Svaigā gaisā ēstgriba dubultojas, un vislabāk dūšu piesiet ar ēdienu, kas gatavots lielajā katlā turpat uz ugunskura. Lai virums ātrāk būtu gatavs, soļankas pamatu vari pagatavot jau mājās, tad piknika vietā atliks virumam pievienot tikai kartupeļus un ūdeni. Savukārt zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas.
Uz oglēm gatavota dārzeņu un gaļas sautējuma garšas jauda slēpjas tā vienkāršajā pagatavošanā: visu sagriež, saliek kopā un liek karsēties uz karstām oglēm. Kamēr notiek sautēšanās process, pavāram ir brīvs laiks citām nodarbēm.
Bet, ja nav noskaņojuma uz zupu vai sautējumu, pagatavo viegli pikantas cūkgaļas ribiņas ar saldeni skābu, biezu mērci, ko vari baudīt ar svaigiem lapu salātiem.
Lai labi garšo!
Kreptīgā laivotāju soļanka
Pēc svaigā gaisā pavadītas dienas ēstgriba dubultojas, un vislabāk dūšu piesiet ar ēdienu, kas gatavots lielajā katlā turpat uz ugunskura. Lai virums ātrāk būtu gatavs, soļankas pamatu var pagatavot jau mājās, tad piknika vietā atliks virumam pievienot tikai kartupeļus un ūdeni. Visas sastāvdaļas jāņem "uz aci", ņemot vērā katla lielumu un izsalkuma pakāpi.
Uz oglēm gatavots sautējums – 'Lauku sētas' vadītāja Jāņa recepte
"Receptes jauda slēpjas tās vienkāršajā pagatavošanā: visu sagriež, saliek kopā un liek grilēties uz karstām oglēm. Kamēr notiek sautēšanās process, pavāram ir brīvais laiks citām nodarbēm," saka šova "Lauku sēta" vadītājs Jānis Rāzna. Šis gaļas un dārzeņu sautējums ir sevišķi sulīgs un aromātisks, un pats process ir vienreizīgs – brīvā dabā, svaigā gaisā.
Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos
Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.
Cūkas ribiņas ar pikantu mērci
Viegli pikantas cūkgaļas ribiņas ar saldeni skābu, biezu mērci. Ēd ribiņas tāpat vai pasniedz ar svaigiem lapu salātiem.
'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums
Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.
Gardais talkas virums no trīs vienkāršām sastāvdaļām
Lai pagatavotu šo izcili vienkāršo un garšīgo ēdienu, būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – sīpoli, tomāti un liesa gaļa vienādās proporcijās. Visu kārtām liec lielajā, virs ugunskura novietotajā katlā un pēc pāris stundām talcinieki varēs mieloties ar gardu, sātīgu un spēcinošu virumu.
Jēra ļuļa - kebabs
Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.
Grilēti vistas filejas un čorizo desas iesmiņi
Vistas filejas un čorizo kebabus var grilēt vai arī cept uz grila pannas. Tos pasniedz ar gardo vīna un sviesta mērci un zaļajām olīvām.
Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē
Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.
Marinēti, grilēti dārzeņi ar fetas sieru
Saldskābā zaļumu mērcē marinētus, grilētus dārzeņus Jāņos varēsi celt galdā kā piedevu grilētai gaļai vai zivīm. Papildinot dārzeņus ar fetas siera drumstalām un grilētu lavašu vai pitas maizi, iegūsi gardu pamatēdienu tiem, kas ar gaļu ir uz "jūs".
Vistas gaļas kebabi vai bumbiņas ar ķiploku un garšaugu mērci
Ļoti vienkārši pagatavojami vistas gaļas kebabiņi, kas noderēs gan ātrām vakariņām, gan mājas ballītei. Vistas gaļas vietā var izmantot arī tītaru. Izbaudi ar grauzdētu čabatu.
Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm
Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.