Foto: Shutterstock
Vasaras krāsainie dārzeņi – tā ir garšu, krāsu un faktūru pārbagātība. Apvienoti sautējumā, dārzeņi rada murrājošu labsajūtu un sāta sajūtu, saglabājot vasarīgu vieglumu. Īsta ballīte, tikai jāizdomā, ko šodien gatavot!

Zināma patiesība – jo krāsaināki dārzeņi uz šķīvja, jo labāk! Tā saucamo varavīksnes principu uz šķīvja der ievērot ne tikai estētisku iemeslu dēļ, krāsām piemīt arī uzmundrinošs un labsajūtu raisošs efekts.

Konkrētu krāsu dārzeņiem piešķir dabiskie pigmenti. savas bioloģiskās aktivitātes dēļ tie organismam noderīgi līdzīgi kā vitamīni un minerālvielas.

Lai dārzeņi sautējumā saglabātu krāsu un neizšķīstu vienā putrā, jāatceras dārzeņus pievienot sautējumam pakāpeniski – vārīšanās ilguma kārtībā. Piemēram, kāļi, rāceņi burkāni vārīsies mazliet ilgāk nekā kartupeļi, savukārt jaunie kāposti, spināti un citi zaļumi jāpavāra pavisam īsu laiku, lai tie saglabātu krāsu un struktūru. Krāsojošus dārzeņus, piemēram, bietes labāk izvārīt atsevišķi un virumam pievienot beigās, ja vien nevēlies, lai tas ir vienmērīgi rozā.

Dārzeņu sautējumiem nepieciešama pacietība – tie jāgatavo uz mazas uguns, regulāri uzmanīgi apmaisot. Šefpavāri iesaka dārzeņus nepārvārīt, bet daži iesaka tos nevārīt vispār. Vārīšanas vietā dārzeņus var viegli apcept sviestā vai eļļā un likt tos katliņā sautēties savā sulā. Apcepšana jāsāk no "apakšas" – vispirms apcep saknes (sīpoli, ķiploki, burkāni un citas saknes), tad pievieno maigākus dārzeņus, bet lapas un zaļumus necep vispār, tikai pievieno biezenim. Uzkaisot sāli, dārzeņi sāks suloties un mikroklimatā zem katla vāka jauki sautēsies. Ja plānots tos sautēt mērcītē, to pievieno tad, kad dārzeņi jau gandrīz gatavi. No miltu mērcītēm, sautējot dārzeņus, tiek ieteikt izvairīties – kādēļ liekus ogļhidrātus tik veselīgā ēdienā? – kaut arī tas padara sautējumu biezāku. Ja ir vēlme virumu padarīt mazliet tumīgāku, tam pašās beigās var pievienot nedaudz rīvmaizes.

Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu

Foto: Shutterstock

Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums ātrām pusdienām vai vakariņām

Foto: mosfood

Aromātisku veģetāru maltīti iespējams pagatavot jebkurā gadalaikā, izmantojot saldētus dārzeņus. Lieti noder veikalos nopērkamie saldēto dārzeņu maisījumi - kombinācijas ir tik dažādas, ka sev piemērotāko atradīs jebkurš! Saldētie dārzeņi "atsvaidzinās" un lieliski papildinās nedaudz apnikušo kartupeļu garšu.

Lasīt vairāk

Liesais kabaču-tomātu sautējums ar adžiku – gatavs 15 minūtēs

Foto: DELFI

Kamēr pannā uzkarst lāsīte eļļas, veikli sagriez dārzeņus gabalos. Tad atliks tikai tos strauji apcept, pikantumam pievienot adžiku un jau pavisam drīz varēsi mieloties ar garšīgu sautējumu, kas nekaitēs arī slaidajai līnijai.

Lasīt vairāk

Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.

Lasīt vairāk

Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Eksotiskais saldā kartupeļa un turku zirņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Neierastas garšu variācijas, kas apvienojumā ar krāšņo garšvielu buķeti veido lielisku ēdiena baudījumu. Garšu nianses piešķir gan saldais kartupelis un selerija, gan arī kokosriekstu piens, kas dod nedaudz eksotisku noskaņu. Recepti iesaka Kristīne Štikāne savā "Facebook" lapā "Sirds virtuve".

Lasīt vairāk

Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu

Foto: Privātā arhīva foto

Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.

Lasīt vairāk

Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē

Foto: Shutterstock

Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.

Lasīt vairāk

Uz oglēm gatavots sautējums – 'Lauku sētas' vadītāja Jāņa recepte

"Receptes jauda slēpjas tās vienkāršajā pagatavošanā: visu sagriež, saliek kopā un liek grilēties uz karstām oglēm. Kamēr notiek sautēšanās process, pavāram ir brīvais laiks citām nodarbēm," saka šova "Lauku sēta" vadītājs Jānis Rāzna. Šis gaļas un dārzeņu sautējums ir sevišķi sulīgs un aromātisks, un pats process ir vienreizīgs – brīvā dabā, svaigā gaisā.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: ātrais vistas un pupiņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

"Makten sātīgs un ātri pagatavojams sautējums. Ticu, ka pietiktu ar divām dziesmām fonā, lai šo uztaisītu. Trešā dziesma, lai notiesātu," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Vienkāršais gaļas un dārzeņu sautējums vācu gaumē

Foto: Shutterstock

"Pichelsteiner" – tā Vācijā dēvē šo tumīgo, sātīgo sautējumu. Tā pagatavošanai būs nepieciešami dārzeņi un trīs veidu gaļa. Darba gaita ir gaužām vienkārša –visas sastāvdaļas jāsagriež un kārtām jāliek katlā, iztiekot bez papildus taukvielām un produktu iepriekšējas apcepšanas.

Lasīt vairāk

Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums

Foto: Shutterstock

Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'

Foto: Shutterstock

Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Aromātiskais teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem baltvīna mērcē

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem. Šķipsna timiāna, šļuciņa sausa baltvīna, un šis vienkāršais ēdiens garšos gluži kā smalkā restorānā.

Lasīt vairāk

Vienkāršais dārzeņu sautējums ar vistu un zaļajiem zirnīšiem

Foto: DELFI

Pavisam vienkārši pagatavojams dārzeņu sautējums ar vistas gaļu un zaļajiem zirnīšiem maigā skābā krējumā mērcē, kas garšo gluži kā bērnībā!

Lasīt vairāk

Kabaču nūdeles ar tomātiem

Foto: DELFI

Kaut šis, iespējams, nav tas glītākais sautējums, bet viens no garšīgākajiem gan! Nežēlīgi ātri pagatavojams un nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas - katra izsalkuša cilvēka sapnis, vai ne?

Lasīt vairāk

Jauno kāpostu un sīpolu sautējums pannā

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam ātra un vienkārša recepte vasaras vakariņām no sērijas "kad algas diena tikai aizparīt, bet mājās nekā nav". Savu vakariņu recepti atsūtījusi Elza.

Lasīt vairāk

Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Sulīgi vistas gabaliņi ar papriku aromātiskā tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams vakariņu ēdiens – sulīgi vistas gabaliņi ar papriku un sīpoliem, sautēti sulīgā, viegli pikantā tomātu mērcē. Šķipsna kumina (vari izmantot arī ķimenes) piešķirs šim vienkāršajam ēdienam vēl bagātīgāku garšu un aromātu.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru

Foto: Shutterstock

Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem

Foto: DELFI

Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu sautējums ar bekonu

Foto: Shutterstock

Ideāla recepte steidzīgajai ikdienai. Zaļo zirnīšu sautējums kārtīgi pabaros, tam nav nepieciešamas neskaitāmas sastāvdaļas un arī gatavošanas laiks ir visai īss. Šis noteikti ir ļoti labs veids, lai atklātu, cik dažādi un gardi pagatavojami saldēti zaļie zirnīši.

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Jēra stilbiņi ar jāņogu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lēni sutināti jēra stilbiņi vīnā, pasniegti ar jāņogu mērci būs izcila maltīte īpašam vakaram. Vispiemērotākie šim ēdienam būs nelielie priekškāju stilbi.

Lasīt vairāk

Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!