Foto: Shutterstock

Tur tante kotletes mums cepa
Un ļoti priecājās par mums.
Pie sevis smaidīja ko slepu.
Ak, tante kotletes mums cepa.
Vēl tur bij rozīnes no krepa
Un mazās špicglāzītēs rums,
Un tante kotletes mums cepa
Un ļoti priecājās par mums.

Šāds Imanta Ziedoņa dzejolis atrodams Janīnas Kursītes grāmatā "Virtuves vārdene". Ko gan te vēl piebilst, vai ne? Ir skaidrs, ka kotletes ir mīlestības forma.

Kotletes ir mūsu nepateiktie siltie vārdi, rūpes un dažreiz arī uzupurēšanās. Ja veģetārietis cep kotletes otram cilvēkam – vai tad tā nav mīlestība? Ja cilvēks, kuram ir tievēšanas diēta, cep neprātīgi smaržīgas un sulīgas kotletes kādam, kuram tās ļoti garšo – vai tad tā nav īsta (un ļoti varonīga!) upurēšanās?

Mājīguma sajūta, mīļas bērnības atmiņas par mammas ceptajām kotletēm, ko nepārspēt nevienam, omulīgas, ģimeniskas vakariņas un maza, murrājoša laimīte sirds un vēdera rajonā – tāda ir kotlešu būtība. Cepam kotletes!

Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties

Foto: DELFI

Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.

Lasīt vairāk

Bezkaunīgi garšīgās vistas filejas kotletes ar papriku un kabaci

Foto: Privātais arhīvs

Lai arī cepšana veicas raiti, ar garšošanu jābūt ļoti uzmanīgam! Var gadīties, ka kotletes no šķīvja pazūd ātrāk, nekā iespējams uzcept!

Lasīt vairāk

Sulīgas un maigas kotletes ar cāļa akniņu pildījumu

Foto: DELFI

Ārkārtējai situācijai turpinoties, iespējams, esam piekusuši no ikdienā neskaitāmas reizes gatavotiem ēdieniem. "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs atgādina, ka var spēlēties gan ar garšām, gan ar dažādu valstu virtuvēm.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un dārzeņu kotletes

Foto: Privātais arhīvs

Puse uz pusi – tāda ir gaļas un dārzeņu attiecība šajās kotletītēs. Konkrētajā gadījumā tika izmantots kabacis, bet itin labi šajā kombinācijā derēs arī ķirbis vai patisons – kas nu tajā brīdī "prasās uz utilizāciju". Recepti iesaka Kate.

Lasīt vairāk

Foto recepte: sulīgas mencas kotletes soli pa solim

Foto: Privātais arhīvs

Vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere "Tasty" lasītājiem atklāj savus zivju kotlešu gatavošanas knifus: ko pievienot kotlešu masai, kā to sagatavot un pareizi cept, lai kotletes uz pannas neizjuktu, bet izdotos īpaši sulīgas un maigas.

Lasīt vairāk

Sulīgās cūkgaļas kotletes ar sieru un kaltētiem sīpoliem

Foto: Privātais arhīvs

"Šajās kotletītēs ir no visa pa druskai, bet garša superīga," pārbaudītu recepti atklāj vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Sulīgās tītara gaļas kotletes rīvmaizē

Foto: DELFI

Ja esi starp tiem, kam garšo sulīgas kotletes kraukšķīgā garoziņā, šī recepte pilnībā apmierinās tavas garšu kārpiņas.

Lasīt vairāk

Sulīgas medījuma gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Fantastiski gardas un sulīgas kotletes no medījuma gaļas, cūkgaļas un dārzeņiem – gan ikdienai, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Kotletes ar ceptiem dārzeņiem un krēmīgu sinepju mērci

Nav universālāka maltās gaļas ēdiena par kotletēm! Šajā reizē piedāvājam tās strauji apcept uz pannas un tad izkarsēt cepeškrāsnī. Pasniedz ar krēmīgu sinepju mērci un ceptiem sezonas dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kijivas kotletes

Foto: Shutterstock

Kijivas kotletes no vistas gaļas ar olu. Ļoti labi garšos ar rīsiem, kartupeļiem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām

Foto: Publicitātes foto

Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Vienkāršās aknu kotletes

Foto: Shutterstock

Klasisko kotlešu cienītājiem vērts savu ēdienkarti dažādot ar šādām kotletēm, kas visai iecienītas bija pirms daudziem gadiem, bet nepelnīti aizmirstas mūsdienu virtuvē. Aknu kotlešu gatavošanai var izmantot vistas, cūkas un arī liellopa aknas, atkarībā no gaumes. Vairāk par aknu piemērošanu ēdienam un to gatavošanu var lasīt šeit.

Lasīt vairāk

Pikantās laša kotletītes

Foto: Shutterstock

Gardas laša filejas kotletītes ar pikanto ingveru un karija pastu. Sāļās notis pannā ceptajiem zivju plācenīšiem piešķirs sojas mērce, bet svaigumu – koriandra lapiņas.

Lasīt vairāk

Liellopa kotletes ar mocarellas pildījumu

Foto: Shutterstock

Liellopa kotletes ar ceptiem sīpoliem un mocarellas pildījumu gardai pusdienu maltītei. Lieliski garšos gan siltas, gan jau atdzisušas, kad tās var griezt šķēlēs un likt uz maizes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!