Recepšu un cepšanas paņēmienu ir daudz – arī dažādu knifiņu, lai cepetis izdotos sulīgs un maigs iekšpusē, ar brūngani zeltainu un kraukšķīgu ādiņu ārpusē.
Lai nodrošinātu mitrumu cepeša iekšpusē, putnu pilda ar āboliem, plūmēm, dažādiem dārzeņiem. Gardēži runā, ka smalks cepetis sanāk, ja zosi vai pīli piepilda ar olīveļļā svaidītiem mandarīniem, kuros iešpircēts konjaks vai rums. Cepetī mēdz ielikt arī pudeli ar vīnu, alu, sidru, cidoniju salu, lai cepeti visu laiku mitrinātu no iekšpuses, bet pie šī metodes, iespējams, nedaudz jāpiešaujas.
Ja gribas putnu sačurkstināt paša taukos un nav pārliecības par to, vai, cepot visu putnu, tas nebūs pārāk sauss, tad var gatavot pīles vai zoss konfitu – putnu sadala gabalos, ātri apcep uz pannas augstā temperatūrā un pēc tam liek cepeškrāsnī un 2-3 stundas cep zemā temperatūrā, apmēram 160 grādos. Putna gabaliņi sautēsies paši savos taukos un būs ļoti sulīgi.
Runājot par marinādi – te katram sava metode un recepte. Vēlams putnu paturēt marinādē vismaz pāris stundas, bet arī ātrajai marinādei tieši pirms cepšanas nav ne vainas: medus, citronu sula, sāls, pipari ir vienkāršākā kombinācija, kas vienmēr nostrādā. Veidojas garda, kraukšķīga garoziņa, putna āda apcepas kārdinoši brūna un pats cepetis brīnišķīgi aromātisks un sulīgs.
"Tasty" piedāvā idejas gardiem cepešiem, lai Mārtiņdienas vakariņas izdodas godam!
Tradicionālais Mārtiņdienas zoss cepetis
Atbilstoši skaistām tautas tradīcijām novembra sākums ir lauku darbu beigas, kad sākas svinības ar maskotiem gājieniem, zīlēšanu un gardu mielastu kopā ar ģimeni un draugiem. Tradicionālā Mārtiņdienas zoss cepeša recepti piedāvā viesnīcas "Baltic Beach Hotel & Spa" šefpavārs Kristaps Jokmanis.
Vīra recepte zoss cepetim
Vīra receptē zoss cepeti pasniedz ar zoss pildījumu(āboliem), brūkleņu zapti un ceptiem kartupeļiem.
Zoss cepetis ar karamelizētiem āboliem
Ļoti vienkārši pagatavojams un gards zoss cepetis. Šoreiz āboli nevis tiek pildīti vēdera dobumā, bet cepti atsevišķi blakus zosij. Tādējādi āboli karamelizēsies un iegūs glītu izskatu.
Tradicionālais zoss cepetis mūsdienīgā izpildījumā
"Mūsdienās svētku galdus bieži vien klāj ne tikai tradicionāli ēdieni, bet arī no citām kultūrām aizgūti gardumi, kā arī eksotiski augļi. Manuprāt, biežāk vajadzētu gatavot tradicionālos svētku ēdienus, turklāt senās receptes iespējams uzlabot, pamēģinot dažādus līdz šim nerealizētus garšu salikumus. Piemēram, lai piešķirtu Mārtiņzosij mūsdienīgu garšu, to var pirms cepšanas iemarinēt vieglā ananāsu marinādē," stāsta "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot tradicionālu latviešu svētku recepti mūsdienīgā izpildījumā.
Mārtiņdienas zoss cepetis
Nedaudz neierasts zoss cepetis Mārtiņdienas cienastam.
Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem
Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.
Sulīgs vistas cepetis majonēzē ar ķiplokiem
Cepeškrāsnī cepta sulīga vista majonēzes–ķiploku marinādē.
Vistas cepetis ar ingveru un kariju
Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.
Vista uz sāls ar ķiplokiem
Vista uz sāls ar ķiplokiem - sulīga un ļoti garšīga. Nevajag bīties, ka gaļa būs pārāk sāļa, jo sāls kalpos tikai kā vienmērīga siltuma uzturētājs. Galvenais – sāli sausu uzbērt uz sausas pannas un neliet nekādus ūdeņus vai citus šķidrumus.
Vistas cepetis ar citroniem, ķiplokiem un timiānu
Gards veselas vistas cepetis, kas nav jāmarinē. Garšai pievienoti veseli ķiploki, sulīgas citrona šķēlītes un timiāns svaigumam. Vistu pirms gatavošanas papildina ar garšvielām un krāsnī iekšā.
Ravioli ar alū un medū sautētu vērša asti, kazas sieru un spinātiem
Gardu recepti piedāvā restorāna Gutenbergs šefpavārs Ēriks Līvmanis. Šis ēdiens gatavots 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saieta ietvaros. Izbaudi!
Bagātīgais gaļas sautējums
Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!
Pīles cepetis ar apelsīniem
Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.
Paipalu cepetis greznām svētdienas pusdienām
Dzīve ir jāsvin, un svētdienas ir kā radītas īpašai maltītei. Paipalu cepetis ir tieši tas, kas vajadzīgs, kad gribas pagatavot kaut ko mazliet ārpus ierastā un padarīt svētdienas pusdienas par dzīves svētkiem. Baiba Cīrule no paipalu fermas “Rīta putni” izstrādājusi savu paipalu cepeša recepti. Garas pusdienas ar ģimeni un draugiem pie skaisti klāta galda, garda maltīte, labs vīns – tās ir mazās dzīves baudas, un kas gan būtu dzīve bez tām?