pīlādži, pīlādžu ievārījums
Foto: Shutterstock
Pīlādžu laikā nekas tā nerotā cilvēku, kā paša savērtas pīlādžogu krelles. Gan pret noskaudumiem un ļaunu aci aizsargā, kā ticēja mūsu senči, gan vienkārši skaisti! Bet latvietis ar pīlādžogu krellēm ir arī latvietis praktiskais – skaistās ogas jāliek ne tikai ap kaklu, bet arī burkās un pudelēs. Pīlādžu spēks izvedīs mūs cauri ziemai!

Pīlādžos ir daudz A un C vitamīna, karotīna tajos esot vairāk kā burkānos, tajos ir miecvielas, organiskās skābes un ēteriskās eļļas. Īsts dārgums! Der gan ievārījumu, gan čatniju un želeju vārīšanai. Svaigas vai savārītas ogas var izmantot dažādās mērcēs gan sāļiem, gan saldiem ēdieniem. Piemēram, saldējums ar cukurūdenī nedaudz pavārītiem pīlādžiem ir īsts gardums.

Pīlādžogas ir arī izcili sakaltējamas, un viss labais, kas tajās ir, nezaudē spēku divus gadus. Ogas jāžāvē 70-80 grādu temperatūrā, uzmanoties, lai tās nesalīp kopā. Izžāvētas jāglabā slēgtos stikla traukos. Gardas un veselīgas ir kaltētu pīlādžu sukādes.

Saldi rūgtens un skaisti sārts izdodas pīlādžu liķieris. Tā kā pīlādžogās ir līdz 9% cukura, tās der vīna darināšanai, bet tā jau tāda lieta, kas prasa īpašas zināšanas, liķieris būs vieglāk pagatavojams.

Kā pagatavot pīlādžus dažādos garšīgos veidos, uzzināsiet "Tasty" saldi rūgtajā pīlādžu recepšu kolekcijā.

Foto recepte: Gardais pīlādžu ievārījums bez rūgtuma

Foto: Shutterstock

Pīlādžu raža šogad padevusies visai branga - kociņi tā vien līkst no ogu smaguma, tādēļ lieti noderēs mūsu lasītājas Antras Kalnciemas iesūtītā aromātiskā pīlādžu ievārījuma recepte.

Lasīt vairāk

Pīlādžu ievārījums

Foto: Shutterstock

Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis - pīlādžu ievārījums.

Lasīt vairāk

Kaltētu pīlādžu sukādes

Foto: Shutterstock

Kaltēti pīlādži - dabīgajiem vitamīniem ziemā.

Lasīt vairāk

Gardā pīlādžu želeja

Foto: Shutterstock

Rudens aicinājums - pīlādžu želeja.

Lasīt vairāk

Pīlādžu vīns

Foto: Shutterstock

Ar nelielu darbošanos top paša gatavots pīlādžu vīns.

Lasīt vairāk

Pīlādžu liķieris

Foto: Shutterstock

Pīlādžu liķieris - mazajam svētku graķītim.

Lasīt vairāk

Pīlādžu želeja

Foto: Shutterstock

Pīlādžu želeja – veselīgs našķis ziemas krājumiem, kas lieliski saderēs ar pankūku kalniem vai biskvīta plāksnēm kūkās.

Lasīt vairāk

Pīlādžu sīrups

Foto: Shutterstock

Pīlādžu sīrups noderēs veselīgu un gardu ziemas dzērienu gatavošanai.

Lasīt vairāk

Kazas piena Panna Cotta ar ceptu viršu medus ravioli, biešu-aveņu biezeni un pīlādžogām

Laba restorāna pavāra pienākums ir ik pa laikam piedāvāt saviem apmeklētājiem ko jaunu, neparastu. Šoruden 12 Rīgas restorānos varēs nogaršot pa ēdienam, kas tapa pirmajam Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietam. Portāls "Delfi" piedāvā saviem lasītājiem iepazīties ar 12 receptēm, kurās izmantots Latvijā vākts viršu, griķu vai meža aveņu medus.

Lasīt vairāk

Ķirbju un ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Veselības uzturēšanai - ķirbju un ābolu salāti ar pīlādžiem.

Lasīt vairāk

Pīlādžu kompots ābolu sulā

Foto: Shutterstock

Pīlādžu kompots ābolu sulā - gardi un veselīgi.

Lasīt vairāk

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Pīlādžos un medū karamelizēts cālis alus mērcē

Foto: Michael Mintskovsky

Cālis ar dažnedažādām piedevām restorāna "Ostas skati” šefpavāra Ingmāra Ladiga izpildījumā.

Lasīt vairāk

Ābolu sulā marinēta cūkgaļa ar pīlādžu čatniju

Maltītes dažādošanai un papildināšanai ar vitamīniem saturošiem produktiem lieliski noder dabā iegūstamie sezonas dārzeņi un ogas. Piemēram, pīlādžu čatnijs ne tikai papildinās un bagātinās pamatēdiena garšu, bet stiprinās organisma aizsargspējas pret apkārtējās vides kaitīgo ietekmi, jo ir bagāts gan ar vitamīniem, gan minerālvielām. Recepti iesaka Jūrmalas restorāna "MaMa" šefpavāre Terēze Kondrate.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!