"Ziemas beigās varētu būt vitamīnu un minerālvielu iztrūkums, kas veicina nogurumu, lai gan no otras puses, tas ir arī no seniem laikiem saglabājies mīts, jo agrāk nebija iespējams ēst tik daudz augļu un dārzeņu ziemā, kā tas ir šodien. Mūsdienās varam ēst veselīgi visu gadu, piemēram, ziemā nopirkt apelsīnus no Spānijas vai banānus. Protams, saules mums nav tik daudz, un tas, kas tiešām trūkst, ir D vitamīns, bet to ar uzturu vien uzņemt nevar. Tomēr pats svarīgākais ir C vitamīns, ko varam uzņemt tieši ar augļiem un dārzeņiem, stāsta "OnPlate" sertificēta uztura speciāliste Līga Balode.
"Tas nekas, ka mums Latvijā audzēto augļu un dārzeņu nav tik daudz, tāpat joprojām varam ēst bumbierus, ābolus un kāpostus, bietes, rutkus, kāļus un citus augļus, dārzeņus un ogas. Tajos C vitamīna ir ļoti daudz, un tieši C vitamīns ļoti ietekmē mūsu imunitāti. Tāpēc labi, ja vismaz puse no šķīvja katrā ēdienreizē būtu ar dārzeņiem." Vislabāk tos ēst svaigā veidā, norāda uztura speciāliste.
"Ja apstrādā produktus, C vitamīns pazudīs, tas ir neizturīgs pret augstu temperatūru. Tie varētu būt arī saldēti dārzeņi un ogas. Ar C vitamīnu bagātākie ir paprika, brokoļi, kāposti, kivi, zemenes, upenes. Un pat ziemas beigās, ja vien dārzeņi nav sažuvusi, tajos saglabājies C vitamīns. Lai gan visbagātākais ar vitamīniem auglis būs tad, ja tikko norauts no koka."
"Tasty" piedāvā ideju pagatavot kādus no salātiem, kas būs garda piedeva pusdienām vai vakariņām. Lai labi garšo!
Ātrie grieķu salāti Vidusjūras gaumē
Lieliski piemēroti maltītei, kad gribas ko svaigu un gardu, tomēr laika un iedvesmas varoņdarbiem virtuvē trūkst.
Kāpostu un ābolu salāti ar magoņu mērcīti
Ja trūkst ideju, kā klasiskas salātu sastāvdaļas pasniegt jaunā gaismā, plašās interneta dzīles steidz palīgā. Mājās bija kāposti, burkāni un āboli – atlika vien "Pinterest" dzīlēs piemeklēt interesantas mērcītes recepti. Rezultātā tapa šis magoņu sēkliņām nosētais gardums.
Burkānu-ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem
Svaigai, gardai, pikantai piedevai pie otrā ēdiena der burkānu - ābolu salāti ar kolrābjiem un mārrutkiem.
Vienkāršie kāpostu–tomātu salāti
Kāpostu–tomātu salāti piedevām un uzkodām.
Ātrie turku zirņu salāti ar tomātiem, papriku un dīgstiem
Piecās minūtēs pagatavojami, svaigi un gardi salāti, kuriem turku zirņi piešķir sātīgumu. Recepte lieti noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan tiem, kas vēlas paslinkot.
'Caprese' salāti
"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.
Pavasarīgie tunča salāti ar avokado
Svaigi, dzīvespriecīgi zaļi un zibenīgi pagatavojami salāti ar viegluma pēcgaršu – īsteni pavasarīga maltīte!
Ķirbju un burkānu salāti ar āboliem
Kad maltīti gribas papildināt ar ko svaigu un veselīgu, pagatavo šos atspirdzinošos ķirbju un ābolu salātus ar kraukšķīgām ķirbju sēkliņām.
Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci
Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.
Burkānu - puravu salāti
Svaigi un gardi burkānu - puravu salāti.
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Lapu salāti ar lasi, avokado un ķirbju sēkliņām
Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata gardēde, vairāku pavārgrāmatu un šīs receptes autore Naidžela Lāsone.
Rutku - ābolu salāti
Rutku - ābolu salāti vitamīnu dienas devai.
Sulīgi dārzeņu salāti ar garnelēm un avokado
Ierasto tomātu un gurķu kombināciju papildinot ar sulīgām garnelēm un krēmīgiem avokado gabaliņiem, iegūsi izsmalcinātus salātus, ko nebūs kauns celt galdā pat smalkās viesībās.
Tomātu un avokado salāti ar papriku un kukurūzu
Vasarīgi, svaigi salāti, kuriem avokado piešķir patīkami krēmīgu struktūru. Tā kā sastāvdaļas iepriekš nav ne jācep, ne jāvāra, tad salāti būs gatavi jau 10 minūšu laikā. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan izmantot kā piedevu dažādiem grila ēdieniem.
Burkānu-ābolu salāti ar rukolu un valriekstiem
Svaigi un kraukšķīgi ābolu - burkānu salāti ar rukolu, bezpiedevu jogurtu un valriekstiem
Burkānu-selerijas saknes salāti ar āboliem, ķiplokiem un jogurta mērci
Gardi un veselīgi ābolu salāti ar burkāniem, ķiplokiem un selerijas sakni.
Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem
Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.
Ābolu un seleriju saknes salāti ar riekstiem
Seleriju-ābolu salāti ar riekstiem - veselīga piedeva maltītei.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.