fokača, maize, dārzeņu maize
Foto: Shutterstock

Fokačas maize radusies Itālijā vēl ilgi pirms picas – tādēļ tiek saukta gan par picas vecmāmiņu, gan maizes itāliešu māsīcu. Siltā, mīkstā maizīte ar kraukšķīgo apakšiņu, nokaisīta ar rozmarīnu, ir gards brokastu vai otro brokastu paēdiens, ko bauda, laužot maizīti ar roku un pēc vēlēšanās pamērcējot olīveļļā. Silta virtuve, burvīga svaigi ceptas maizītes smarža – tas palīdz justies saulaināk.

Mīklas iejaukšanai vajadzēs labas domas un dažus produktus, ko atradīsi receptēs, raudzēšanai kādas stundiņas trīs paies – tikmēr var darīt, kas jādara. Un tad jau nāk pati cepšana, kas, ļoti iespējams, būs viens no dienas labākajiem brīžiem.

Gatavojot fokaču cepšanai, to izrotā ar visu, kas garšo un liekas skaists kulinārijas pasaulē – ķiploka daiviņas, sīpolu gredzeni, čili, olīvas, saulē kaltēti tomāti, kāds rozmarīna zariņš, timiāna lapiņas… Pat kādu desas šķēli var uzlikt uz fokačas – patālu no oriģinālās receptes, bet aizliegts tas nav. Kurš var kaut ko aizliegt cilvēkam, kurš cep fokaču? Ar fokaču mēs katrs varam izpaust savu radošo būtību un sūtību. Un sūtība mums šai pasaulē ir viena: būt laimīgiem, sēdēt olīvkoku ēnā, lauzt svaigi ceptas fokačas gabaliņus un piedzert atdzesētu baltvīnu.

Un, pat jau sauli Latvijā šodien kāds aizmirsis ieslēgt, mēs varam ieslēgt cepeškrāsni vai iekurināt plīti un iejaukt mīklu. Būs mums fokača, kas silti smaržos pa visu māju, un maizes smarža mājās – tā ir viena no dzīves laimītēm.

Dalāmies ar fokaču receptēm – izvēlies, kura liekas visgardākā, un cep tik augšā! Ja nav pārliecības, ka izdosies, te ir daži vienkārši knifiņi: "Pieci knifiņi, lai fokača izdotos vienmēr".

Tulkotājas Silvijas Brices fokačas recepte, kas nedrīkst pazust neparko un nemūžam

Foto: No privātā arhīva

Karstās vasaras pēcpusdienās jāsēž olīvkoku vai ābeļu paēnā un jāēd fokača, piedzerot ar ledusaukstu ūdeni atšķaidītu baltvīnu. Ak, dolce vita, dzīve ir skaista! Tiesa, klasiska itāļu fokača, pasniegta karsta tikko no krāsns, ir brokastlaika uzkožamais, bet nebūsim nu sīkumaini. Fokača māca lietas tvert vieglāk – kā jau itāliete!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā itāļu maizīte ar rozmarīnu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Privātais arhīvs

Atmiņā aust viesošanās kādā Itālijas mazpilsētas restorānā, kur gaisā virmo svaigi ceptas maizītes vilinošais aromāts. Gardā fokačas maize būs lieliska ne tikai kā piedeva citiem ēdieniem, bet viena pati. Saulē kaltētie tomāti piešķir īpašu garšu, bet vari fokaču dekorēt, ar ko vien sirds vēlas. Fokačas recepti savā "Facebook" kontā "Anna's Sweet Cakery" iesaka tās autore Anna Škaravecka.

Lasīt vairāk

Vegāniskā fokača ar pīrādziņu garšu

Foto: Valta Klints

Ja vēlies, lai drēgnajās rudens dienās virtuvi piesilda mājīgs aromāts, kas mats matā līdzinās speķa pīrādziņu dvesmai, pagatavo sulīgu un gardu vegānisko fokaču, kuras recepti iesaka Mārtiņš Barinskis un Vegānfestivāla radošā komanda.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā fokača

Foto: Publicitātes foto

Šī ir vienkāršāka un ātrāka maizes versija un lieliski piestāvēs aperatīvam, pie dažādām uzkodām, pastētēm un smēriņiem, grilētu papriku, karamelizētiem sīpoliem utt. Recepti iesaka Linda Vilmansone.

Lasīt vairāk

Gardā fokača ar tomātiem, ķiplokiem un oregano

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Nekad neesmu izmantojusi gatavos maizes maisījumus, jo tad, manuprāt, zūd pašceptas maizes nozīme. Kā nekā maisījumi ir pilni ar dažādiem uzlabotajiem un citām nevajadzīgam drazām. Gribu katru iedrošināt, cik vienkāršs un nesāpīgs pasākums ir maizes cepšanai mājās," rosina kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.

Lasīt vairāk

Vienkārša fokača ar pikantu ķiploku–etiķa mērcīti

Foto: DELFI

Kas gan var būt labāks par tikko no krāsns izceltu maizes klaipiņu, ko vēl siltu var lauzt ar rokām un, pilnīgai svētlaimei, baudīt ar kreptīgu ķiploku-etiķa mērcīti! Fokaču vari izmantot arī kā garšīgu piedevu svaigiem lapu salātiem un uz grila gatavotiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Fokača ar olīvām un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Šī Itālijas noskaņas maize labi garšos gan karsta, gan jau atdzisusi nākamajā dienā. Mērcē to olīveļļā, pesto vai apzied ar kādu gardu smēriņu.

Lasīt vairāk

Fokača - itāliešu maize

Foto: Shutterstock

Fokača ir garda un aromātiska itāliešu maize ar ķiplokiem, olīvām un garšaugiem. Tās cepšanai vari izmantot arī saulē kaltētus tomātus.

Lasīt vairāk

Rozmarīna un vīģu fokača

Foto: Shutterstock

Rozmarīna un vīģu fokača - ļoti smuka un garda maize.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: gardā uzkodu čabata ar pesto un sieru

Foto: DELFI

Viesu pacienāšanai un uzkodu plates papildināšanai šī recepte der kā uzlieta, ar nosacījumu, ka uzlabotais maizes klaipiņš ir tikko no krāsns izņemts.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes – brusketas

Foto: Publicitātes foto

Kad vakari kļūst drēgnāki, arvien vairāk parādās vēlme tos pavadīt mājās pie vīna glāzes ar viegli pagatavotām un gaumīgām uzkodām. Itāļu virtuves vilinājums, kuru pagatavot jāpamēģina katram.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās čabatas karstmaizes ar salami

Foto: Vida Press

Dienās, kad negribas pavadīt ilgu laiku virtuvē maltītes pagatavošanai, bet tomēr kārojas kas neparasts, pagatavo šīs sātīgās čabatas uzkodas, kas lieliski remdēs vakara izsalkumu.

Lasīt vairāk

Tumšā čabatas maize

Foto: Shutterstock

Tumšā čabata - brangs kukulis lieliski garšos vēl silts, sagriezts šķēlēs, kas pārziestas ar sviestu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!