Kā ēdīs? Sākumā – skaidra lieta, ar dillēm un sviesta pikucīti virsū, kas izkūst acu priekšā. Viss tik smaržīgs, tik apetītlīgs, ka šķiet, gandrīz nekas vairāk nav vajadzīgs. Savā vienkāršībā un tīrajā vasaras garšā karaliska maltīte. Ja vēl kādi uz ātru roku kefīra mērcītē iegriezti zaļie salāti ar redīsu sarkanbaltajām ripiņām – laime! Un kur tad vēl jaunie kartupelīši ar gaileņu mērci un mazsālītu gurķīti – tā jau ir klasika, bez kuras vasara nav iedomājama. Ar jaunajiem kartupeļiem katra ēdienreize vasarā var kļūt par maziem svētkiem. Svinam dzīvi, svinam vasaru!
Folijā cepti jaunie kartupeļi
Folijā cepti jaunie kartupeļi ar krējuma un lociņu mērcīti.
Jauno kartupeļu salāti ar kariju
Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.
Jauno kartupeļu biezenis ar marinētiem gurķīšiem un citiem gardumiem
Kurš gan negaida brīdi, kad galdā var likt jaunos kartupelīšus no pirmajām ražām. Šoreiz kartupeļu biezenis citādā, pikantākā manierē ar izteiksmīgajiem kaperiem, marinētajiem gurķīšiem un sīpoliem. Bet svaigu dvesmu maltītei piešķirs piparmētras.
Sviestā cepti jaunie kartupeļi ar dillēm
Kartupeļi, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas maltītes, savu labo garšu attaisnos, ja tos apcepsi sviestā, pārkaisot ar aromātiskajām dillēm.
Jauno kartupeļu tarte ar tomātiem un rozmarīnu
Sāļš un gards kārtainās mīklas sacepums, uz kura izkārtota sezonas aktualitāte – jaunie kartupelīši. Īpašu garšu vienkāršajai maltītei piešķirs aromātiskais rozmarīns.
Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci
Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.
Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi ar kraukšķīgu garoziņu un ķiploku mērci
Vasarā viens no gaidītākajiem notikumiem dārzā ir ne tikai zemeņu laiks, bet arī jauno kartupeļu rakšana. Tie allaž uz galda tiek celti dažnedažākajos veidos, bet allaž garšo izcili labi. Piedāvāju nedaudz citādāku cepeškrāsnī cepto kartupeļu recepti, kas pārsteigs ar izteiksmīgu garšu buķeti un kraukšķīgu garoziņu.
Grilēta siera un jauno kartupeļu salāti
"Es vasarā iesaku biežāk gatavot veģetāros grila ēdienus. Tie ir pavisam vienkārši,toties versiju – miljons un viena. Grilēt var visu, sākot ar sieriem – halumi, tofu un dažādām vegāniem piemērotām versijām – līdz dārzeņiem. Piedāvāju recepti, kuru pagatavojot, noteikti to nenožēlosi un savu ēdienkarti atsvaidzināsi ar ko nebijušu," iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.
Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci
Mazliet ņipri, bet vasarīgi salāti ātrām pusdienām. Kraukšķīgos gurķus un maigos jaunos kartupeļus patīkami papildinās Dižonas sinepju mērcīte.
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Jauno kartupeļu salāti ar pētersīļu un anšovu mērcīti
Brīnišķīgi jauno kartupeļu salāti, kurus var pasniegt vienus pašus kā vieglu uzkodu dienas vidū vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem. Kartupeļu salātus pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas, viegli siltus, bet tos var arī atdzesēt un pasniegt aukstus.
Jauno kartupeļu sacepums ar sieru
Ja meklē idejas, kā gardi pagatavot jaunos kartupelīšus, izmēģini šo sacepumu ar Knorr 4 sieru un brokoļu mērces maisījumu! Sātīgas un garšīgas vakariņas vai pusdienas būs gatavas rekordīsā laikā - aptuveni 30 minūtēs!
Jauno kartupeļu čipsi
Ko taisa no kartupeļiem? Frī, frī - skan pirmā bērnu atbilde. Ak, nu tipiski, ja prasu, kā gatavosim kartupeļus - atbilde bieži ir - cepsim frī. Ko vēl taisa? Kartupeļu miltus. Labi. Un ko vēl? - Vārītus kartupeļus. Bet no kā tad čipsus taisa? - No kāpostiem. - Bet tos, kas veikalā nopērkami? - No kukurūzas. - Velns, kā man neiet. Jā, pareizi - tos čipsus, ko tētis šad tad nopērk, tos taisa no kukurūzas, un mēs taisām čipsus no kāpostiem, bet īstenībā čipsi, ko visbiežāk cilvēki pazīst, - tie ir no kartupeļiem. - Jā, pareizi, kartupeļu čipsi.
Tomātu un jauno kartupeļu salāti
Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.