Sācies brūkleņu laiks! Brūklenes ir īsts Latvijas mežu dārgums. Skaistas kā mazi ziemeļu dārgakmeņi, tik izturīgas un vērtīgas. Un tik garšīgas!
Brūklene ir fantastiska oga. Daži to sauc par ziemeļu vārtu sargātāju – brūklenē ir tik daudz labumu, ka tā tiešām kā mazs karavīrs sargā mūsu veselību, stiprina imunitāti un dod enerģiju. Taču brūkleņu ieguldījums gastronomijā, iespējams, ir vēl lielāks. Nu kur tad bez brūklenēm pie medījuma, asinsdesas un citiem rudenīgi štengriem un sildošiem ēdieniem! Brūklenes, tāpat kā māsas dzērvenes, ir lieliskas dažādos salātos – gan garšai, gan skaistumam.
Brūklenes ir īsts kulinārijas dārgums, un, ja runājam par ķirsīti uz tortes, tas nav nekas, salīdzinot ar brūklenēm uz medus kūkas. Un pankūkas… Kas ēdis pankūkas ar brūkleņu-ābolu zapti, tas zina, kas ir īsta laime! Un tikai iedomājieties brūkleņu ievārījuma kārtu pamīšus ar kārtīgu vārīto krēmu īstā lauku tortē. Un to ne ar ko nesalīdzināmo rudens garšu, iekožoties ābolu plātsmaizē, kas bagātīgi apbērta ar brūklenēm, kas karstumā pašķīdušas un sajaukušās ar kanēļa garšām un smaržām.
Vēl jau laiks līdz pirmajām salnām, pēc kurām brūkleņu saldenskābā garša kļūst vēl pilnīgāka, bet jau tagad gribas iecep brūklenes plātsmaizēs, kēksiņos, medus kūkās un citos gardumos. Lai top šī rudens pirmie brūkleņu kārumi!
Saldi skābais brūkleņu braunijs labākai omai
Rudens vakariem piestāv tikko no krāsns izņemtu gardumu smarža, un maz kas uzlabo omu tik efektīvi kā šokolādes aromāts. Saldenās smaržas terapiju vislabāk izbaudi ar brauniju. Vēl krāsnī esot, tas piepildīs dzīvesvietu ar karsti saldu aromātu, kas gribot negribot liks justies labāk. Pēc izņemšanas no krāsns būs grūti atturēties, nenolaužot jau kādu knapi padzisušu gabaliņu.
'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts
"Norvēģijā šobrīd brūklenes ir pašā gatavībā, un laiciņš arī visai jauks, tad nu tapa norvēģu iecienītais "troļļu krēms" no brūklenēm – gaisīgs un vienkārši pagatavojams deserts, kura recepti ieteica mana kaimiņiene," tā recepti piesaka Iluta Krūmiņa.
Ābolu-brūkleņu plātsmaize
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.
Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm
Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.
Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām
Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.
Ceptā siera kūka ar āboliem un brūklenēm
Tiklīdz kā domājam par svētku galdu, skaidri zinām vienu – galdā pavisam noteikti jāliek fantastiski garda kūka, kas vakariņu noslēgumu padarīs pasakainu. Īpašu recepti speciāli Ziemassvētkiem ir sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Dzērveņu un ābolu drumstalkūka
Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Pievilcīgā brūkleņu–bazilika siera kūka
Garšās koša kūka kā pats rudens. Skaisto un dabīgo nokrāsu piešķir maigais avokado. Laima sula un medus savukārt spēlējas skābenās un saldās notīs. Un kūkas gatavošanā nav izmantoti milti. Dekorē ar savām iecienītākajām ogām. Recepti iesaka gardēde Māra Deless–Vēliņa.