"Es skatītos, vai tuncis ir eļļā vai savā sulā, un ieteiktu izvēlēties otro, jo mēs taukus ikdienā uzņemam ļoti daudz," stāsta uztura speciāliste Annija Albertiņa. "Eļļa, kurā tuncis iepildīts, visdrīzāk ir saulespuķu eļļa vai kaut kāda lētāka eļļa, lai būtu lētākas izmaksas. Tuncis savā sulā nozīmē, ka tas ir ūdens un sāls." Speciāliste norāda, ka nevar viennozīmīgi pateikt, ka konservētais tuncis ir labs vai slikts. "Vispār tuncis ir labs produkts, un konservos to nopirkt ir ļoti ērti. Tikai jānolej šķidrums un liekam uz šķīvja. Tas ir bagātīgs ar olbaltumvielām, vitamīniem, kalciju, jodu, Omega-3. Ja šādi skatāmies, tad liekas, ka tuncis ir ļoti labs ēdiens. Bet nedrīkst aizmirst par piesārņojumu – dzīvsudrabs ir diezgan toksisks un iedarbojas uz mūsu nervu sistēmu, ir diezgan noturīgs organismā, uzkrājas aknās, nierēs un pēc tam var rasties šo orgānu bojājumi. Ja vidēji cilvēks sver 70 kilogramu, tad drīkst apēst vien 150 gramus tunča nedēļā. Un, atsaucoties uz raidījumu "Aizliegtais paņēmiens", kurā mērīja dzīvsudraba daudzumu dažāda veida tunča konservos, tad būtībā nekādas normas netika pārkāptas. Bet, ja ēdīsim vairāk nekā bundžiņu nedēļā, tad dzīvsudrabs tiks uzņemts par daudz." Tātad, pēc uztura speciālistes teiktā, tuncis bundžā ir labs ēdiens, ja mēs to nelietojam pārāk daudz un bieži.
Ja salīdzina tunci bundžā un svaigu tunci, tad otrais būs ar uzturvielām vērtīgāks, kamēr bundžiņā – vienkārši lietojams un lētāks. Tuncim bundžā ir dažādas cenu amplitūdas. Pēc Annijas Albertiņas domām, kritērijs varētu būt tunča šķirne, no kuras valsts tas ir un kvalitāte. "Nevar atsaukties uz visiem ražotājiem, taču es zinu, ka daudzi iepērk pusfabrikātus, jo tas ir lētāk, nekā sadalīt zivi konservā no vesela tunča." Tas, kas tuncis ir konserva formā, arī uzreiz nenozīmē sliktu, tā nebūt nav. "Bet, ja kaut kas ir konservēts, vienmēr jāskatās sāls daudzums, jo sāli nedrīkst lietot par daudz, tas būs kaitīgs organismam, mūsu sirsniņai. Veselības ministrija iesaka – ja produktā ir vairāk nekā 1,25 grami sāls uz 100 gramiem produkta, tad tas nozīmē, kas sāls ir ļoti daudz."
Tātad – varam lietot tunci ar mēru un lai izdodas garšīga maltīte!
Ātrie tunča salāti ar papriku, olīvām un olām
Krāsaini un gardi tunča salāti, ko var celt galdā gan ikdienā, gan svētku reizē.
Olas ar tunča krēma pildījumu
Nedaudz pikantas pildītās olas – ar tunci un Dižonas sinepēm. Labs veids, kā notiesāt Lieldienās neapēstās olas vai pasniegt viesiem interesantu uzkodu.
Tunča plācenīši ar saulē kaltētiem tomātiem
Neierasts veids, ko pagatavot no bundžiņas konservētā tunča savā sulā. Alternatīva ierastajām kotletēm un visai garda variācija pamatēdiena papildināšanai.
Gardās maizītes ar konservētu tunci un gvakamoli
Grauzdētas maizes šķēles, devīgi pārziestas ar krēmīgu avokado gvakamoli un papildinātas ar konservēta tunča gabaliņiem, noderēs gan brokastu reizei, gan ātrai izsalkuma remdēšanai starp ēdienreizēm.
Pildīti kruasāni ar tunča salātiem un vārītu olu
Pildītus kruasānus var ņemt līdzi piknikā, pasniegt brokastīs var panašķēties ar tiem launagā.
Ar tunča salātiem pildītas avokado pusītes
Apetītlīga uzkoda svētku galdam – avokado pusītēs pildīti tunča salāti, kuru pagatavošanai būs jāvelta ne vairāk kā 10 minūtes.
Ar tunci, olām un marinētiem gurķiem pildīti lavaša rullīši
Lavašs, pildīts ar tunci, marinētiem gurķīšiem un rīvētu olu – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.
Foto recepte: pannā gatavota krēmīga pasta ar tunci
Ierastākā prakse ir novārīt makaronus un tad tos sajaukt ar atsevišķi sagatavotu mērci, taču šis pagatavošanas veids būs kas jauns. Kaut reizi to izmēģinot, nemaz vairs negribēsies vārīt makaronus atsevišķi, jo šī metode ir ģeniāla! Saber pannā visas sastāvdaļas un gaidi, līdz viss gatavs!
Gatavs 10 minūtēs: krēmīgie tunča salāti ar avokado
Vienā bļodā apvienojot pāris vienkāršas sastāvdaļas, turklāt bez cepšanas un vārīšanas, iegūsi sātīgus tunča salātus ar patīkami svaigu garšu. Arī majonēze šoreiz nebūs nepieciešama, jo avokado gādās par salātu maigi krēmīgo konsistenci.
Tunča crostini
Tunča krostini – īpaši garda uzkoda.
Tunča frikadelītes
Tunča frikadelītes labi garšos ar makaroniem vai grauzdētu maizi un svaigiem salātiem.
Tunča salāti ar Ķīnas kāpostu
Gardi gan!
Lapu salāti ar tunci, tomātiem un fetas sieru
Zibenīgi pagatavojami, veselīgi un sātīgi salāti, kuros vari izmantot no vakariņām pāri palikušos vārītos rīsus. Nebūs jānopūlas arī ar mērces gatavošanu, atliks vien pārslacīt visas sastāvdaļas ar citronu sulu un gardie salāti būs gatavi.
Tunča kārtainie salāti
Tunča kārtainie salāti pagatavojami 15 minūtēs - ideāli piemēroti svētkiem, kad negribas ilgi kavēties virtuvē maltītes gatavošanai.
Ātrie salāti ar tunci, zaļajām pupiņām un kartupeļiem
Salāti ar tunci, vārītiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem - ātrām vakariņām vai pusdienām. Gatavi 30 minūtēs!
Makaronu salāti ar tunci
Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Makaronu salāti ar tunci un olīvām
Maltīte, kas būs lieliska kā pusdienās, tā vasarīgās vakariņās. Sprigano makaronu salāti ar olīveļļas un citronu sulas mērci, ko papildina melnās olīvas, ķirštomāti un svarīgākais – gardā tunča gabaliņi.
Gliemežvāku makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem
Vienkārša, dekoratīva un svaigi garda ideja launagam vai vieglām vakariņām - gliemežvāku formas makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem. Labi garšo gan vēl silti, gan arī atdzisuši.
Makaroni ar tunci, sēnēm un ķirštomātiem
Sātīgām pusdienām vai vakariņām - makaroni ar tunci, sēnēm un ķirštomātiem.
Rīsu kārtojums ar konservētu tunci un mango salsu
Šis kārtojums, kurš izskatās gluži kā "izkāpis" no kāda smalka restorāna ēdienkartes, patiesībā nav nemaz tik grūti pagatavojams, jo izvārīt rīsus, atvērt konservēta tunča bundžiņu un sakapāt dārzeņus būs pa spēkam teju katram. Lielisks veids, kā pārsteigt draugus, radus un paziņas ar savām kulinārajām prasmēm.