"Baklažāns ir ļoti interesants dārzenis," saka veģetārās pavārmākslas guru Dita Lase. "Spriežot pēc tā, cik maz to ir tirgū un cik mazu šālīti aizņem veikalos, mēs neesam baklažānu ēdāji. Vēl neesam iemācījušies to novērtēt. Bet ar baklažānu sanāk brīnišķīgs ēdiens!"
Ko darītu Dita Lase ar pāris gataviem, skaistiem baklažāniem? "Kad baklažānu nomizo un iemarinē siļķu marinādē, iznāk viltotā siļķe, no kā pēc tam var taisīt siļķi kažokā, un neviens gailis pakaļ nedzied – neviens nesaprot, ka tā nav siļķe. Ar dārzeņiem, garšām un tekstūrām var un vajag arī paspēlēties un pajokoties, un marinādes tam ir kā radītas.
Baklažāns ir lieliska uzkoda pati par sevi. Būtu man grils, es sagrilētu baklažānu šķēlītēs vai sloksnītēs – un olīveļļā iekšā. Gan burvīga uzkoda vienmēr pa rokai, gan piedeva visam kam.
Baklažāns ir sātīgs, garšīgs, viņam piestāv sēnes, viņam piestāv rieksti, griķi, dažādi putraimi. Mūsu pašu miežu putra ar grilētiem baklažāniem – ļoti garšīgs ēdiens. Piemēram, grūbu putra. Liekas, ta nu gan ēdiens! Bet paņem pie biezputras grilētu baklažānu, kaltētos tomātus eļļā, artišoku tuč, tuč rozmarīns, timiāns, sviestiņš… Pilnīga Vidusjūra! Kosmoss!"
Dalāmies ar baklažānu receptēm, kas kā radītas šim dārzeņu pārbagātības laikam. Lai aizraujoši un garšīgi!
Baklažāni kažokā veģetāriešiem un visēdājiem
Siļķei kažokā vasarā par karstu! Taču baklažānu dzimtene ir Ķīna un Indija, tāpēc baklažāniem karstumiņa nekad nav par daudz. Baklažāni kažokā ir garšīga, veģetāra, krāsaina, augu pasaulē balstīta maltīte, kas ar garantiju garšos arī neveģetāriešiem. Šo krāsaino “kūku” droši var piedāvāt arī bērniem - recepti pārbaudījusi, gatavojusi un iesaka dvīņu mamma Ilze Kraukle, kuras "Instagram" kontā @kraukleni_gatavo atradīsi vēl daudzas bērniem un veģetāriešiem draudzīgas ēdienu idejas.
Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums
Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Rīsi ar dārzeņiem eksotiskā zaļā karija mērcē
Izmēģini klasiskos rīsus eksotiskā ampluā, un zaļais karijs ēdienu papildinās ar Āzijas aromātu. Ēdiens ir spilgts un niansēts. Tuvinieki, kuriem pasniegsi to, novērtēs piedāvātās garšas krāsaino buķeti.
Pasta 'alla norma' ar baklažāniem un sieru
Pasta "alla norma" ir tradicionāls sicīliešu ēdiens, kura dzimtene ir Katānijas reģions. Tā pagatavošananai nepieciešamas vien pāris pamatsastāvdaļas: pasta, baklažāns, tomāti, rikotas siers un baziliks, bet rezultāts pārsteigs pat izlepušāko gardēdi. Kā atklāj "Telegraph", tad lieli "pasta alla norma" cienītāji ir arī pasaulslavenie itāliešu dizaineri Domeniko Dolče un Stefano Gabana.
Fusilli pasta ar baklažāniem pikantā tomātu mērcē
Sātīgā, pikantā pasta ar baklažāniem ir ideāli piemērota veģetāriešiem un tiem, kas ikdienas uzturā nelieto piena produktus. Labi garšos arī tad, ja otrreiz uzsildīta. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.
Marinēti baklažāni burciņā
Grilēti ēdieni nebūt nenozīmē, ka tai jābūt gaļai, arī dārzeņi un augļi ir pateicīgi šādam gatavošanas veidam. Baklažāns ir viens no pateicīgākajiem dārzeņiem grilēšanai. Turklāt to konsistence ir ļoti gaļīga, tāpēc tie noteikti garšos arī skeptiskākajiem dārzeņu ēdājiem. Tā kā šajā receptē baklažāni tiek marinēti, tie ļoti labi sader kopā ar jauno, eksotisko garšu Lielvārdes Citra alu, taču šādi pagatavots ēdiens ļoti labi harmonēs arī ar Lielvārdes Tumšo alu.
Kartupeļu un siera sacepums ar ķirbi un baklažāniem
Lērums sulīgu dārzeņu, aromātiski garšaugi, divi sieri un divas mērces - ar šādām sastāvdaļām rezultāts pavisam noteikti izdosies izcils!
Baklažānu ikri ar kazas sieru un lazdu riekstiem
Recepti iesaka Ziemassvētku kulinārijas akadēmija, ko decembrī rīkoja "3 pavāru restorāns Tam labam būs augt" un "Boržomi".
Veģetārā lazanja ar baklažāniem
Izmēģini šī leģendārā itāliešu virtuves ēdiena veģetāro versiju, lai pārliecinātos, ka arī bez maltās gaļas var pagatavot fantastiski gardu lazanju.
Aromātiskais lēcu un dārzeņu sautējums
Sulīgos vasaras dārzeņus un zaļumus "saprecinot" vienā pannā ar vārītām lēcām, iegūsi aromātisku, sātīgu sautējumu, kas vēderā neradīs smaguma sajūtu, bet gan sniegs enerģiju labiem darbiem. Recepti iesaka "Stirna&avocado".
Baklažānu 'ikri' ziemas krājumiem
Pikanti baklažānu "ikri" ar čili pipariem un ķiplokiem. Šo ziemas salātu īpašā "odziņa" ir krāsnī apdedzināta paprika un baklažāni – īsta garšu eksplozija burciņā!
Pikantie baklažānu salāti gruzīnu gaumē
Baklažānu salāti pieliekamā krājumiem - ziemā būs tāda uzkoda, ka pirkstiņus aplaizīsi!
Grilēti baklažāni ar mandeļu rikotas pildījumu
Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Cepti baklažāni aromātiskā valriekstu mērcē
Gruzijā iecienīta uzkoda: ceptas vai grilētas baklažānu šķēlītes krēmīgā valriekstu mērcē, ko dēvē par sacivi. Īpaši labi garšos pāris stundas pēc pagatavošanas, kad baklažāni būs piesūkušies ar mērces bagātīgo aromātu buķeti.
Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'
Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.
Pasta ar ceptiem baklažāniem un tomātu-bazilika mērci
Viens, divi un gatavs ēdiens itāļu gaumē ar mocarellas sieru un sezonas dārzeņiem. Vienkārši un garšīgi – katra pastas mīļotāja cienīga recepte.
Ar mocarellu pildīti baklažāni sicīliešu gaumē
Savu versiju par itāliešu tradicionālo "aubergine parmigiana" - ar mocarellu pildītiem baklažāniem aromātiskā tomātu mērcē, piedāvā šobrīd Latvijā dzīvojošs sicīlietis Džuzepe Palmeri, piebilstot, ka Sicīlijas krodziņu un restorānu ēdienkartēs šīs debešķīgi gardais ēdiens slēpjas aiz nosaukuma "parmigiana di melanzane".
Krāsnī cepti baklažāni ar krēmsieru
Gards un vienkāršs dārzeņu ēdiens vakariņām – krāsnī ceptas baklažāna ripiņas ar papriku un spinātiem. Sāta sajūtu maltītei piešķirs slepenā sastāvdaļa – krēmsiers.
Ceptu baklažānu rullīši ar biezpienu, tomātiem un baziliku
Ceptu baklažānu rullīši, kas pildīti ar pikantu ķiploku biezpienu, tomātiem un baziliku – gan uzkodām, gan gardām brīvdienu brokastīm.
Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru
Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.
Ceptas baklažānu ripiņas ar zaļumu pesto
Baklažānu ripiņas ar pesto, kam pievienots fetas siers – vieglām pusdienām vai kā piedeva gaļai vai zivij. Ja pesto nevilina, baklažānu šķēlītes lieliski garšos arī ar kādu krējuma vai jogurta mērci.
Pildītas baklažānu laiviņas
Gardas baklažānu laiviņas, kas pildītas ar tomātiem, sīpoliem un pārkaisītas ar sieru, kas pēc pagatavošanas ir patīkami izkusis. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Sallija, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru
Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.
Krāsnī cepti pildīti baklažāni ar spinātiem un čorizo
Gribi kaut ko garšīgu un krāsainu? Izvēlies nedaudz pikanto spāņu čorizo desu. Tā nekad neliek vilties. Piedāvājam to izmantot kā baklažānu pildījumu kopā ar sieru, tomātiem un spinātiem. Sagatvošana kopā ar cepšanu krāsnī neaizņems vairāk kā 30 minūtes.
Baklažānu rullīši ar kazas sieru
Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.
Baklažānu un tomātu crostini
Baklažānu un tomātu krostini - burvīga uzkoda ikdienā vai svētkiem.
Lēni gatavots trusis ar baklažānu musu, viršu medus mērci un alus cepumu
Restorāna "Ambiente” šefpavārs Māris Pastars piedāvā nobaudīt maigi sulīgus truša gaļas gabaliņus gaisīgā baklažānu musā. Pat, ja tev nav sifona un vakuumētāja, šis garšu salikums ir improvizācijas vērts.
Baklažānu krēmzupa
Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.
Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu
Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.
Baklažānu un paprikas pastēte
Vasaras otrās puses gardums, ko novērtēs arī veģetārieši.
Knorr Fix receptes: Siera lazanja ar baklažāniem
Vienkārša ideja ātrām ģimenes vakariņām.
Tomātu, baklažānu un paprikas sautējums
Viegls dārzeņu sautējums ar bagātīgu garšu buķeti.
Video: Baklažānu, biešu un kvinojas sautējums
Veģetārā restorāna "Dzīvoklis Nr. 19" pavārs, veģetārietis Inārs Bīrmanis rāda, kā pagatavot sātīgu, vitamīniem bagātu un gardu veģetāro maltīti ziemas laikā.
Raibais vistas sacepums ar krāsainiem dārzeņiem
Raibais vistas sacepums ar dažādu krāsu dārzeņiem - kārtīgai maltītei.