Foto: Shutterstock

Ķirbis izgrebts – ko tālāk? Sēkliņas var izņemt un sakaltēt, bet kur likt to ķēpīgo biezumu kaudzi? Biezenī! Biezeni var lieliski izmantot visvisādos veidos. Vēl vairāk: ir ļoti daudz gardumu – pankūku, kūku, kēksu, krēmu – ko bez ķirbju biezeņa nemaz nevar pagatavot! Un bonusā nāk tā lieliskā sajūta, ka nekas nav izmests ārā.

Ķirbju biezeni gatavo, cepot ķirbi cepeškrāsnī vai vārot. Parasti ķirbi biezeni gatavo speciāli, sagriežot to gabaliņos vai, cepeškrāsns gadījumā, cepot arī veselu. Tad, kad gatavs, mīkstumu kā biezputriņu izņem ar karotīti un saliek maisiņos saldēšanai.

Bet šoreiz pieņemsim, ka mums uz galda ir lielisks, izgrebts ķirbis un blakus atlikums: nevienādos gabalos izgrebta, izgriezta, izkasīta ķirbju ķēpa. Ko ar to darīt?

Kā sagatavot ķirbja mīkstumu


Vispirms jāizņem ārā bezgala vērtīgās ķirbja sēkliņas, tā var nedaudz noskalot zem ūdens un tad likt žāvēties. Izžāvētas var apgrauzdēt un un izlobīt vai samalt tāpat – ar visu apvalciņu un pievienot dažādiem ēdieniem.

No ķirbja mīkstuma, izņemot varbūt stingrākās šķiedras vidū, var pagatavot biezeni. Biezenis ir ļoti laba lieta, ko visu cauru ziemu var izmantot biezzupām, biezputrām, mērcēm, pankūkām, kēksiem, kūkām, mafiniem, krēmiem. Brīnišķīgs produkts – pašu rokām gatavots turklāt.
Ķirbja biezeni var pagatavot divos veidos – ķirbjus cepot cepeškrāsnī, kā arī vārot katliņā.

Gatavojam biezeni, cepot ķirbi cepeškrāsnī


Cepot krāsnī, ķirbja mīkstumu vēl saplucina vai sagriež mazākos gabaliņos, ja nepieciešams, un liek cepamtraukā. Visu pārlej ar šļuku olīveļļas un nedaudz ar rokām tajā apviļā. Cepamtraukā ielej nedaudz ūdens – ne tā, lai ķirbis tajā peldētu, bet lai tas sākumā nepiedegtu un būtu mitrs. Cepšanas laikā, ja nepieciešams, var vēl nedaudz pieliet ūdeni.

Cepam ķirbi 180° temperatūrā apmēram stundu – kamēr tas pilnīgi mīksts. Kad ķirbis izcepies, to izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Pēc tam mīkstos ķirbja gabaliņus samīca ar dakšiņu, kartupeļu stampiņu vai sablendē biezenī.

Gatavojam biezeni, vārot katliņā


Ķirbja mīkstumu var arī vārīt. Jāieliek tos katlā un jāpārlej ar ūdenī tā, lai ūdens pārklātu mīkstumu, bet ne vairāk. Mazliet var piebērt sāli, kas nozīmē, ka mazliet mitruma izdalīsies arī no paša ķirbja. Jāpavāra minūtes 20-25, līdz ķirbja masa ir pavisam mīksta. Tad uzmanīgi jānokāš caur smalku sietu un ar atlikumu jārīkojas tāpat kā ar cepto ķirbi.

Kā uzglabāt ķirbju biezeni


Biezeni jāuzglabā ledusskapī. Ja sapildīsi to burciņās un turēsi ledusskapja parastajā produktu nodalījumā, tas nozīmē, ka biezenis jāizlieto apmēram nedēļas laikā. Tāpēc ieteicamākā metode ir atdzesētu biezeni salikt saldējamos maisiņos vai plastmasas trauciņos pa porcijām un glabāt to saldētavā. Tādējādi līdz pat nākamajai ķirbju ražai būs pie rokas ķirbju biezenis, kad vien to savajadzēsies.

Atsaldējot ķirbju biezeni, tas var būt nedaudz ūdeņains. Ja domāts izmantot to pankūku, kūku vai cita garduma cepšanai, no atsaldētās biezeņa masas uzmanīgu var noliet lieko šķidrumu.
Savukārt, ja ķirbja biezenis paredzēts zupai, mērcei vai dārzeņu biezenim, to līdz galam nemaz nav jāatkausē.

Ķirbja krēmzupa ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI

Ķirbja krēmzupa ir maiga, garšīga un sātīga. Viena no rudens omulīgākajām zupām, kas sasilda un nomierina. Cilvēks kļūst laimīgs un apskaidrots. Ķirbju zupa ir kā tāds latviešu gastronomiskais "Ommm". Pareizām sakot, "ņammm".

Lasīt vairāk

Ķirbju pankūkas ar rudens svētku garšvielām

Foto: "Ēdamzāle" publicitātes foto

"Es nezinu, kā ir ar cāļiem, bet ķirbjus patiešām skaita rudenī. Agrāk labas ražas gados ķirbji mums atņēma lielu daļu grīdas, bet tagad, kad esam tikuši pie mājas ar rožu dobēm, ķirbji pie mums biežāk atripo draugu dāvināti. Tā nu kaut kā sanāk, ka rudenī mājās vienmēr kāds ķirbis ir, un, kur ķirbis, tur jādomā receptes, jo neba nu ēdīsi ķirbju krēmzupu visu nedēļu. Var jau gan arī tā darīt, bet tad sestdienā jāuzcep pankūkas. Ar ķirbi, protams."

Lasīt vairāk

Ķirbju brilē krēms bez cukura

Foto: Publicitātes foto

Ķirbju "creme-brûlée", iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja. To noteikti ir vērts pamēģināt pat tiem, kas šaubās, vai francūžu iecienītais deserts parastā latvieša virtuvē vispār ir pagatavojams?! Izdosies!

Lasīt vairāk

Ķirbju un saldā kartupeļa krēmzupa ar ceptām sēnēm vai vistas fileju

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Veģetārajā variantā šo krēmzupu pasniedz ar ceptām sēnēm, bet var izmantot arī apceptas vistas filejas gabaliņus. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Spirgta ķirbju-cidoniju kūka

Foto: Privātais arhīvs

"Mūsu ģimenē novērtē tikai tās kūkas, kur pildījums ir trīs reizes biezāks nekā mīkla," raksta receptes autore Silvija. Maigā mandeļu miltu pamatne te satiekas ar svaigo cidoniju garšu un krēmīgo ķirbi.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēms ar svaigo sieru un putukrējumu

Foto: DELFI

Maigs un gaisīgs deserts, kas gan nesader ar apņemšanos šogad beidzot notievēt. Ja skapjaugšā aizķēries kāds ķirbis, griez to pušu un pēc krēma pagatavošanas izmanto atlikušo ogu un iebiezināto pienu sulīgas kūkas pagatavošanā.

Lasīt vairāk

Mafini ar ķirbju biezeni un balto šokolādi

Foto: DELFI

Kad ķirbju mājās ir vairāk nekā vajag, jāsāk kalt plāni, kā vēl likt lietā lielo ogu. Tieši pēc šādām pārdomām tapa sulīgie mafini, vispirms savārot ķirbja mīkstumu zīdainā biezenī. Rezultātā tapa sulīgi, rudenīgi mafini, ko piekost pie tējas vai kafijas. Un itin nemaz nav jūtama izteikta ķirbja garša! Ja vēlas, mīklai var pievienot arī ogas, riekstus vai ko citu pēc saviem ieskatiem.

Lasīt vairāk

Ķirbja krēms

Foto: Shutterstock

Maigs ķirbja krēms desertam. Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu un riekstiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju gotiņas

Kad vīrs stāsta savas bērnības atmiņas, kad varēja kilogramu "Gotiņu" konču apēst, man ieplešas acis, un grūti noticēt, jo es pati, cik vien sevi atceros, maksimums divas konfektes esmu varējusi apēst. Maksimums! Parasti pat vienu apēst ir bijis grūti, lai gan nav tā, ka man negaršotu, bet - kaut ko tik saldu un tik daudz... Un nekas nav mainījies. Tās ir konfektes, ko man gribas reti un maz.

Lasīt vairāk

Zeltainās ķirbju–rauga pankūkas

Foto: Shutterstock

Ķirbju–rauga pankūkas – izmēģini un pārsteidz mājiniekus!

Lasīt vairāk

Vienkāršās ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Vislabāk ķirbju pankūkas garšos pasniegtas ar medu un pienu.

Lasīt vairāk

Sulīgā ķirbju kūka ar kokosriekstu putukrējumu

Foto: DELFI

Ķirbis ir viena fantastiska oga! Liec to zupā, sacepumā vai kūkā, garšo labi visās variācijās! Šī kūka ir vēl viens apliecinājums tam, ka pat ķirbju neēdājiem var atrast veidu, kā to iemīlēt.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Gardais ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu - pārsteigums ciemiņiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju kūka ar smilšu mīklu

Foto: Shutterstock

Ķirbju kūka ar smilšu mīklu īpaši garda ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!