Zināma patiesība – jo krāsaināki dārzeņi uz šķīvja, jo labāk! Tā saucamo varavīksnes principu uz šķīvja der ievērot ne tikai estētisku iemeslu dēļ, krāsām piemīt arī uzmundrinošs un labsajūtu raisošs efekts.
Konkrētu krāsu dārzeņiem piešķir dabiskie pigmenti. savas bioloģiskās aktivitātes dēļ tie organismam noderīgi līdzīgi kā vitamīni un minerālvielas.
Lai dārzeņi sautējumā saglabātu krāsu un neizšķīstu vienā putrā, jāatceras dārzeņus pievienot sautējumam pakāpeniski – vārīšanās ilguma kārtībā. Piemēram, kāļi, rāceņi burkāni vārīsies mazliet ilgāk nekā kartupeļi, savukārt jaunie kāposti, spināti un citi zaļumi jāpavāra pavisam īsu laiku, lai tie saglabātu krāsu un struktūru. Krāsojošus dārzeņus, piemēram, bietes labāk izvārīt atsevišķi un virumam pievienot beigās, ja vien nevēlies, lai tas ir vienmērīgi rozā.
Dārzeņu sautējumiem nepieciešama pacietība – tie jāgatavo uz mazas uguns, regulāri uzmanīgi apmaisot. Šefpavāri iesaka dārzeņus nepārvārīt, bet daži iesaka tos nevārīt vispār. Vārīšanas vietā dārzeņus var viegli apcept sviestā vai eļļā un likt tos katliņā sautēties savā sulā. Apcepšana jāsāk no "apakšas" – vispirms apcep saknes (sīpoli, ķiploki, burkāni un citas saknes), tad pievieno maigākus dārzeņus, bet lapas un zaļumus necep vispār, tikai pievieno biezenim. Uzkaisot sāli, dārzeņi sāks suloties un mikroklimatā zem katla vāka jauki sautēsies. Ja plānots tos sautēt mērcītē, to pievieno tad, kad dārzeņi jau gandrīz gatavi. No miltu mērcītēm, sautējot dārzeņus, tiek ieteikt izvairīties – kādēļ liekus ogļhidrātus tik veselīgā ēdienā? – kaut arī tas padara sautējumu biezāku. Ja ir vēlme virumu padarīt mazliet tumīgāku, tam pašās beigās var pievienot nedaudz rīvmaizes.
Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu
Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!
Dārzeņu sautējums ātrām pusdienām vai vakariņām
Aromātisku veģetāru maltīti iespējams pagatavot jebkurā gadalaikā, izmantojot saldētus dārzeņus. Lieti noder veikalos nopērkamie saldēto dārzeņu maisījumi - kombinācijas ir tik dažādas, ka sev piemērotāko atradīs jebkurš! Saldētie dārzeņi "atsvaidzinās" un lieliski papildinās nedaudz apnikušo kartupeļu garšu.
Liesais kabaču-tomātu sautējums ar adžiku – gatavs 15 minūtēs
Kamēr pannā uzkarst lāsīte eļļas, veikli sagriez dārzeņus gabalos. Tad atliks tikai tos strauji apcept, pikantumam pievienot adžiku un jau pavisam drīz varēsi mieloties ar garšīgu sautējumu, kas nekaitēs arī slaidajai līnijai.
Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē
Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.
Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums
Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Eksotiskais saldā kartupeļa un turku zirņu sautējums
Neierastas garšu variācijas, kas apvienojumā ar krāšņo garšvielu buķeti veido lielisku ēdiena baudījumu. Garšu nianses piešķir gan saldais kartupelis un selerija, gan arī kokosriekstu piens, kas dod nedaudz eksotisku noskaņu. Recepti iesaka Kristīne Štikāne savā "Facebook" lapā "Sirds virtuve".
Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu
Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.
Aromātiskais burkānu-zirnīšu sautējums krējuma mērcītē
Mūsmājās šo sautējumu gatavo bieži, kā saka – "labs aizdars". To var baudīt ar kartupeļiem vai makaroniem, vai kotletītēm. Kad parastās mērces šķiet jau izmēģinātas, burkānu-zirnīšu sautējums ir garšīga izvēle.
Uz oglēm gatavots sautējums – 'Lauku sētas' vadītāja Jāņa recepte
"Receptes jauda slēpjas tās vienkāršajā pagatavošanā: visu sagriež, saliek kopā un liek grilēties uz karstām oglēm. Kamēr notiek sautēšanās process, pavāram ir brīvais laiks citām nodarbēm," saka šova "Lauku sēta" vadītājs Jānis Rāzna. Šis gaļas un dārzeņu sautējums ir sevišķi sulīgs un aromātisks, un pats process ir vienreizīgs – brīvā dabā, svaigā gaisā.
Tikai trīs sastāvdaļas: ātrais vistas un pupiņu sautējums
"Makten sātīgs un ātri pagatavojams sautējums. Ticu, ka pietiktu ar divām dziesmām fonā, lai šo uztaisītu. Trešā dziesma, lai notiesātu," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Vienkāršais gaļas un dārzeņu sautējums vācu gaumē
"Pichelsteiner" – tā Vācijā dēvē šo tumīgo, sātīgo sautējumu. Tā pagatavošanai būs nepieciešami dārzeņi un trīs veidu gaļa. Darba gaita ir gaužām vienkārša –visas sastāvdaļas jāsagriež un kārtām jāliek katlā, iztiekot bez papildus taukvielām un produktu iepriekšējas apcepšanas.
Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums
Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.
Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'
Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.
Aromātiskais teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem baltvīna mērcē
Vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem. Šķipsna timiāna, šļuciņa sausa baltvīna, un šis vienkāršais ēdiens garšos gluži kā smalkā restorānā.
Vienkāršais dārzeņu sautējums ar vistu un zaļajiem zirnīšiem
Pavisam vienkārši pagatavojams dārzeņu sautējums ar vistas gaļu un zaļajiem zirnīšiem maigā skābā krējumā mērcē, kas garšo gluži kā bērnībā!
Kabaču nūdeles ar tomātiem
Kaut šis, iespējams, nav tas glītākais sautējums, bet viens no garšīgākajiem gan! Nežēlīgi ātri pagatavojams un nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas - katra izsalkuša cilvēka sapnis, vai ne?
Jauno kāpostu un sīpolu sautējums pannā
Pavisam ātra un vienkārša recepte vasaras vakariņām no sērijas "kad algas diena tikai aizparīt, bet mājās nekā nav". Savu vakariņu recepti atsūtījusi Elza.
Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru
Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.
Sulīgi vistas gabaliņi ar papriku aromātiskā tomātu mērcē
Ātri pagatavojams vakariņu ēdiens – sulīgi vistas gabaliņi ar papriku un sīpoliem, sautēti sulīgā, viegli pikantā tomātu mērcē. Šķipsna kumina (vari izmantot arī ķimenes) piešķirs šim vienkāršajam ēdienam vēl bagātīgāku garšu un aromātu.
Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru
Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.
Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums
"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.
Sviesta pupiņu sautējums ar tomātiem un sīpoliem
Sviesta pupiņas ierasts novārīt un pasniegt ar svaigiem zaļumiem, taču šī recepte noteikti neliks vilties arī klasikas cienītājiem. Salikums ar tomātiem un sīpoliem būs sātīgāks, tāpēc ar tiem neskopojies.
Zaļo zirnīšu sautējums ar bekonu
Ideāla recepte steidzīgajai ikdienai. Zaļo zirnīšu sautējums kārtīgi pabaros, tam nav nepieciešamas neskaitāmas sastāvdaļas un arī gatavošanas laiks ir visai īss. Šis noteikti ir ļoti labs veids, lai atklātu, cik dažādi un gardi pagatavojami saldēti zaļie zirnīši.
Veģetārais pupiņu sautējums
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Jēra stilbiņi ar jāņogu mērci
Lēni sutināti jēra stilbiņi vīnā, pasniegti ar jāņogu mērci būs izcila maltīte īpašam vakaram. Vispiemērotākie šim ēdienam būs nelielie priekškāju stilbi.
Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē
Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.