Burkānu kūka
Foto: Shutterstock
Burkānu kūkas ir jācep tagad. Tagad, kad burkāni svaigi, saldi un sulīgi. Tagad, kad rudens ir pienācis, bet mēs vēl neesam gatavi! Ar burkānu kūkas gabaliņu vai diviem uz šķīvja iesildīšanās rudenim ir daudz omulīgāka. Un kūku jau vispār nekad nevar būt par daudz.

Vēsturiski burkāni vienmēr bijis labs salduma avots, jo gadsimtiem ilgi cukurs un žāvēti augļi bija ārkārtīgi dārgi. Ir viedoklis, ka burkānu kūka pirmsākumos nemaz nav bijusi kūka, bet gan īpaši mitrināts un saldināts maltas gaļas ēdiens. Gadsimtu laikā gaļas ēdienā kļuva arvien mazāk, salduma arvien vairāk, un tā burkānu kūka kļuva arvien līdzīgākai tai, kādu to pazīstam šodien.

Īstu renesansi burkānu kūka piedzīvoja Otrā Pasaules kara laikā, kad cukurs vairumam ļaužu nebija dienišķa lieta, un vajadzēja saimnieciski un gudri likt lietā visus pieejamos salduma avotus. Un, eku, burkāni pašu dobēs bija labu labā manta, pilni ar saldumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!