Vēl stingri banāni būs piemēroti smūtijiem, augļu salātiem, ievārījumiem, plātsmaizēm, banānmaizēm, dekorēšanai, savukārt ļoti gatavi un mīksti banāni lieliski noderēs pankūku gatavošanai, mafiniem, dažādiem krēmiem un pat saldējumam.
Šajā nedēļā, kad no visām pusēm banāni gluži vai uzbrūk, "Tasty" iesaka lērumu ideju, kā likt lietā šo augli, ja aiz prieka par zemo cenu gadījies nopirkt tā pavairāk.
Galu galā ir teikts: "Make banana not war" (Gatavojiet banānus, nevis karojiet – angļu val.) Un, pat ja tā nekur nav teikts, ir īstais brīdis.
Vienkāršais banānu ievārījums
Maigs un gards banānu ievārījums zieķēšani uz maizēm un banānu krēmu gatavošanai.
Gardais banānu-dateļu braunijs bez pievienota cukura
Vegānu braunijs ir pilnvērtīgs našķis. Dateles un banāni padarīs to viegli saldenu un nebūs jāpievieno papildu cukurs. Fitnesa trenere Līga Dziļuma šo gardumu piedāvā enerģijas gūšanai un baudai tiem, kas rūpējas par savu augumu.
Klasiskā banānmaize
Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.
Vienkāršie biezpiena un banānu kēksiņi kaloriju skaitītājiem
"Vienreizēji gardi un vienkārši pagatavojami kēksiņi bez liekām kalorijām. Noteikti pagatavojiet un notestējiet!" recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Foto recepte: debešķīgs banānu un šokolādes kēkss
Dažkārt tās labākās idejas rodas spontāni. To noteikti var teikt par šo saldo kēksu, kas tapa no diviem jau iebrūnējušiem banāniem, kas itin nemaz vairs nešķita tik kārdinoši, šokolādes un saujas dateļu, kas arī vientulīgi gozējās našķu traukā. Rezultātā tapa debešķīgi garšīgs kēkss, kas, malkojot tēju un kafiju, pazuda zibens ātrumā. Spontānais cepiens izdevās tik gards, ka būtu grēks ar jums nepadalīties.
Kārdinošā banānu siera kūka bez cepšanas
"Neceptā siera kūka ar liķiera piesūcinātu šokolādes cepumu pamatni, gardu banānu krēmu un krēmīgu kakao mērci būs katra svētku galda rota," recepti iesaka Elīza Zemitāne.
Cepti banāni taizemiešu gaumē
Siltie banāni kraukšķīgas mīklas mētelītī. Pasniedz ar pūdercukuru un šokolādes mērci.
Alternatīvie sklandrauši ar speķa vai banānu pildījumu
Godīgi teikšu, negaršo man UNESCO mantojuma ēdiens - klasiskie sklandrauši. Un domāju, ka ar šādu pārliecību nodzīvošu visu mūžu, bet tad, izbraucienā uz Lībiešu krastu viesu namā "Pītagi" pagaršoju saimnieces Signes Dišleres taisītos sklandraušus ar dažādiem pildījumiem, un manas domas krietni mainījās. Lūk, saimnieces dotā recepte!
Svaigi banāni tumšajā šokolādē
Pavisam vienkārši pagatavojams gardums reizēm, kad gribas ko saldu un garšīgu. Vajadzēs vien pāris banānus un mazliet izkausētas šokolādes, lai pagatavotu šīs svaigās "konfektes".
'Kurmja rakums' – šokolādes biskvīta torte ar banānu un krēma pildījumu
Gardā šokolādes biskvīta torte, kas pēc skata tiešām atgādina kurmja rakumu, sevī slēpj kārdinošu vārītā krēma un banānu pildījumu. Pagatavo "Kurmja rakumu" jau šodien pat, lai pārsteigtu lielu vai mazu kārumnieku!
Banānu 'scones' cepumu šķēles
Angļu iecienītos "scones" cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu. Sulīgās banānu "scones" šķēles ideāli garšos arī kombinācijā ar sieru un medu.
Griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi
10. oktobrī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Putras diena. Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti gardai un veselīgai griķu pārslu putrai ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi.
Zaļais brokastu kokteilis ar banānu un riekstiem
"Pievienojot kokteilim graudaugu pārslas, ogļhidrāti dos spēku visam rīta cēlienam, vitamīns B6 radīs laimes hormonu, vitamīns E aizsargās organismu no brīvajiem radikāļiem, kalcijs stiprinās kaulus, bet cinks un mangāns – imūnsistēmu," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" kvalitātes vadītāja Gunta Pelnēna, papildinot, ka vērtīgās uzturvielas satur gan pilngraudu, gan ātri vārāmās auzu pārslas.
Gardie auzu pārslu cepumi ar banāniem un grauzdētiem zemesriekstiem
Varen gardi bezglutēna cepumiņi, un banāni tiem piešķir sulīgumu, bet rieksti - patīkamu kraukšķīti. Ja nevēlas, lai cepumi būtu pārlieku saldi, cukuru var arī nepievienot, jo par saldumu tajos gādā rozīnes. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Ozoliņa.
Sulīgais banānu–šokolādes kēkss ar kārdinošu glazūru
Kad galdā tiek celts sulīgs banānu–šokolādes kēkss, svinības var sākties!
Šokolādīgas banānu pankūkas no trīs sastāvdaļām
Šī elementārā recepte nošpikota no kādas ēdienu blogeres "Instagram" vietnē, kur komentāros ņirbēja vārdi "Cik vienkārši!" un "Ļoti garšīgi!" Varam tikai pievienoties un atzīt, ka komentētāji nav melojuši.
'Dzīvo garšīgi': fiksais banānu un kafijas 'nice cream'
"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros apciemojām bloga "Upene" lolotāju Anniju Mihelsoni un kopā gatavojām "nice cream" - saldējuma alternatīvu no banāniem. Pērn šis deserts bija teju katra blogera arsenālā, laiks to atkal izcelt saulītē! Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies arī tu, kā var pagatavot garšīgu un veselīgu desertu vien no trīs sastāvdaļām.
Banānu un šokolādes mafini
Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.
Banānu–auzu pārslu pankūkas
Šīs pankūkas ir pagatavojamas ļoti ātri – apmēram 10 minūtēs, bet to burvīgais aromāts gatavošanas laikā noteikti piepildīs telpu un spēs pamodināt pat vislielāko guļavu. Turklāt pankūku pagatavošanai nebūs vajadzīgas pat mīklas maisīšanas iemaņas, jo to pavāra vietā paveiks blenderis.
Elementārās banānu pankūkas ar saldētām ogām
Pankūku receptes ir miljoniem, taču pirms pāris gadiem interneta vidē par kulta recepti kļuva gaužām vienkāršā recepte vien ar divām sastāvdaļām – banānu un olu. Nolēmu nedaudz paeksperimentēt ar recepti, un jāsaka, izdevās lieliski!
Kanēlī karamelizētie banāni ar saldējumu
Ātrs un pavisam vienkāršs deserts – pannā karamelizēti banāni ar kanēli. Silto gardumu pasniedz ar saldējumu.
Banānu krēms
Banānu krēms īpaši gards ar vaniļas mērci.
Banānu 'splits' – deserts ar banāniem, saldējumu un putukrējumu
Banānu "splits" ir viens no desertiem, kuru var atrast teju jebkurā ASV mazajā vai lielajā ēstuvē. Kāda farmaceita radīts, šis saldais ēdiens kulinārajai pasaulei pazīstams jau vairāk nekā 100 gadus. Pamēģini pagatavot mājās!
Medū karamelizēti banāni ar kanēli, pekanriekstiem un jogurtu
Ātri pagatavojams un veselīgs pēcpusdienas našķis kā bērniem, tā pieaugušajiem. Pekanriekstu vietā var izmantot arī citus riekstus, kas bērniem pašiem labāk garšo.
Banānu suflē
Gardais banānu suflē 20 minūtēs.
Banānmaize ar avenēm un mellenēm
Nedaudz salda brokastu maize ar vieglu ogu skābumu – tas pateicoties avenēm un mellenēm. Baudi ar tasi kafijas vai ar dažādiem garnējumiem - krēmsieru, ricotta sieru, banāniem, ogām, apelsīna šķēlēm un daudz ko citu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Mazie banānu un valriekstu kukulīši dāvināšanai
Ziemassvētkiem strauji tuvojoties, dažādi saldumi un kārumi, kurus uzdāvināt draugiem, radiem un kolēģiem, kļūst arvien aktuālāki. Lūk, vēl viena garda ideja, kuru pagatavot pašam un pēc tam iesaiņot skaistā paciņā – banānu un valriekstu kūkas vai maizes kukulīši, ja tā labpatīk tos dēvēt.
Fiksās banānu pankūkas brīvdienām
Pavisam vienkārši pagatavojamas pankūkas tikai no trim sastāvdaļām – banāna, kviešu miltiem un olas. Norādītās sastāvdaļas būs tieši trim lielām pankūkām brokastīm vienai personai.
Banānmaize ar datelēm
Garšīga un salda banānmaize, kuras viducī paslēpušās saldās dateles. Ideāli garšos kopā ar kādu glāzi piena, tējas vai kafijas.
Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām
Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.
Banānu pankūkas no divām sastāvdaļām
Burvīga alternatīva tradicionālajām pankūkām. Šajā receptē tiek izmantoti tikai banāni un olas. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī smalcinātus riekstus, šokolādes gabaliņus, vaniļu, kakao pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls vai ābolu gabaliņus. Kārumnieki var piejaukt nedaudz medu vai kļavu sīrupu. Bet tie, kas vēlas pankūkas nedaudz uzpūtušās, pievieno šķipsnu ar cepamo pulveri.
Tiramisu ar banāniem
Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.
Melleņu - banānu maize
Īpaši garda melleņu - banānu maize.
Cepts banāns ar sieru
Cepts banāns ar sieru - brazīliešu iecienītas brokastis.
Banānu kēkss ar valriekstiem
Banānu kēkss ar valriekstiem - vienkārši un gardi.
Auzu pārslu un banānu cepumi
Auzu pārslu un banānu cepumi bez olas.
Cepeškrāsnī cepti banānu čipsi
Cepeškrāsnī cepti banāni sanāk tādi kā banānu čipsi - ļoti gardi.
Banānu - siera kūka
Garda banānu - siera kūka bez cepšanas.
Banānu tostermaize
Banānu tostermaize - lai bērniem un saldummīļiem labs prāts.
Cepti banāni ar šokolādi un saldējumu
Cepti banāni ar šokolādi un saldējumu iepriecinās jebkuru - mājinieku vai ciemiņu.