Garšu nianses desertos un kūkās jūtamas, ja to gatavošanā izmanto balto vai brūno cukuru. Klasisko balto cukuru izmanto ļoti plaši gan biskvītiem, smilšu mīklai, dažādiem olbaltuma cepumiem. Bet tie, kas vēlas iet dziļāk garšu lidojumā un gatavo kaut ko no šokolādes, piemēram, fondantus vai braunijus vai eklērus ar karamelizētu augšpusi, izvēlas slapjos brūnos cukurus, piemēram, muskovado vai farīna cukuru ar izteiktu karamelizētu garšu. Tie sniedz ne tikai atšķirīgu garšu niansi, bet piešķir izstrādājumam arī brūnganu nokrāsu. Garša ir noturīgāka, nav tik salkana. Brūnais cukurs nekūst tik ātri, un, ja putosi to biskvītā, jāputo būs ilgāk. Brūnais cukurs dod lipīgumu, ko nedod baltais cukurs, bet braunijos un lielos šokolādes cepumos tas ir pat labi. Tomēr kā novērojusi konditore Airita, brūnie cukuri bieži vien stāv veikala plauktos un cilvēki reti tos izmanto konditorejā. "Vieglāk ir izmantot balto cukuru, jo tā ir klasika. Bet brūnajiem cukuriem ir tik daudz nianšu. Brūnais cukurs nav tik asi salds, tas ir maigāks, nav izteiktā salkanā salduma. Nereti šķiet, ka brūnais cukurs ir mazāk kaitīgs, taču tas ir tas pats cukurs."
Baltais cukurs labi putojas. Saldējums vai mazie bezē bez cukura nekad neizdotos. Cukurs ir vajadzīgs, lai produkts saputotos. "Olbaltums bez cukura piedevas būs švammīga putra un nenoturīgs. Cukurs dod nepieciešamo stabilitāti. Tāpēc neviens konditorejas izstrādājums bez cukura negaršotu labi. Bet šobrīd mūsu cukurs kļuvis citādāks, lai gan neesmu sapratusi iemeslu. Ja agrāk mācīja, ka cukurs olbaltumā jāber pakāpeniski, tad šobrīd varu teikt, ka jāber uzreiz. Tas svarīgi tiem, kas mājās cep Pavlovas un bezē cepumiņus. Jo tā bieži vien ir lielākā mīkla, kāpēc cukurs neizkūst un kūciņa neizdodas. Bet es domāju, ka arī cukura kvalitāte ir mainījusies, tas ir diezgan rupjš un nekūst tik labi, kā agrāk."
Airita mēdz desertos izmantot alternatīvas – agaves un topinambūru sīrupus, kas ir pilnīgi bez cukura "Tos var likt cukura vietā, sīrupi ir ideāli, daudz saldāki par cukuru un dod to pašu efektu. Tie, kam negaršo medus, var uzmantot sīrupus. Ir vēl kļavu sīrups, bet tas ir ļoti dārgs. Jāpiebilst, ka alternatīvie deserti vispār sanāk dārgi. Bet mums ir tādi kā populāro produktu uzplaiksnījumi – bija stēvijas bums, bērzu cukura bums (bet tie tomēr dod specifisku piegaršu un rezultāti ir dažādi), un tagad ir topinambūru sīrupa bums."
Konditore stāsta, ka "pūdercukuram, kas nopērkams veikalos, klāt pievienotas cietes vai stabilizētājs, lai tas nekļūtu ciets. Agrāk pūdercukura paciņa ātri palika cieta. Ja mājās nebija blendera, tad paciņa bija pat jāpadauza. Šobrīd ražotāji pievieno vielas, ka neļauj cukuram sacietēt, bet konditorejas izstrādājumos tas nav labi, jo tie nesaputojas."
Kūka 'Pavlova' ar putukrējumu un ogām
Balerīnas Pavlovas kūka mazām un lielām balerīnām. Uz šo kūku aci jau biju uzlikusi sen, bet kaut kā vienmēr likās, ka tās pagatavošana ir grūts un piņķerīgs pasākums un tādēļ es to reizi no reizes atliku un atliku. Taču pienāca diena, kad sapratu, nē... nu tak vajag pamēģināt!
Grēcīgā šokolādes lavas kūka jeb fondants ar brendiju
Karsta šokolādes kūka ar kārdinošu pildījumu – lavu. Pasniedz kūciņas uzreiz pēc pagatavošanas, kamēr pildījums vēl silts. Pats jaukākais – šajā receptē netiek izmantoti milti.
Fondanti - kūciņas ar šokolādes pildījumu
Visgardākās franču fondanti - kūcijas ar šokolādes pildījumu, pasniegtas karstas ar vaniļas saldējumu.
Mājās gatavots gardais tiramisu pēc itāļu saimnieces receptes
Kārdinošajam desertam ir daudz variāciju, bet šī recepte atceļojusi no itāļu saimnieces un pielāgota, lai tu to vari pavisam viegli pagatavot mājās. Šai receptei pat netiek izmantoti "dāmu pirkstiņi", bet klasiskie cepumi, kas ir izdevīgāk, tomēr rezultāts ir ļoti gards. Ar cukura daudzumu vari variēt atbilstoši savām vēlmēm. Galvenais ir pagatavošanas procesā izmantot ļoti stipru espreso kafiju, tad desertam būs jūtama kafijas nianse.
Brilē krēms ar kraukšķīgu cukura kārtiņu – pa spēkam katram
"Šis vienmēr bijis mans vismīļākais deserts," par brilē krēmu saka Irina Line. Tā kā nav daudz vietu, kur to nobaudīt, tad jāgatavo pašiem. Un, izrādās, tas nav nemaz tik sarežģīti, vien nepieciešams neliels konditorejas gāzes deglis. Un rezultāts sanāk dievīgs, stāsta gardēde, iesakot savu recepti.
Šokolādīgie brūnīši ar sāļo karameļu mērci
Krēmīgi, šokolādīgi brūnīši, kas pilnai laimei tiek pasniegti, devīgi pārlieti ar sāļo karameļu mērci, iepriecinās jebkuru saldummīli!
Gardais zemeņu sambuks
"Kad tētis savas mīļās meitenes lutina ar zemenēm un to ir tik daudz, ka vairs pat nejaudājam noēst, atcerējos bērnības garšu - zemeņu sambuku," vienkārši pagatavojama zemeņu deserta recepti iesaka mūsu lasītāja Dace Sproģe.
Ziemīgā bezē rulete ar krēmu un ogām svētku galdam
Ziemassvētkos radi ko maigu un gaisīgu kā sniega pūkas. Ziemīgā bezē rulete ar ogām būs piemērota svētkiem. Vari gatavot ar svaigām odziņām vai ievārījumu. Lielisks papildinājums ir avenes vai aveņu ievārījums, kur spēlējas saldi-skābenas garšas. Recepti iesaka gardēde Solvita Jaukā.
Gaisīgais ābolu-kanēļa zefīrs
Mājās gatavots zefīrs ir ļoti maigs un dievīgi gards. Pateicoties paša pieliktajām pūlēm, tam ir milzu pievienotā vērtība – mīlestības enerģija. Šādi pagatavotu zefīru var ne tikai baudīt pats, bet arī var skaisti iesaiņot un dāvāt kādam mīļam cilvēkam, kurš to noteikti novērtēs," iesaka receptes autore Diāna Šulce-Palma blogā "Gards, ka nenoēsties!".
Mandeļu kūka ar vārīto krēmu
Mandeļu kūka ar vārīto krēmu - īpašā jubilejas kūka, ko varam pagatavot mājās.
Ķiršu braunijs ar krēmsieru
Grēcīgi garšīga šokolādes kūka ar ķiršiem un krēmsiera joslām. Tā iepriecinās gan tevi pašu pie tējas vai kafijas krūzes, gan liks justies īpašiem taviem ciemiņiem.
Gaisīgie bezē cepumi 'Saldās bučiņas'
Bezē cepumi noteikti ierindojas starp sievišķīgākajiem kārumiem, jo to gaisīgums, saldums un maigā garša nespēj atstāt vienaldzīgu, gluži tāpat kā pašas sievietes. Vai tie būtu svētki vai ikdiena, bezē cepumu gatavošana nav sarežģīta, ja vien vadies pēc norādījumiem un gatavo tos ar mīlestību. Vienīgais priekšlikums - gatavo tos vairāk, jo mūsmājās tie vienmēr pazūd ātrāk nekā gribētos.