavāru Raimondu Zommeru skaidrojām, kā izcept garšīgu cepeti, pētījām sautēto kāpostu popularitātes fenomenu un izzinājām Ziemassvētku ēdienu leģendas. Lai mīļi un sirsnīgi svētki!

Sautēti kāposti Ziemassvētkos: tradīcijas rašanās un knifi gatavošanai

Foto: Shutterstock

Lai radītu tuvojošos Ziemassvētku noskaņu, savā ģimenē jau pāris reižu šogad esam baudījuši sutinātus kāpostus. Jābūt godīgai un jāteic, ka ikdienas skrējienā nopērku citu saimnieču sautētus gatavus un uzsildu katliņā, bet vienalga tā īpašā svētku smarža piepilda virtuvi un rada noskaņu. Mana šī gada apņemšanās ir Ziemassvētku galdam pagatavot sautētus kāpostus pašai un pasniegt ar kartupelīti un kādu gaļas cepeti. Manuprāt, sautētiem kāpostiem vienkārši jābūt Ziemassvētku galdā. Tā ir latviska tradīcija. Veidojot šo rakstu, aprunājos ar šefpavāru, kurš dalījās savās sajūtās un pastāstīja, kāda ir viņam tīkamākā kāpostu garša, un saimnieci, kura kāpostus sautē jau divdesmit gadu. Taču sākam ar mūsu pašu senču skatījumu uz kāpostiem, kuru simboliskā nozīme izrādījās liels atklājums man pašai.

Lasīt vairāk

Ļoti daudz cukura un nevajadzīgu piedevu. 'Tasty' pēta un degustē piparkūku mīklu

Foto: DELFI

Kamēr mēs ar "Gastronomijas institūta" piparkūku meistarklases vadītāju Evitu Sniedzi-Jefimovu runājam par praktiskiem knifiem, lai piparkūkas izceptu garšīgas un skaistas, mūsu īpašais viesis – grupas "Credo" mūziķis Guntis Veits, kas piedalās piparkūku degustēšanas procesā, – piparkūku tapšanas procesam aicina pievērsties kā noskaņas radīšanai, mīļai kopā būšanai. Visi trīs nodomājam, ka arī piparkūku formiņas – eglītes, sirsniņas, mēnestiņi, dzīvnieciņi un citas figūriņas – ir tieši šādas, jo piparkūku cepšana saistās ar bērnību, mīļumu, vienkāršību, vieglumu un rotaļāšanos. Tur jau ir tā piparkūku radīšanas spēle. Turklāt vēl jāpierēķina, ka kādi divdesmit procenti piparkūku mīklas parasti tiek apēsti jēlā veidā, bet arī tā ir procesa sastāvdaļa. Mūsu fotogrāfs arī tam piekrīt un nolauž mīklas gabaliņu.

Lasīt vairāk

Nav rasola, nav svētku! Ar zaļajiem zirnīšiem, sīpoliem un siļķi – caur cilvēku stāstiem

Nebaidos teikt, ka teju katrā mājā Ziemassvētku galdā tiks likts arī rasols. Jo bez rasola nav iedomājami svētki. Tas ir leģendārs ēdiens jau gadiem un saistās ar mūsu bērnības garšu, kā mamma vai ome to gatavoja – ar desu, gaļu, siļķi, bietēm vai kartupeļiem un burkāniem. Un interesanti, ka katrā ģimenē šķiet, ka viņu recepte ir tā īstā un vienīgā pareizā.

Lasīt vairāk

Pīle, zoss, tītars? Knifi sulīga un īpaši garda Ziemassvētku cepeša pagatavošanai

Foto: Shutterstock

Ir jauki ievērot garšīgas tradīcijas, Ziemassvētkos pagatavojot sulīgu gaļas cepeti. Viss ilgais gatavošanas process, un tas, kā mājas palēnām piepilda brīnišķīgs aromāts – tā ir Ziemassvētku svinību noskaņa. Un pēc tam likt uz skaisti dekorēta svētku galda un baudīt. Šobrīd populārākie cepeši joprojām ir zoss un pīle, tāpēc "Tasty" skaidro, kā pagatavot īpaši gardu un sulīgu cepeti.

Lasīt vairāk

Kāpēc Ziemassvētkos jāēd vismaz deviņas reizes?

Foto: Shutterstock

Tā kā Ziemassvētki jau klauvē pie durvīm, pēdējās nedēļas laikā prātu nodarbina ne vien dāvanu iegāde un saiņošana, bet arī viens no galvenajiem svētku vakara elementiem – mielasta galds. Viena no latviskākajām tradīcijām ir daudzo ēdienu likšana galdā, tāpēc esam apņēmušies paskaidrot, kāpēc Ziemassvētkos jāēd vismaz deviņas reizes. To "Tasty.lv" savulaik palīdzēja atrisināt folkloriste Aīda Rancāne un latviešu tautas ticējumi un sakāmvārdi.

Lasīt vairāk

Latviešu tradicionālie ēdieni Ziemassvētkos

Foto: Shutterstock

Ziemassvētkiem piederīgs ir bagātīgs mielasts, nesot nākamajam gadam pārticību un auglību. Svētki tika svinēti 12 dienas un arī galdā tika celti vismaz 12 dažādi ēdieni, stāsta folkloriste Aīda Rancāne.

Lasīt vairāk

Dzērvenes greznās un kārdinošās Ziemassvētku maltītēs un našķos

Foto: Shutterstock

Brīnumveselīgo dzērveņu sezonas kulminācija neapšaubāmi ir Ziemassvētki, kad košās ogas kļūst par svētku galda galveno krāsu akcentu. Dzērvenes ir brīnišķīgas ar to, ka tās var izmantot, gan gatavojot gaļu, gan cepot kūkas, gan putojot desertu, gan arī sajaucot svētku kokteili.

Lasīt vairāk

Kā izcept latvisku maizi? Tradīcijas Ziemassvētku laikam

Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētkos maizei bija īpaša goda vieta. Tika ceptas īpašas svētku maizes ar piedevām un gatavoti graudu ēdieni. Savās zināšanās par latviešu goda maizēm dalās etnogrāfe Indra Čekstere.

Lasīt vairāk

Tautas ticējumi par Ziemassvētku mielastu un nākotnes pareģošanu

Foto: Shutterstock

Visi esam Ziemassvētku gaidās un domājam, kā tos pienācīgi nosvinēt. Ziemas saulgrieži ir vieni no tradīcijām bagātākajiem latviešu godiem un tieši svētku galds visbiežāk spēlē centrālo lomu ģimenes kopā sanākšanā - ap to pulcējas jauni un veci, tādēļ nav brīnums, ka mūsu tautai ir gana daudz ticējumu, kas saistīti ar svētku mielasta norisēm. Mēs pacentāmies apkopot vismaz daļu, jo, kas zina, varbūt kāds no tiem arī piepildās!

Lasīt vairāk

Ziemassvētku karpas leģenda un 10 receptes brangam svētku mielastam

Foto: Shutterstock

Daudzās valstīs Ziemassvētki tiek svinēti ar tādu vērienu kā nevieni citi svētki. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ tie saistās ar daudzām un dažādām tradīcijām, kuras pieņemts ievērot bez ierunām. Čehijā viena no šīm tradīcijām ir slavenās Prāgas karpas gatavošana. Kopš 19. gadsimta čehiem šis ēdiens ir neatņemama svētku sastāvdaļa, bet arī latvieši Ziemassvētkos esot likuši galdā lielzvīņu zivis, no kurām visiecienītākās bija karpas, jo lielās zvīņas simbolizē naudu un ienākumus.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku pudiņa leģenda un piecas saldi reibinošas receptes, kas jāizmēģina

Foto: Vida Press

Ziemassvētku pudiņš ir pasaules virtuves klasika - ēdiens, kurš kaut reizi dzīvē jānobauda katram. Bet viss nav tik vienkārši! Lai tu Ziemassvētkos varētu ar lepnumu celt galdā britu virtuvei tradicionālo saldo svētku pudiņu, tas jāsāk gatavot jau tagad - jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saprecas". Agrāk to gatavoja pat pāris mēnešus, bet mūsu steidzīgajā laikā arī pāris nedēļas būs gana ilgs laiks. Uzzinot vairāk par šo neparasto desertu, tu noteikti vēlēsies izmēģināt spēkus tā gatavošanā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!