Lēts ēdiens
Foto: Shutterstock
Nereti secinām, ka lielu daļu algas iztērējam pārtikā, turklāt nopirktajam ēdienam beidzas derīguma termiņš un rezultātā nemaz visu neapēdam, bet izmetam ārā. Lēti var paēst, ja pērkam akcijas preces un lētos produktus, piemēram, makaronus. Taču nebūs veselīgi apēst maltītē tikai makaronus vien. Sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga iesaka knifus, lai maltītei tērētu iespējami mazāk naudas, iedrošinot, ka ēst veselīgi nebūt nav dārgi. Savukārt "Tasty" no sava arhīva izvēlējās receptes, lai iedvesmotu tevi pabarot ģimeni garšīgi.
  • Nepērc pusfabrikātus. Jau gatavi, pārstrādāti produkti maksā vairāk. Turklāt gatavas maltītes vienmēr būs sāļākas, saldākas un treknākas, nekā nepieciešams.
  • Izvēlies bāzes produktus, no kuriem vari daudz ko pagatavot. "Pandēmijas laikā, kad pērkam retāk un bieži vien veselai nedēļai, cilvēki nereti sūdzas, ka nav iespējams saglabāt produktus svaigus. Bet, piemēram, kāpostus un burkānus ledusskapī var turēt ilgi un tos var ēst, pievienojot zupām, salātiem, sacepumiem."
  • Sasaldē produktus. "Es neiesaku izmantot saldētos produktus kā jau gatavas maltītes, bet iesaku svaigus produktus sasaldēt pašiem. Un tad, kad plānots gatavot, izņemt no saldētavas un pievienot maltītei. Piemēram, labi der saldēto dārzeņu maisījumi, kas ir arī ļoti ērti ģimenēm. Bet jāatceras, ka saldēti dārzeņi jāatlaidina lēni."
  • Ņem vērā sezonalitāti. "Mēs nevaram gaidīt, ka visu gadu būs pieejami arbūzi, zemenes un mellenes. Protams, šie produkti arī maksā. Ja izvēlamies sezonālos produktus, tad varam iekļauties cenā. Šobrīd vieni no lētākajiem veikalos ir kāposti, burkāni, kartupeļi, dažādas pupiņas, pākšaugi, arī āboli un bumbieri ir par saprātīgām naudām."
  • Vari izvēlēties arī gaļu un zivis. "Nevaru teikt, ka svaiga gaļa būtu ļoti, ļoti augstās cenās. Viens no ekskluzīvākajiem produktiem, par kuru cenu cilvēki sūdzas, ir zivis. Bet var izvēlēties saldētās zivis. Saldētavās atrodas arī diezgan daudz labu zivju izstrādājumi, ko var viegli pagatavot mājās un tas neprasa daudz laika. Galvenais šos produktus pareizi atsaldēt, tas jādara lēni, pirms tam zivis ievietojot ledusskapī un tikai tad uz pannas."
  • Pirms izvēlies akcijas preces, pievērs uzmanību kvalitātei. "Es mudinātu vairāk skatīties uz kvalitāti, ne tikai cenu. Ne vienmēr augsta cena nozīmē, ka produkts būs kvalitatīvs. Bet tas, ka produkts ir nocenots, nenozīmē, ka tas jāliek iepirkumu grozā. Un arī lēts produkts uzreiz nenozīmē, ka sastāvs ir slikts."
  • Plāno ēdienkarti. "Iesaku plānot gan uzkodas, gan pamata ēdienreizes. Tad būs mazāk izmestās pārtikas. Un jāseko līdzi termiņiem. Ja jūtam, ka nepaspēsim apēst, tad liekam saldētavā. Ja vienā dienā nopērkam gan gaļu, gan zivis, gan svaigus piena produktus, riskējam, ka tie var sabojāties. Plānošana palīdz strukturizēt izvēles. Jā, tas ir ļoti sarežģīts posms, nav vienkārši, bet es ierosinātu, ka ģimenē mēs katrs pieliekam savu artavu. Katrs pasaka, ko vēlas redzēt ēdienkartē. Plānošana, diemžēl, ir darbs, bet tā palīdz ietaupīt."
  • Negatavo jaunu ēdienu trīs reizes dienā. "Izdevīgāk būs, ja gatavosi vakariņas tā, lai no tām paliek kaut kas nākamās dienas pusdienām. Un tad nākamajā dienā būs no jauna jāgatavo tikai vakariņas."
  • Uz šķīvja kombinē trīs produktu grupas. "Makaroni ir pieejami, tomēr nevajadzētu ēst maltīti, kas sastāv tikai un vienīgi no makaroniem. Jāpiedomā, lai vienā ēdienreizē būtu uz šķīvja arī dārzeņi un olbaltumvielām. Piekrītu, ka griķiem, kartupeļiem, rīsiem, makaroniem ir salīdzinoši zema cena, tomēr vienmēr vajadzētu padomāt par šīm kombinācijām."

Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!