zoss cepetis, Mārtiņdiena
Foto: Shutterstock
Zoss, gailis, vista vai vērsis – ko liksi galdā Mārtiņdienā? Folkloras zinātāji teic, ka visi varianti ir pareizi, jā, pat vērsis, tā kā – arī vērša gaļas sautējums ir Mārtiņdienas vakara cienīga maltīte. Tātad šovakar ar saimniecisku skatu jāpārlūko kūts, ciema veikals vai jāmēģina iespraukties kādā pārtikas piegādes laikā, lai rīt varētu ķerties pie cepšanas!

Recepšu un cepšanas paņēmienu ir daudz – arī dažādu knifiņu, lai cepetis izdotos sulīgs un maigs iekšpusē, ar brūngani zeltainu un kraukšķīgu ādiņu ārpusē.

Lai nodrošinātu mitrumu cepeša iekšpusē, putnu pilda ar āboliem, plūmēm, dažādiem dārzeņiem. Gardēži runā, ka smalks cepetis sanāk, ja zosi vai pīli piepilda ar olīveļļā svaidītiem mandarīniem, kuros iešpircēts konjaks vai rums. Cepetī mēdz ielikt arī pudeli ar vīnu, alu, sidru, cidoniju salu, lai cepeti visu laiku mitrinātu no iekšpuses, bet pie šī metodes, iespējams, nedaudz jāpiešaujas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!