Viens no vasaras populārākajiem jautājumiem: tev kabaci nevajag?
Te var būt tikai viena atbilde – vajag!
Par ziemas krājumiem runāsim citreiz. Burkās kabačus liksim, kad atēdīsimies un fantāzija beigsies, bet pagaidām – lai kabaču ripiņas ripinās pa pannu, lai kabaču laiviņas peld sātīgās mērcītēs, lai kabači pildās ar sulīgiem labumiem, lai kabačiem siera cepurītes un maltās gaļas mētelīši, lai kabaču kēksi cepinās un kabaču kūkas tapinās, lai kabači laimīgi iecepas pankūkās… Un mums taču vēl ir idejas, ko darīt ar kabačiem, vai ne? Baudām kabaču laika gardumus un gatavojam burkas!
Kabaču un kartupeļu pankūkas
Kabaču laiks rit pilnā sparā, tāpēc mājās top desmitiem dažādu ēdienu no kabačiem – sildošas biezzupas, gardi kēksi, sacepumi, sautējumi un ne tikai, bet viens no kabaču top ēdieniem ir tieši pankūkas. Lūk, viena debešķīgi garda un viegla recepte, kur galvenajās lomās ir kabacis un sezonas gardums – jaunie kartupeļi!
Saldais kabaču kēkss ar lazdu riekstiem un šokolādi
Nav ģeniālāka dārzeņa par kabaci, jo tas iederas ne tikai ķiplokainos sautējumos un sātīgos sacepumos, bet arī saldās pankūkās un pat kūkās. Tā nu dienā, kad riktīgi gribas kaut ko garšīgu, bet mājās tā īsti nekā nav, atliek eksperimentēt un priecāties par iznākumu.
Kraukšķīgās kabaču šķēles siera un rīvmaizes garoziņā
"Kabaču laiks sācies! Katram gatavotājam ir padomā kādi 2-3 ēdieni, ko tradicionāli katru gadu gatavo no kabačiem. Bet, kā saka, vajag tikai rakt un atradīsi tādas receptes, ka pats var brīnīties par šī necilā dārzeņa garšas iespējām. Šis ēdiens ir pavisam vienkāršs, iedvesmā nācis kaut kur no Itālijas puses," recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Plānās kabaču pankūkas
"Par kabaci var teikt, ka tas ir tāds universāls dārzenis, kas spēj paņemt garšu un aromātu no citiem produktiem, paslēpties gan saldā, gan sāļā ēdiena variantā. Jo vairāk recepšu izmēģinām, jo iecienītāks tas kļūst uz mūsu ēdienu galda. Šoreiz plāno pankūku veidā. Atkarībā no kabača/cukīni krāsas un garšvielu pievienošanas, pankūkas var kļūt ne tikai garšīgas bet arī krāsainas," tā pārbaudītu recepti iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.
Kabaču lazanja tievētāju gaumē
Lazanja ir viens no taviem mīļākajiem ēdieniem, bet, cīnoties ar liekajiem kilogramiem, esi izslēdzis to no ēdienkartes? Mums ir labas ziņas! Izrādās, lazanju var pagatavot arī figūrai draudzīgā versijā. Recepti iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.
Krāsnī ceptas kabaču-biezpiena lodītes
Vai piekrīti, ka kabači šogad aug kā nezāles? Ja aptrūkušās idejas, kā vēl tos varētu notiesāt, ieskaties šajā rakstā, kur apkopotas plācenīšu, konservējumu, sautējumu, zupu un sacepumu receptes.
Gardā kabaču rulete ar sulīgu pildījumu
"Piekoriģējot draudzenes ieteiktu recepti pēc savas gaumes, tapa pasakaini garda kabaču rulete ar sulīgu pildījumu," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Kabaču laiviņas ar malto gaļu, tomātiem un kūpinātu sieru
Dažādos veidos pildīti kabači ir īsts vasaras ēdiens, kura garšu variācijas ir neizsmeļamas. Šoreiz piedāvājam maltās gaļas pildījumu dāsni papildināt ar dārza zaļumiem un tomātu gabaliņiem īpaši sulīgam rezultātam, bet kūpinātais siers vai siera desa ēdienam piešķirs patīkamu kūpinājuma garšu.
Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām
"Kad rudens raža nāk mājās ne tikai pa durvīm, bet arī logiem, jāķeras pie neparastu sastāvdaļu kombinēšanas," stāsta Līva Immermane, kura iesūtījusi vegāniskās kabaču maizes recepti.
Supersulīgas kabaču sezonas kotletes
"Gaļas un kabaču kotletes ir visgardākās – tas ir pārbaudīts. Kabaču sezonā kotletes vienmēr gatavoju tikai tā – izmantojot sezonas sulīgos dārzeņus. Recepti pieslīpēju, līdz izdevās savaldzināt pat kabaču nīdējus," supersulīgu kotletīšu recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Cepti kabači kraukšķīgā garoziņā
Parasti kabaču panēšanai tiek izmantotas sakultas olas, bet tās var aizstāt ar zirņu miltu mīklu, kas piešķirs ceptajām kabaču šķēlēm patīkami riekstainu garšu. Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Foto recepte: Sāļā kabaču torte 'Vasaras garša'
Kabačus var ne vien pildīt vai cept pankūkās un plācenīšos, bet arī pagatavot no tiem gardu sāļo torti. Recepti iesaka Līga Bajāre.
Fritētas kabaču bumbiņas
Vasara nebūtu vasara, ja nepagatavotu kaut ko no pirmajiem kabačiem. Gards našķis būs šīs bumbiņas, ko iemērkt kādā jogurta vai tsadziki mērcē un gardu muti notiesāt.
Krāsnī ceptas kabaču šķēles ar tomātiem un sieru
"Esam tāda izteikta gaļēdāju ģimene, bet brīžiem gaļas vienkārši ir par daudz, tad nu jādomā kaut kas atslodzei. Šis ir vienkāršs, bet garšīgs veids, kā pagatavot kabačus vai cukīni," kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori iesaka pārbaudītu recepti.
Kabaču nūdeles ar tomātiem
Kaut šis, iespējams, nav tas glītākais sautējums, bet viens no garšīgākajiem gan! Nežēlīgi ātri pagatavojams un nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas - katra izsalkuša cilvēka sapnis, vai ne?
Kabaču 'frittata' jeb biezā omlete
Sātīga cepeškrāsnī cepta omlete ar kabačiem jeb biezā "frittata". Tā atšķiras no parastās omletes, jo sastāvdaļas tiek sajauktas pannā, bet omleti pabeidz cept krāsnī.
Kabači kraukšķīgā siera un rīvmaizes 'kažociņā'
Laiks, kad no laukiem bez kāda kabača nevar aizbraukt pat šo dārza velšu sevišķi nemīļotāji, ir pienācis. Taču kā brango ražu apēst un pagatavot ko tādu, kas nav jau apnicis? Lūk, jauna variācija ierastajām garšām – kabaču gabaliņi kraukšķīgā siera un rīvmaizes "kažociņā".
Kabaču pankūkas ar kausēto sieru
Laikā, kad kabači aug teju triecientempā, ir grēks no tiem neuztaisīt gardas pankūkas, pildītas ripiņas un citus ēdienus. Lai gan daži lemj par labu klasiskām kabaču pankūkām, šoreiz piedāvāju recepti ar kausēto sieru, kas lieliski papildinās tradicionālo kabaču pankūku garšu.
Pildīti jaunie kabači ar malto gaļu un sieru
Ļoti vienkārša un garda recepte, kā likt lietā jaunos kabačus. Atliek vien sapildīt ar malto gaļu un sieru, ielikt cepeškrāsnī un pusstundas laikā maltīte gatava!
Kabaču omlete
Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.
Saulainais dārzeņu sacepums ar kabaci un mocarellu
Kraukšķīgas kabaču šķēlītes, kas cieši izkārtotas ar tomātiem – pamats gardam sacepumam. Papildini to ar kūstošo mocarellu vēl labākai garšai.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm
Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.
Kabaču krēmzupa ar grilsieru
No kabačiem ierasts cept plācenīšus, sacepumus, bet arī zupā tas lieliski attaisno savu garšu.
Kabaču laiviņas ar picas pildījumu
Šai uzkodai var izmantot vai nu kabaci, vai cukīni. Pildījumam izmanto klasiskas picas sastāvdaļas (bez mīklas).
Kraukšķīgās kabaču pankūkas ar dillēm
Gardais vasaras dārzeņa – kabača – kārums. Sajauc sarīvētu kabaci ar mazliet olas, miltiem un garšaugiem, un rezultātā iegūsi ceptas, brīnumgardas pusdienas.
Kabaču pastēte jeb smēriņš
Ļoti viegli pagatavojama un aromātiska kabaču pastēte, kura lieliski papildinās rīta grauzdiņu vai pusdienlaika omleti. Kabaču daudzums dots aptuveni, galā iegūsi apmēram puslitru pastētes.
Kabaču-spinātu plācenīši
Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.
Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru
Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.
Burkānu un kabaču tarte
Kārdinoši glīta burkānu un kabaču tarte jeb plātsmaize. Vispiemērotākā šīs "kūkas" cepšanai būs apaļa forma. Groziņam izmanto jau gatavo veikalā nopērkamo kārtaino mīklu vai pagatavo trauslo smilšu mīklu mājās.
Sāļā kabaču torte
Sāļās kabaču minitortītes būs interesanta uzkoda svētku galdam vai neparastākas brokastis vai vakariņas ikdienā. Izmēģini! No norādītajiem daudzumiem sanāk divas kabaču tortītes, ņem vērā, ka pagatavošanai nepieciešamas divas bļodiņas.
Kabaču rulete ar sēnēm
Neparasta, ļoti garšīga un interesanta uzkoda mājas viesībām - no kabacīšiem un sēnēm.
Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci
Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.
Kārtainie kabaču salāti ar tomātiem un baziliku
Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.
Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu
Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!
Saldās kabaču pankūkas
Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.
Kabaču biezzupa ar baziliku
Viegla un garšīga vasaras zupiņa - kabači ar garšaugiem."Citi mēdz zupai pēc blendēšanas pievienot saldo krējumu vai kausēto sieru, lai būtu sātīgāka, bet man vislabāk garšo tieši šādi, kā receptē!" raksta receptes autore Mafalda.
Kabaču pankūkas ar sīpoliem
Kabaci sarīvē (kamēr vēl pavisam svaigs ar mīkstu mizu - nemizo), pievieno līdzīgu daudzumu sīpolu (pēc gaumes, man patīk tā pa skarbo; piemēram, 0.5 kg kabacis, 0.4-0.5 kg sīpols), olas un milti - uz aci, līdz izskatās, ka masa nejuks uz pannas, garšvielas.
Kabači tomātu mērcē ar čili un papriku
Šie kabači garšos pat kabaču neēdājiem - tā par savu recepti saka portāla Cālis.lv lietotāja DzintarZaķis. Pagatavo un apēd tūlīt vai saglabā rudens un ziemas maltītēm, liekot burkās un glabājot vēsumā!
Piparu, kabaču un maltās gaļas sautējums 'It kā pildīti pipari'
Dārzeņu sautējums, kas pēc garšas atgādina pildītos piparus vai kabačus – man sanāca nu ļoti garšīgi, labāk kā īstie pildītie pipari un kabači!
Ar malto gaļu pildīti kabaču 'gredzeni'
Pildītos kabačus var gatavot dažādi - šajā reizē iesakām izmēģināt pikantos kabaču gredzenus ar malto gaļu, rīsiem un siera, tomātu, ķiploku mērci.
Kabači ar sulīgu gaļas un dārzeņu pildījumu
Kabači ar gaļas un dārzeņu pildījumu - gardas pusdienas bez lielas noņemšanās pa virtuvi.
Kabaču pankūkas
Vieglām un vasarīgām vakariņām vai brokastīm - kabaču pankūku recepte.
Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti
Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).
Saldējums neticami gardā kabaču vafelē
Ko jūsmājās nozīmē pirmais dzeltenais kabacis? Ģimenes saimniecībā "Absolūts ēd" nav divu domu: sākas kabaču saldējuma laiks! Saldējums ar ogām un lāsīti medus kraukšķīgā, sātīgā, garšīgā kabaču vafelē – brīnišķīgi sezonāls gardums! Recepti izdomājusi un ar prieku iesaka "Absolūts ēd" mamma un ideju ģenerators Ilze Lipska.
Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju
Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!
Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem
"Ļoti krāsains un dažādām garšām bagāts ēdiens. Šeit galveno lomu spēlē karamelizētie sīpoli, bet visu pārējo var pievienot pēc savas patikšanas un iespējām. Precīzu sastāvdaļu daudzumu šai receptei nav, jo viss atkarīgs ēdāju skaita un cepamās veidnes ietilpības," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Ceptu kabaču rullīši ar fetas sieru, ķiplokiem un zaļumiem
Ceptu kabaču rullīši, kas pildīti ar ķiplokotu fetas sieru un zaļumiem – gan uzkodām, gan gardām brīvdienu brokastīm.
Kreftīgais kabaču kārtojums no Egila Zariņa 'Slavenību pavārgrāmatas'
Deviņdesmitajos gados Egila Zariņa "Rīta mikslis" bija īstens kulta raidījums, viesojoties pašmāju slavenību virtuvēs un plašu skatītāju loku aplaimojot ar vēl neredzētām receptēm, kuras 1998.gadā tika publicētas "Slavenību pavārgrāmatā". Iesaku pagatavot pārbaudītu recepti ar 20 gadu "stāžu" – Anitas Leiškalnes kabaču kārtojumu no šīs grāmatas.