šašliks
Foto: Shutterstock
Ja brīvdienās plānots ģimenisks grilēšanas pasākums brīvā dabā, tad ieskaties, kādas šašliku marinādes vari pagatavot, lai maltīte izdodas īpaši garda. "Tasty" no sava arhīva izvēlējās receptes, ar ko vari iepriecināt savus mīļos.

Ja gatavo vistas gaļas marinādi, pamēģini šādi: ņem atkaulotus vistas šķiņķīšus, pieliec grieķu jogurtu, apelsīnu un tā sulu, svaigu baziliku, mazliet timiāna, mazliet ķimeņu, sāli, piparus un visu bļodā samaisi. Taisi marinādi iepriekšējā dienā. Ja vēlies vistas šašliku austrumu gaumē, tad vistai vari pievienot kumīnu, kariju un laima sulu.

Cūkgaļai izvēlies vairāk zaļumu, sīpolus, pētersīļus, sāli un piparus, maltu koriandru, pavisam viegli pievieno etiķi mitrumam un gāzētu ūdeni, un obligāti cukuru, kas piešķirs karamelizētu garšu.

Netradicionāls variants ir marinādi taisīt blenderī, kad sajauc visas sastāvdaļas, izveidojot smūtiju no garšaugiem, ķiploka, sīpola, koriandra, mazliet ūdens, svaigas citrusaugu sulas.

Svarīgi nelikt visas marinādes sastāvdaļas uzreiz uz gaļas, bet no sākuma atsevišķā bļodiņā uztaisīt marinādi un tikai tad pārliet gaļai. Marinādei jābūt pēc garšas spēcīgākai, nekā to varētu apēst tāpat, tad tā labi savilksies gaļā. Lai labi garšo!

Lieliskais šašliks znota gaumē

Foto: Privātais arhīvs

"Mana znota šašliks ir izslavēts tālu aiz mūsu ģimenes robežām. Tie, kam palaimējies šo gardumu nobaudīt, saka, ka ir ļoti labs un prasa recepti," teic mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam

Foto: Shutterstock

Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Foto: Shutterstock

Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Foto: Shutterstock

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Foto: DELFI

Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Uzlabotā tomātu mērce šašlikam Māra Astiča gaumē

Foto: Shutterstock

Restorāna "Ferma" šefpavārs un Restorānu servisa skolas īpašnieks Māris Astičs kā piedevu šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas un zivju ēdieniem iesaka pagatavot uzlaboto tomātu mērci ar sulīgiem sīpoliem, ķiplokiem, marinētu gurķu gabaliņiem un kapātiem zaļumiem. Vienaldzīgo nebūs!

Lasīt vairāk

Vistas šašliks piparmētru un jogurta marinādē

Foto: DELFI

Šašlika marinādēs parsti izmanto citronu, majonēzi, etiķi, sīpolus un garšvielas, bet – kāpēc neļauties kaut kam nedaudz neparastākam, pārsteidzot Līgo svētkos sanākušos viesus? Ņem talkā piparmētras!

Lasīt vairāk

Ņammīgais cūkgaļas šašliks

Foto: Privātais arhīvs

Bieži vien šašlika receptēs tiek ieteikts visas sastāvdaļas pievienot "pēc garšas", bet, ko iesākt, ja par savu garšas izjūtu neesi īsti pārliecināts? Praksē daudzkārt pārbaudītu ņammīgā šašlika recepti ar precīzām produktu mērvienībām iesaka mūsu lasītājs Agris Pontags.

Lasīt vairāk

Sulīgs cūkgaļas šašliks ātrajā citronskābes marinādē

Foto: DELFI

Gatavojot cūkgaļas šašliku, etiķis ir biežāk izmantotais skābinātājs. Piešaujot marinādei citronskābi, rezultāts tevi pārsteigs – kamēr kurināsi grilu, gaļa jau būs perfekti iemarinējusies, turklāt gabaliņi būs izcili sulīgi, maigi un teju mutē kūstoši.

Lasīt vairāk

Vegāniskais sojšliks jeb sojas šašliks

Foto: Valta Klints

Recepti iesaka bloga "Ēdamzāle" autore Maruta Rampāne, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Gardais jēra gaļas šašliks

Foto: Shutterstock

Jēra gaļas šašliks – lai izdevies pikniks!

Lasīt vairāk

Stores šašliks sīpolu marinādē

Ja apnicis tradicionālais šašliks, laša šašliks mēģināts, bet ir vēlme nogaršot ko savādāku, tad stores šašliks būs tieši laikā. Šī recepte piedalās portāla "Viņa" rīkotajā grila meistardarbu konkursā, kam var paspēt pieteikties līdz 10. augustam.

Lasīt vairāk

Laša šašliks

Foto: Shutterstock

Gards laša šašliks, kas marinēts balzamiko etiķī.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto

Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock

Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!