Foto: Shutterstock
Bērnības atmiņās ērkšķogas ir tās lielās, zaļi svītrotās, ar tumīgo, saldi skābo vidiņu, un mazākās, sārtās un saldās. Taču ērkšķogas nav nekāda aizejošo laiku oga – tā visu laiku attīstās. Tagad selekcionētas pat tādas ērkšķogas, kurām ērkšķu praktiski nav. Cits jautājums – vai ērkšķogas bez ērkšķiem maz ir īstas ērkšķogas?

Visgardākās ērkšķogas vienmēr liekas tās, ko plūc uzreiz no krūma vecmāmiņas dārzā. Bet uzputeņos, krēmos un citos saldēdienos, ievārījumos, kompotos un pat marinējumos tās arī garšo aplam labi. Ērkšķrozīt, laiks pievērsties ērkšķogām!

Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem


"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: Pērļu grūbu deserts ar medu un ogām

Foto: Dzintars Leja


Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā suitu saimnieces Skaidrītes Nagliņas gatavotā grūbu un ogu deserta recepti. Vislabāk šo saldo ēdienu gatavot ogu laikā, bet ziemā var izmantot saldētavas ogu krājumus vai eksperimentēt ar klasiku, aizstājot ogas ar svešzemju augļiem.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu čatnijs ar dillēm un ķiplokiem

Foto: Shutterstock


Ērkšķogas ir vienas no tām ogām, kuras grūti pilnasinīgi izmantot. Ievārījumos tik daudz nenoēst, saldēt nemaz nav luste, taču šī čatnija recepte var pilnībā mainīt priekšstatu par adatainā krūma ogām. Čatnijs ļoti labi garšos pie gaļas un zivs ēdieniem.

Lasīt vairāk

Banānu un ērkšķogu smūtijs

Foto: DELFI


Kad kārojas kaut kas salds, bet ne pārlieku trekns, smūtijs būs pašā laikā. Kā brokastīs, tā launagā vai vēlā vakarā.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu marmelāde ziemai

Foto: Shutterstock


Ērkšķogu marmelāde ziemai, kas glabājas ļoti labi. Visgardākā sanāks no ogām, kas nav pilnībā gatavas.

Lasīt vairāk

Marinētas ērkšķogas ar kanēli

Foto: Shutterstock


Marinētas ērkšķogas ar kanēli, krustnagliņām un smaržīgajiem pipariem.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu krēms

Foto: DELFI


Ērkšķogu krēms gardam desertam.

Lasīt vairāk

Marinētas ērkšķogas

Foto: Shutterstock


Marinētas ērkšķogas pasniedz pie teļa vai putna gaļas ēdieniem.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu kompots

Foto: Shutterstock


Vienkāršs ērkšķogu kompots. Ja kompotu gribas šķidrāku, izmanto vairāk ūdens un cukura. Ogām jābūt pazaļām.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un banānu ievārījums

Foto: Shutterstock


Ērkšķogu un banānu ievārījums noderēs gan pankūkām, gan maizītēm, gan tortēm un kūkām.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu un apelsīnu ievārījums bez vārīšanas

Foto: Shutterstock


'Aukstais' ērkšķogu un apelsīnu ievārījums - pankūkām pildījumiem un vienkārši uz maizes.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu pudiņš


Ērkšķogu pudiņš visgardāk ēdot kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!