Vēsturiski burkāni vienmēr bijis labs salduma avots, jo gadsimtiem ilgi cukurs un žāvēti augļi bija ārkārtīgi dārgi. Ir viedoklis, ka burkānu kūka pirmsākumos nemaz nav bijusi kūka, bet gan īpaši mitrināts un saldināts maltas gaļas ēdiens. Gadsimtu laikā gaļas ēdienā kļuva arvien mazāk, salduma arvien vairāk, un tā burkānu kūka kļuva arvien līdzīgākai tai, kādu to pazīstam šodien.
Īstu renesansi burkānu kūka piedzīvoja Otrā Pasaules kara laikā, kad cukurs vairumam ļaužu nebija dienišķa lieta, un vajadzēja saimnieciski un gudri likt lietā visus pieejamos salduma avotus. Un, eku, burkāni pašu dobēs bija labu labā manta, pilni ar saldumu!
Arī sviests kara laikā nav nekāda ikdienas lieta, tāpēc šāda vai tāda eļļa bija prasmīgi jāizmanto. Un eļļa burkānu kūkas receptē ir ideāla – ieliekot kūku ledusskapī, sviests sacietē un kūku nemitrina, bet eļļa, sajaukusies ar irdeno mīklu, notur kūkā vajadzīgo, patīkamo mitruma līmeni un nelīp pie zobiem, arī aukstumā noturēta.
Lai nu kā – mēs esam iemācījušies cept burkānu kūkas, un cepsim nebeidzami. Burkānu kūka ir kā pirmais rudens vēstnesis virtuvē un sākums rudens bagātīgajām garšām, garajiem vakariem ar karstu tēju un nebeidzamu omulību.
Daži domā, ka burkānu kūkai jābūt viegli saldenai, viegli pufīgai, tādai kā mīkstam mākonītim. Citiem liekas, ka īstai burkānu kūkai jābūt bagātīgai, piesūcinātai ar garšām, krēmīgai un sulīgai. Kāda ir tava mīļākā burkānu kūkas versija? Dalāmies ar "Tasty" saldākajām un sulīgākajām burkānu kūku receptēm.
Gardā burkānu kūka ar krēmsiera krēmu
Kūkas biskvītā valrieksti mijas ar rozīnēm, kokosriekstu skaidiņām un kanēli, bet rīvēti burkāni gādā par nepārspējamu sulīgumu. Jau tā kārdinošo garšu buķeti papildina maigs krēmsiera krēms, kas bagātīgi ziests starp biskvīta kārtām. Recepti iesaka Jeļena Kreismane.
Burkānu kūka ar valriekstiem un skābā krējuma krēmu
Garda rudens kūka, kurai būtu vēlams izmantot sulīgus un saldus jaunās ražas burkānus. Skābā krējuma krēms sanāks jo gaisīgāks un noturīgāks, ja tas būs treknāks.
Burkānu kūka ar svaigā siera krēmu un lazdu riekstiem
Nesen es pagatavoju pirmo burkānu kūku savā mūžā. Neliekuļošu, ka agrāk būtu par tām bijusi sajūsmā. Taču jau pēc pirmā kumosa es sapratu, ka gatavošu vēl! Nezinu, kur slēpjas atminējums. Varbūt izcilajā krēmā vai kanēlī un riekstos, bet šis tiešām ir ideāls garšu savienojums!
Burkānu-apelsīnu kūka ar maskarpones krēmu, rozīnēm un riekstiem
Burkānu-apelsīnu kūka ar mascarpones krēmu, rozīnēm un lazdu riekstiem. Bezdievīgi garda, aromātiska un mutē kūstoša!
Sulīgā riekstu kūka 'Burkānu dobe'
Ne tikai rudens ballītei - riekstu kūka "Burkānu dobe".
Burkānu torte ar siera krēmu
Svētku viesiem - gardā burkānu torte ar siera krēmu.
Rudenīga un kārdinoša - burkānu un šokolādes kūka
Burkānu kūka ir viena no vienkāršāk pagatavojamajām kūkām. Parasti tā tiek gatavota bez šokolādes un kakao pievienošanas, bet, kad gribas sajust bagātīgu melnās šokolādes garšu, šis kārums būs viena no labākajām alternatīvām.
Burkānu kūka no burkānu biezumiem
Burkānu kūka no burkānu biezumiem, kas palikuši pāri pēc sulas spiešanas.
Vienkāršā burkānkūka
Vienkārši pagatavojama svaigu burkānu kūka - izmēģini, lai saprastu cik gardi!
Soli pa solim: Ātrā burkānkūka ar riekstiem un žāvētiem augļiem
Gadās, ka gribas ko garšīgu, bet mājās nekā nav un uz veikalu doties ir slinkums. Šai burkānu kūkai sastāvdaļas var sagrabināt teju jebkurā virtuvē, turklāt šis ir labs veids, kā realizēt pērnos burkānus, jo tiem trūkst sulīguma, lai sarīvētu salātos. Ja nav kūku formas, nebēdā, mīklu var likt arī mafinu formiņās.
Burkānu un ananasu mafini bez olām
Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.
Burkānu kēkss ar krēmsiera glazūru
Garšām bagātīgs un ļoti gards burkānu kēkss. Kēksu mazliet mitrāku un saldāku padarīs virsū uzziestā krēmsiera glazūra, ar kuru nevajadzētu skopoties.
Burkānu kēkss
Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.
Bezglutēna burkānkūka ar putoto kokosa krēmu
Neierasta kūka, kas patiks tiem, kuri uzturā nelieto kviešu miltus. Burkānkūku ar kokosriekstu krēma virskārtu piedāvā šefpavārs Normunds Baranovskis no "Rimi gardēžu" komandas.
Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru
Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.
Aromātiska burkānmaize ar sēkliņām
"Jā, recepte ir tieši tik vienkārša! Rezultāts ir ļoti labs, maize ir gana mitra un jūtams arī burkānu saldums," ar veiksmīgo cepienu dalās "Tasty" lasītāja Līva Immermane. Viņa iesaka ļauties eksperimentiem un citā reizē burkānus aizstāt ar batāti vai ķirbi.
Grandiozā burkānu un kokosriekstu torte ar krēmsiera kārtām
Burkānu torte ir labs triks Lieldienu zaķa pievilināšanai. Šī kārdinošā skaistule ir ne vien grandioza savos apmēros - ar to varēsi pamielot vismaz 12 saldummīļus, - bet arī grandiozi garšīga. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.
Burkānu torte ar Filadelfijas krēmu un valriekstiem
Burkānu torte ar Filadelfijas krēmu un valriekstiem - dzimšanas vai vārda dienas ballītei.
Burkānu torte ar kanēli
Burkānu torte ar kanēli - Mārtiņdienas cienastam.