Foto: Shutterstock
Zoss, gailis, vista vai vērsis – ko liksi galdā Mārtiņdienā? Folkloras zinātāji teic, ka visi varianti ir pareizi, jā, pat vērsis, tā kā – arī vērša gaļas sautējums ir Mārtiņdienas vakara cienīga maltīte. Tātad šovakar ar saimniecisku skatu jāpārlūko kūts, ciema veikals vai jāmēģina iespraukties kādā pārtikas piegādes laikā, lai rīt varētu ķerties pie cepšanas!

Recepšu un cepšanas paņēmienu ir daudz – arī dažādu knifiņu, lai cepetis izdotos sulīgs un maigs iekšpusē, ar brūngani zeltainu un kraukšķīgu ādiņu ārpusē.

Lai nodrošinātu mitrumu cepeša iekšpusē, putnu pilda ar āboliem, plūmēm, dažādiem dārzeņiem. Gardēži runā, ka smalks cepetis sanāk, ja zosi vai pīli piepilda ar olīveļļā svaidītiem mandarīniem, kuros iešpircēts konjaks vai rums. Cepetī mēdz ielikt arī pudeli ar vīnu, alu, sidru, cidoniju salu, lai cepeti visu laiku mitrinātu no iekšpuses, bet pie šī metodes, iespējams, nedaudz jāpiešaujas.

Ja gribas putnu sačurkstināt paša taukos un nav pārliecības par to, vai, cepot visu putnu, tas nebūs pārāk sauss, tad var gatavot pīles vai zoss konfitu – putnu sadala gabalos, ātri apcep uz pannas augstā temperatūrā un pēc tam liek cepeškrāsnī un 2-3 stundas cep zemā temperatūrā, apmēram 160 grādos. Putna gabaliņi sautēsies paši savos taukos un būs ļoti sulīgi.

Runājot par marinādi – te katram sava metode un recepte. Vēlams putnu paturēt marinādē vismaz pāris stundas, bet arī ātrajai marinādei tieši pirms cepšanas nav ne vainas: medus, citronu sula, sāls, pipari ir vienkāršākā kombinācija, kas vienmēr nostrādā. Veidojas garda, kraukšķīga garoziņa, putna āda apcepas kārdinoši brūna un pats cepetis brīnišķīgi aromātisks un sulīgs.

"Tasty" piedāvā idejas gardiem cepešiem, lai Mārtiņdienas vakariņas izdodas godam!

Tradicionālais Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock

Atbilstoši skaistām tautas tradīcijām novembra sākums ir lauku darbu beigas, kad sākas svinības ar maskotiem gājieniem, zīlēšanu un gardu mielastu kopā ar ģimeni un draugiem. Tradicionālā Mārtiņdienas zoss cepeša recepti piedāvā viesnīcas "Baltic Beach Hotel & Spa" šefpavārs Kristaps Jokmanis.

Lasīt vairāk

Vīra recepte zoss cepetim

Foto: Shutterstock

Vīra receptē zoss cepeti pasniedz ar zoss pildījumu(āboliem), brūkleņu zapti un ceptiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.

Lasīt vairāk

Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā

Foto: Shutterstock

"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Mārtiņdienas zoss cepetis

Foto: Shutterstock

Nedaudz neierasts zoss cepetis Mārtiņdienas cienastam.

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Vista uz sāls ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vista uz sāls ar ķiplokiem - sulīga un ļoti garšīga. Nevajag bīties, ka gaļa būs pārāk sāļa, jo sāls kalpos tikai kā vienmērīga siltuma uzturētājs. Galvenais – sāli sausu uzbērt uz sausas pannas un neliet nekādus ūdeņus vai citus šķidrumus.

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.

Lasīt vairāk

Ravioli ar alū un medū sautētu vērša asti, kazas sieru un spinātiem

Gardu recepti piedāvā restorāna Gutenbergs šefpavārs Ēriks Līvmanis. Šis ēdiens gatavots 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saieta ietvaros. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Bagātīgais gaļas sautējums

Foto: Vida Press

Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīniem

Foto: Vida Press

Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.

Lasīt vairāk

Paipalu cepetis greznām svētdienas pusdienām

Foto: DELFI

Dzīve ir jāsvin, un svētdienas ir kā radītas īpašai maltītei. Paipalu cepetis ir tieši tas, kas vajadzīgs, kad gribas pagatavot kaut ko mazliet ārpus ierastā un padarīt svētdienas pusdienas par dzīves svētkiem. Baiba Cīrule no paipalu fermas “Rīta putni” izstrādājusi savu paipalu cepeša recepti. Garas pusdienas ar ģimeni un draugiem pie skaisti klāta galda, garda maltīte, labs vīns – tās ir mazās dzīves baudas, un kas gan būtu dzīve bez tām?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!