Filo mīklas trauslums un kraukšķīgums piešķir bahlavai, pīrāgam vai strūdelei neatkārtojamu baudījumu. Mīklas izcilās garšas noslēpums slēpjas tieši izkausētajā sviestā, ar ko mīklas plāksnes tiek ieziestas pirms cepšanas. Filo mīkla izcepas daudz ātrāk par citām, tāpēc, lai tiktu pie garšīga saldā vai sāļā kāruma, nebūs ilgi jāgaida.
Kad kārtainā mīkla jau izmēģināta neskaitāmās variācijās, laiks iepazīt trauslo, plānam zīdpapīram līdzīgo filo mīklu, pagatavojot no tās klasisku austrumu saldumu – baklavu ar pistācijām. Kraukšķīgi un fifīgi izdosies ābolu pīrādziņi no filo mīklas. Trausli, bet ļoti garšīgi būs arī filo mīklas groziņi ar zilo pelējuma sieru un bumbieriem. Bet, ja no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikuši cepti dārzenīši, izmanto tos, pagatavojot pīrādziņus, kuriem akcentu dos karija pikantums. Lieliski garšos arī tunča pīrādziņi, kuru pildījumam pievieno pētersīļus, vārītas olas un fetas sieru. Uz mēles kūstoša filo mīklas garoziņa un salds pildījums – izcila kombinācija ābolu un mango tartes desertam. Lai labi garšo!
Tradicionāls austrumu saldums – baklava ar pistācijām
Kad kārtainā mīkla jau izmēģināta neskaitāmās variācijās, laiks iepazīt trauslo, plānam zīdpapīram līdzīgo filo mīklu, pagatavojot no tās klasisku austrumu saldumu – baklavu ar pistācijām.
Foto recepte: ātrie ābolu pīrādziņi no kraukšķīgas filo mīklas
Ātro našķu gatavošanai parasti tiek izmantota saldēta kārtainā mīkla, bet ir laiks apgūt jaunas prasmes, liekot lietā kraukšķīgo filo mīklu! Recepti, kas aizgūta no britu pavāres Nadjas Huseinas, iesaka mūsu lasītāja Dace Gedesa.
Kraukšķīgās mīklas 'kabatiņas' ar biezpiena pildījumu
"Tasty" lasītāja Tatjana recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka lielisku ideju ātrām brokastīm vai uzkodām - pannā ceptas "kabatiņas" ar biezpiena pildījumu. To gatavošanai var izmantot gan rīspapīru, gan filo mīklu vai lavašu, savukārt pildījumam biezpienu var sagatavot gan ar saldām, gan sāļām piedevām.
'Našķoties' Zanes filo mīklas groziņi ar zilo sieru un bumbieri
Trausli, bet ļoti garšīgi filo mīklas groziņi ar zilo pelējuma sieru un bumbieriem – tos Zane Grēviņa šo sestdien gatavos raidījumā "Našķoties", recepti lasi "Tasty", bet pašu raidījumu skaties televīzijā sievietēm "STV Pirmā!" un lietotnē "Shortcut"!
Strūdele ar jēra gaļu un saulē kaltētiem tomātiem
Jēra gaļas strūdele ar saulē kaltētiem tomātiem prasīs zināmas virtuves iemaņas, tomēr rezultāts ir ieguldīto pūļu vērts. Pagatavo īpašai svinību reizei un novērtē!
Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju
Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!
Vistas gaļas pīrāgs marokāņu gaumē
Sātīgs pīrāgs, kas pagatavots no filo mīklas, sulīga vistas gaļas, rozīņu un pētersīļu pildījuma, kā arī pavisam nedaudz mandeļu skaidiņām kraukšķīgumam. Lieliska maltīte nesteidzīgām pusdienām vai vakariņām, kuru pasniegt kopā ar svaigajiem dārzeņu un zaļumu salātiem.
Ar tunci pildītie filo mīklas pīrādziņi
Slinkie tunča pīrādziņi, kurus pagatavot no gatavas filo mīklas. Tunča pildījumam pievieno arī pētersīļus, vārītas olas un fetas sieru. Garšos lieliski!
Vistas gaļas un puravu sacepums ar filo mīklas virskārtu
Gards un sātīgs vistas sacepums ar puraviem un saldētiem zirnīšiem. To īpašu padara kraukšķīgā filo mīklas virskārta.
Ābolu un mango tarte filo mīklā
Kraukšķīga, uz mēles kūstoša filo mīklas garoziņa un sulīgs, salds pildījums - izcila kombinācija vieglam desertam.