sparģelis
Foto: Shutterstock
"Sparģeļi ir garšīgi! Tie ir kraukšķīgi un ar garšu, kas raksturīga tikai tiem – mazliet līdzinās zaļas zāles garšai. Arvien vairāk cilvēku tos iecienījuši. Ja kādreiz daudzi bija skeptiski un sparģeļi bija ekskluzīvs produkts, tad tagad cenas ziņā tie ir pieejamāki, un cilvēki izvēlas gatavot sparģeļus mājās," stāsta "H2O" banketu zāles šefpavārs Artis Upners, kurš iesaka knifus, kā pagatavot sparģeļus gardi. Savukārt "Tasty" no sava arhīva izvēlējās gardu sparģeļu ēdienu receptes, lai vari tos patiesi izbaudīt.

"Sparģeļus var ēst svaigus, tvaicētus un ceptus, un ir trīs veidu sparģeļi – lielie baltie un zaļie un pavisam maziņie jeb jaunās ražas. Lielie sparģeļi ir jāmizo līdz vietai, kur sākas lapiņas. Un apakšējā cietā kātiņa daļa jānolauž nost, tā nav ēdama, jo ir ļoti kokaina. Sparģeļi vispār nav jāgriež ar nazi, jo kātiņu nolauž kā koku. Nomizotus tos iemet sālsūdenī, 20–30 sekundes pavāra un uzreiz iemet ledainā ūdenī. Sparģeļus nedrīkst pārvārīt, tad tie kļūst brūni un nav garšīgi. Kad tie ir noblanšēti, tad var likt salātos, ļoti garšīgi tie ir ar Holandes mērci, ar sēnēm, sieru, gaļu, arī grilēti. Mazie jeb jaunie sparģeļi nemaz nav jātīra – tie ir mīksti un sulīgi tāpat. Tos pat vārīt nevajag, bet uzreiz var cept. Lielākā gatavošanas kļūda, kas var sabojāt priekšstatu par sparģeļu labo garšu, ir to pārvārīšana!" stāsta Artis Upners.

Gatavo kopā ar bērniem: sulīgs sparģeļu un dārzeņu pīrāgs ar timiānu

Foto: Publicitātes foto

Sulīga dārzeņu pīrāga recepti, ko Jāņu galdam visjautrāk būs gatavot kopā ar bērniem, iesaka bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Tvaicēta vistas krūtiņa ar sparģeļiem, pavasara spinātiem un kaņepju eļļu

Foto: Publicitātes attēli

Vienkāršās, viegli pavasarīgās vakariņās var sagatavot tvaicētu vistas krūtiņu ar sparģeļiem un zaļumiem. Īpašu noti piešķirs kaņepju mērce. Recepti piedāvā veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavārs Ēriks Dreibants.

Lasīt vairāk

Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē

Foto: Publicitātes foto

Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Krēmīgs kartupeļu biezputras sacepums ar lasi un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā ātri pagatavot gardu maltīti, izmantojot iepriekšējās dienas kartupeļu biezputru, papildinot to ar laša filejas gabaliņiem, sauju sparģeļu un krēmīgu mērci.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Holandes mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigā un treknā Holandes mērce, kas gatavota no olu dzeltenumiem un sviesta, ir viena no pamata sastāvdaļām olām Benedikta gaumē. Viena no piecām klasiskajām mērcēm, kas pēc franču kulināru domām, ir jāprot pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm

Foto: Shutterstock

Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu

Foto: Shutterstock

Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Brokastu tarte ar sieru, olām un sparģeļiem

Foto: Publicitātes foto

Nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā ideju kā Lieldienu maltītē iekļaut pirmos pavasara sparģeļus.

Lasīt vairāk

Pastas salāti ar sparģeļiem un zemenēm

Foto: Publicitātes foto

Sākoties vasarai, pienācis īstais laiks ieviest jaunus ēšanas paradumus un doties baudīt maltītes svaigā gaisā. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā krāsainu, sātīgu un ātri pagatavojamas pastas salātu recepti, kas noderēs arī piknikam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!