Elīna Henilāne, kas šobrīd ar vīru un diviem bērniem dzīvo Īrijā, pārtiku pērk reizi nedēļā. "Ja eju uz veikalu katru dienu, iztērēju daudz vairāk, jo tad acis redzu apkārt produktus, kurus gribas, bet kas mājās nav nepieciešami. Un tuvākais veikals pie mūsu mājas ir dārgs, savukārt izdevīgāki veikali atrodas tālāk. Mēs braucam uz veikaliem, kur ir draudzīgas cenas, un mums ir iepirkumu saraksts ar iepriekš saplānotām maltītēm. Sekojam līdzi akcijas precēm, bet es ļoti pievēršu uzmanību termiņiem, lai produktus varētu uzglabāt nedēļu. Maltītes plānojam tā, lai nākamajā dienā vīrs var ņemt līdzi pusdienu kārbiņu."
Stāstu Elīnai, ka mani plānošanā mulsina tas, ka nevar taču zināt, ko pēc piecām dienām vēlēsies ēst. "Mans vīrs ir diezgan atvērts un par to, kas pagatavots, priecājas. Protams, mēs varam samainīt dienas – ja šodien negribas kartupeļus, tad uztaisu zupu. Tā mēs savā starpā izdomājam, ko kurā dienā vēlamies. Bet, ja vienu dienu mums ir pamatēdiens, tad otrajā ir zupa, vēl citā – sautējums vai plovs. Un no rīta sarunājam, ko gribēsim ēst šodien."
Elīna ēdienreizes plāno kopā ar vīru: "Es prasu vīram, jo viņš ir galvenais ēdājs. Idejas maltītēm rodas internetā, skatos arī "Tasty" receptes, un tad izlemjam, kas ir garšīgākais". Tā kā ģimenē aug bērni, tad Elīna ļoti pielāgojas tam, ko ēstu viņi: "Ir dienas, kad es taisu 2–3 dažādus ēdienus, bet ir tādas, kad gatavoju vienu ēdienu, ko ēd visa ģimene. Mūsu bērniem nevajag neko vairāk kā maltās gaļas ēdienus, tad es taisu maltās gaļas nedēļu ar frikadeļu zupu, maltās gaļas mērcīti, kotletēm, makaroniem ar malto gaļu un pildītus cukīni." Bet našķus gan Elīnas ģimene neplāno, ļaujot bērniem izvēlēties. "Mūsdienās bērni ir tik daudz saēdušies visādus saldumus, ka mūsu bērni ir pat priecīgi par parastu cukurgraudiņu kā kārumu un augļiem." Kad ģimene dzīvoja Latvijā, tad pašiem bija dārziņš, kurā auga kartupeļi, burkāni, citi dārzeņi, tagad tas viss jāpērk veikalā. "Kā budžeta ēdienus mūsu mājās gatavoju kartupeļu pankūkas, šķelto zirņu putru, sautējumus, makaronu ēdienus un zupas."
Arī gardēde Monta Štrodaha, lai ietaupītu, iepērkas vienreiz nedēļā. “Veikalā esot, vienmēr sakārojas tas, kas izlikts akciju plauktā. Līdz ar to liekus produktus nopērku tikai vienreiz nedēļā, nevis katru dienu. Tā izdodas ietaupīt. Turklāt pareizi būtu iet uz veikalu 15 minūtes pirms tā slēgšanas, lai neatliek laika papildu produktu apskatīšanai, bet tikai sava saraksta īstenošanai." Monta stāsta, ka visu nedēļu gatavo no tā, kas ir nopirkts. "Galvenais ir radoša pieeja un izdoma, kā ēdienus dažādot, jo pamatā jau pērku vienu un to pašu – gaļu, pienu, krējumu, olas, obligāti mājās jābūt sieram, arī dārzeņus un augļus. Es skatos internetā nevis vienu recepti, bet vairākas, un tad kombinēju. Es improvizēju! Izlasu vairāku recepšu variantus un izdomāju, kā es gribu redzēt šo ēdienu. Turklāt pievēršu uzmanību tam, lai ēdiens ir veselīgs. Uzskatu, ka lēti var pagatavot arī veselīgi. Dārzeņus nopirkt ir lētāk, nekā ēst visu laiku tikai makaronus."
Savukārt saimniece Rita Baidecka iesaka gatavot zupas, kas ir gan lēti, gan ļoti gardi. Viņa divreiz mēnesī veikalā iegādājas visus pamata produktus un ikdienā nopērk tikai to, kas sakārojas. Tā kā mājās ir pagrabs, tad tas vienmēr piepildīts ar dārzeņiem, tāpat mājās vienmēr ir arī grūbas un putraimi, kā arī garšvielas.
Kartupeļu pankūkas ar sieru
Gardās kartupeļu pankūkas ēd ar krējumu vai brūkleņu zapti.
Zirņu zupa
Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - restorāna “YOLO” šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Burkānu biezeņzupa ar kausēto sieru
Salda un sildoša zupa vēsiem vakariem. Recepti iesaka Lido šefpavāre Ilga Joma.
Cūkgaļas plovs
Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.
Maltās gaļas mērce ar dārzeņiem un saldo krējumu
Rudens un ziemas sezonā jo īpaši jāpiedomā pie tā, kā iemānīt uzturā vairāk dārzeņu. Maltās gaļas mērce ir īstens ''comfort food'', taču, papildinot to ar dārzeņiem, iegūsi arī pilnvērtīgāku maltīti.
Veģetārais skābētu kāpostu borščs
Veģetērais skābētu kāpostu borščs ziemīgām pusdienām.
Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu
Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.
Sulīga, cepeškrāsnī gatavota vistas karbonāde ar sieru un tomātiem
Siera cepurīte ir receptes garšas noslēpums, vistas filejas izdosies sulīgas un mīkstas. Vari izmantot mocarellu vai jebkuru sieru, kas tev garšo. Uz filejas vari klāt tomātus vai, piemēram, sēnes, kas papildinās garšu. Tomātus vari griezt kubiciņos vai šķēlēs. Cepeškrāsnī gatavoto vistas filejas recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.
Zirņu - sīpolu kotletes
Zirņu, auzu pārslu un sīpolu kotletes - sātīgām un lētām vakariņām.
Sēņu plovs
Gards un sātīgs sēņu plovs.
Gardā frikadeļu zupa ar kausēto sieru
Frikadeļu zupa plus kausētais siers – tā tik ir ideja! Izvāri pieclitrīgo katlu, lai varētu mieloties ar gardo zupiņu vairākas dienas pēc kārtas! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Klasiska šķelto zirņu biezputra ar žāvētas gaļas mērci
Šķelto zirņu biezputras pagatavošana sākotnēji būs diezgan ilgs process, jo paies pāris stundas, kad zirņi uzbriedīs, bet gala rezultāts būs tā vērts – katlā kūpēs ļoti sātīgs un gards ēdiens, kas spēs remdēt izsalkušos vēderus vienā mirklī.
'Sencītis' jeb Kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu
"Sencītis" jeb gardās kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu.
Tomātu zupa ar vistas gaļas frikadelēm
"Ziemā ar salātiņiem vien nepietiek. Dvēsele prasa kaut ko sildošu, piemēram, ugunīgu pastu, karbonādes gabalu vai zupu. Šī zupa garšos visiem, īpaši jau frikadeļu zupas cienītājiem," tā savu recepti piesaka kulinārijas bloga "Pipars.lv" autors Rojs Puķe.
Liellopa maltās gaļas mērce ar šampinjoniem
Sagatavojot maltās gaļas mērci, to vari izmantot dažādiem ēdieniem - gan pasniedzot mērci ar kartupeļim vai kartupeļu biezeni, vai kā klasisku Boloņas mērci ar pastu (makaroniem), vai izmantot pīrāga pildījumam mīklas groziņā. To vari arī sasaldēt un izmantot citā reizē.
Vistas sautējums ar sēnēm un tomātiem
Vīnā un konservētos tomātos sautēta vista garantē neierastu un lielisku garšu.
Plovs cepeškrāsnī
Sātīgs mielasts lielākam ciemiņu pulciņam - plovs cepeškrāsnī.
Maltās gaļas mērce ar ananasiem
Maltā gaļas mērce ar ananāsiem ļoti gardi ar spageti.
Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties
Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.
Uz oglēm gatavots sautējums – 'Lauku sētas' vadītāja Jāņa recepte
"Receptes jauda slēpjas tās vienkāršajā pagatavošanā: visu sagriež, saliek kopā un liek grilēties uz karstām oglēm. Kamēr notiek sautēšanās process, pavāram ir brīvais laiks citām nodarbēm," saka šova "Lauku sēta" vadītājs Jānis Rāzna. Šis gaļas un dārzeņu sautējums ir sevišķi sulīgs un aromātisks, un pats process ir vienreizīgs – brīvā dabā, svaigā gaisā.
Ar vistas fileju un sieru pildītas cukīni laiviņas
Pildītas cukīni laiviņas ar vistas fileju un sieru vasarīgai maltītei. Recepti piesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.