Gatavojot ēdienus, vispirms jāsaprot, vai sieram labi jākust, vai tieši pretēji – jāsaglabā tā konsistence. "Ja vēlies grilēt, tad iesaku izmantot kamambēru vai brī sieru. Kamambērs man patīk pat labāk, tam ir izteiksmīgāka garša. Bet jāuzmanās to grilēt par ilgu, citādi tas iztecēs. Ieteiktu ņemt to mazākos gabalos un gatavot veselu, jo tad siera miziņa saturēs mīkstumu, un siers izdosies labāks. Ja ņemam veikalos sagrieztos trijstūrus, tad nevaram tos veselā gabalā sacept, jo viss mīkstums iztecēs," iesaka šefpavārs Tomass Godiņš.
Ja vēlies panēt sieru, šefpavārs iesaka panēt miltos, olās un panko rīvmaizē. Panējumam var pievienot zaļumus, nedaudz čili. Cepot fritierī, siers izdosies kraukšķīgs. Panējot sagriez sieru nelielos gabaliņos – aptuveni divus centimetrus lielos kubikos. "Man patīk panēt brī sieru vai kamambēru pievienot salātiem, papildinot ar aveņu mērci un svaigām avenēm." Turklāt, ja sieru liec salātos, tad svarīgi, ka tas ir silts. "Siers nav tas produkts, kas var pēc pagatavošanas stāvēt, jo tad siers atkal kļūst stingrs."
Siera mērcēs jāizmanto kūstošie sieri. "Varam sajaukt dažādus veidus. Man patīk apvienot maigāku sieru ar kādu pikantāku un izteiksmīgāku. Piemēram, kad gatavo brī siera mērci, var pievienot nedaudz zilā siera, arī Šalotes sīpolus, nedaudz maurloku. Tad veidojas garšīga mērce, kas lieliski sader ar gaļas ēdieniem, sevišķi putnu gaļas," teic Godiņš.
Ja gatavo fondī, tad nepārkarsē sieru. Garšas izteiksmīgumam var pievienot arī nedaudz vīna un nedaudz garšvielu. Var miksēt vairākus sieru veidus, piemēram, Ementālu, kas ļoti labi kūst, grijēras sieru, kam izteiksmīgāka garša, nedaudz brī siera un kamambēra. Tā iegūst niansētāku un labāku garšu.
Sieri jāuzglabā ledusskapī. "Iesaku uzglabāt tos cepamajā papīrā vai kādā noslēgtā traukā, lai tie neapkalst un neuzņem mitrumu, kas notiek, uzglabājot to veikalā ietītajā plēvē. Pirms pasniegšanas, tieši mīkstos sierus vajag paturēt istabas temperatūrā, lai tie sasilst, tad būs garšīgāki. Cietos sierus var pasniegt uzreiz." Tomass Godiņš iesaka parmezāna tipa sierus pasniegt plānās šķēlēs, nevis biezās, jo tad garša būs labāka. Un sierus var pasniegt ne tikai kā sāļo uzkodu, bet arī desertā. "Tad izvēlies sierus ar riekstiem un žāvētām ogām vai augļiem. Tos pasniedz ar marmelādēm, francūžu gatavotām augļu sinepēm, vīnogām un deserta vīniem. Arī krekeri un pašcepta maizīte vai brioš maize sader ar sieriem gan desertā, gan kā uzkoda. Sierus pasniedz kopā ar vīniem, jo tie labi viens otru papildina. "Bet jāzina, pie kāda vīna der katrs siers," papildina šefpavārs.
Panējumā cepts mājas siers
Tie jau nu nebūs Līgo svētki, ja ledusskapī neglabāsies pāri palicis siera ritulis. Nepārspējami labi tas garšos, ja biezās šķēles apviļāsi rīvmaizē un olā un pēc tam eļļā apcepsi. Tikai ņem vērā, ka šādi izcept sanāks vien tādu sieru, kura sastāvā nav olu, jo citādi siers kūstot plūdīs pa pannu un neturēs formu.
Siera nūjiņas rīvmaizes panējumā
Pavisam viegli pagatavojama siera uzkoda, kas iepriecinās ne tikai pašu gatavotāju, bet arī ēdājus. Siera nūjiņām kraukšķīgumu piešķirs rīvmaizes panējums, bet siltais siers tās viducī patīkami kusīs uz mēles.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām
Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.
Grieķu salāti ar valriekstiem
Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.
Vistas–ananasu salāti ar sieru un valriekstiem
Gardi un sātīgi kūpinātas vistas un ananasu salāti, papildināti ar kraukšķīgiem valriekstu gabaliņiem, ir pagatavojami zibens ātrumā, kad viesi jau teju klauvē pie durvīm.
Šprotu – siera kārtainie salāti ar lociņiem un olām
Vienkārši un ātri pagatavojami šprotu – siera kārtainie salāti, ko var baudīt gan tāpat vien, gan ziest uz maizītēm vai izmantot kā lavaša pildījumu.
Panēts siers ar salātiem
"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.
Kabaču daiviņas ar zilo sieru un kaltētiem tomātiem
Sagriez kabačus vai cukīni gareniski apmēram pirksta izmēra daiviņās. Ja miziņa ir bieza, to nogriež. Liec visu lielā bļodā un sajauc ar sāli, pipariem, eļļu. Var piemest arī kādu bazilika vai timiāna šķipsniņu.
Siltie garneļu salāti ar fetas sieru
Burvīgi salāti ēšanai dienas vidū, tie remdēs izsalkumu un ļaus turpināt iesāktos darbus. Salāti būs piemēroti arī kā uzkoda nelielās viesībās.
Kārtainie grauzdiņu, siera un kukurūzas salāti
Viegli īstenojama ideja darbdienu maltītei vai viesu uzņemšanai. Ātri, vienkārši, garšīgi!
Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru
Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.
Burkānu un siera salāti ar papriku un zirnīšiem
Vienkārši pagatavojami burkānu un siera salāti.
Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru
Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.
Karstā siera mērce ar dillēm
Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.
Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci
Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Krabju un siera salāti
Krabju nūjiņu un siera salāti, ko pagatavot nieka 15 minūtēs. Ja tīk, salātiem var pievienot sarīvētus vārītus burkānus un zaļos zirnīšus krāsainībai.
Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums
Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Krēmīga kausēta siera – šampinjonu zupa
Ļoti sātīga kausēta siera un šampinjonu zupa ar dārzeņiem.
Ar 'Sniega bumbām' un grūbām pildīta paprika
Pildīta paprika ir atrodama gluži vai ikvienas ģimenes ikdienas ēdienkartē. Variē tradicionālo recepti un pievieno ko neparastu un gardu. "Sniega bumbas" lieliski papildina mīksto papriku un grūbas gan ar aromātu, gan krēmīgumu. Izvēlies "sniega bumbas" ar ķiploku, papriku, amoliņu vai tomātiem un baziliku. Recepti iesaka bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Rāceņu un siera sacepums
Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.
Grieķu jogurta un zilā siera mērce
Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.
Kartupeļu un siera sacepums
Sātīgs kartupeļu sacepums, kuru var pasniegt kā pamatēdienu vai kā piedevu pie ceptas zivs vai gaļas.
Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru
Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru
Kūpinātas vistas salāti ar spinātiem, bumbieri un zilo sieru – īstam garšu baudījumam.
Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!
Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru
Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.
Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru
Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.
Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti
Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!
Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'
Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.
Sulīga pildītā paprika ar kuskusu un sieru
Sātīga, cepeškrāsnī cepta pildīta paprika ar kuskusu un sieru.
Zilā siera un saldkrējuma mērce makaroniem vai rīsiem
Ļoti garda, vienkārši un ātri pagatavojama zilā siera un saldā krējuma mērce rīsiem.
Spinātu - siera sacepums
Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.
Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci
Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.
Laša un dārzeņu siera zupa
Reizēm garšu kārpiņas ir teju izslāpušas pēc kaut kā klasiska. Laša zupa ar krāsainiem dārzeņiem un kausēto sieru garšos vairāk nekā dievīgi un pabaros pat izsalkušākos zupu skeptiķus.
Dārzeņu zupa ar kausēto sieru
Sātīgai ēdienreizei - dārzeņu zupa ar kausēto sieru.