Pīlādžos ir daudz A un C vitamīna, karotīna tajos esot vairāk kā burkānos, tajos ir miecvielas, organiskās skābes un ēteriskās eļļas. Īsts dārgums! Der gan ievārījumu, gan čatniju un želeju vārīšanai. Svaigas vai savārītas ogas var izmantot dažādās mērcēs gan sāļiem, gan saldiem ēdieniem. Piemēram, saldējums ar cukurūdenī nedaudz pavārītiem pīlādžiem ir īsts gardums.
Pīlādžogas ir arī izcili sakaltējamas, un viss labais, kas tajās ir, nezaudē spēku divus gadus. Ogas jāžāvē 70-80 grādu temperatūrā, uzmanoties, lai tās nesalīp kopā. Izžāvētas jāglabā slēgtos stikla traukos. Gardas un veselīgas ir kaltētu pīlādžu sukādes.
Saldi rūgtens un skaisti sārts izdodas pīlādžu liķieris. Tā kā pīlādžogās ir līdz 9% cukura, tās der vīna darināšanai, bet tā jau tāda lieta, kas prasa īpašas zināšanas, liķieris būs vieglāk pagatavojams.
Kā pagatavot pīlādžus dažādos garšīgos veidos, uzzināsiet "Tasty" saldi rūgtajā pīlādžu recepšu kolekcijā.
Foto recepte: Gardais pīlādžu ievārījums bez rūgtuma
Pīlādžu raža šogad padevusies visai branga - kociņi tā vien līkst no ogu smaguma, tādēļ lieti noderēs mūsu lasītājas Antras Kalnciemas iesūtītā aromātiskā pīlādžu ievārījuma recepte.
Pīlādžu ievārījums
Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis - pīlādžu ievārījums.
Kaltētu pīlādžu sukādes
Kaltēti pīlādži - dabīgajiem vitamīniem ziemā.
Gardā pīlādžu želeja
Rudens aicinājums - pīlādžu želeja.
Pīlādžu vīns
Ar nelielu darbošanos top paša gatavots pīlādžu vīns.
Pīlādžu liķieris
Pīlādžu liķieris - mazajam svētku graķītim.
Pīlādžu želeja
Pīlādžu želeja – veselīgs našķis ziemas krājumiem, kas lieliski saderēs ar pankūku kalniem vai biskvīta plāksnēm kūkās.
Pīlādžu sīrups
Pīlādžu sīrups noderēs veselīgu un gardu ziemas dzērienu gatavošanai.
Kazas piena Panna Cotta ar ceptu viršu medus ravioli, biešu-aveņu biezeni un pīlādžogām
Laba restorāna pavāra pienākums ir ik pa laikam piedāvāt saviem apmeklētājiem ko jaunu, neparastu. Šoruden 12 Rīgas restorānos varēs nogaršot pa ēdienam, kas tapa pirmajam Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietam. Portāls "Delfi" piedāvā saviem lasītājiem iepazīties ar 12 receptēm, kurās izmantots Latvijā vākts viršu, griķu vai meža aveņu medus.
Ķirbju un ābolu salāti
Veselības uzturēšanai - ķirbju un ābolu salāti ar pīlādžiem.
Pīlādžu kompots ābolu sulā
Pīlādžu kompots ābolu sulā - gardi un veselīgi.
Pīlādžu un ābolu ievārījums
Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.
Pīlādžos un medū karamelizēts cālis alus mērcē
Cālis ar dažnedažādām piedevām restorāna "Ostas skati” šefpavāra Ingmāra Ladiga izpildījumā.
Ābolu sulā marinēta cūkgaļa ar pīlādžu čatniju
Maltītes dažādošanai un papildināšanai ar vitamīniem saturošiem produktiem lieliski noder dabā iegūstamie sezonas dārzeņi un ogas. Piemēram, pīlādžu čatnijs ne tikai papildinās un bagātinās pamatēdiena garšu, bet stiprinās organisma aizsargspējas pret apkārtējās vides kaitīgo ietekmi, jo ir bagāts gan ar vitamīniem, gan minerālvielām. Recepti iesaka Jūrmalas restorāna "MaMa" šefpavāre Terēze Kondrate.