īru sautējums
Foto: Shutterstock
Par īru sautējumu klīst leģendas, un tas pieminēts arī pasaules labākajās grāmatās, piemēram, Džeroma K. Džeroma "Trīs vīros laivā". Kas tik īpašs šajā ēdienā un kāpēc par to runājam šajā novembra pēcpusdienā?

Pirmkārt, tāpēc, ka īru sautējums sasilda cilvēku, kā maz kas cits šajā pasaulē. Otrkārt, ar visu cieņu īru sautējuma īstajai receptei, visur ārpus Īrijas par īru sautējumu mēdz dēvēt to ugunīgo, sātīgo, barojošo un iepriecinošo gaļas un dārzeņu miksli, kas radies, tajā sametot gandrīz visu, kas ledusskapī un pieliekamajā atrodams. Un diesvienzin, kas šajā pēcsvētku un vienlaikus pirmssvētku laikā notiek mūsu krājumos – tur ir no visa pa druskai, vai ne? Un no tā, ticiet, var izdoties ideāls īru sautējums latviešu gaumē!

Par īru sautējuma īsto recepti runājot – gan jau paši īri neganti sakautos par to, kam tad īsti jābūt pašā pareizākajā un īriskākajā sautējumā. Skaidrs, ka jērs, burkāni, kartupeļi un Guiness alus pieklājīgā daudzumā ir obligātās sastāvdaļas. Īpaši jērs, citādi tie lopiņi vēl ņems un pārapdzīvos to salu, un īpaši alus, jo tajā gan sautē gaļu un dārzeņus, gan lieto iekšķīgi pagatavošanas laikā, un, protams, arī galdā īru sautējums tiek likts kopā ar labu pinti Ginesa.

Foto: Shutterstock

Ārpus Īrijas īru sautējuma recepti izmanto ar brīvu roku – sākot ar veco, labo Angliju. Trīs džentelmeņu un foksterjera Montmorensija (enģelis un vells no suņa!) ceļojumu laivā aprakstījis britu rakstnieks Džeroms K. Džeroms savā izcilajā romānā "Trīs vīri laivā, nerunājot nemaz par suni", nemirstīgā Vizmas Belševicas tulkojumā latviski, un paldies apgādam "Zvaigzne ABC" par atkārtotu izdevumu – jo šai grāmatai nudien mēdz pieaugt kājas. Atļaušos īsu citātu no augstākminētās grāmatas.

"Džordžs teica, ka īru sautējums ir izdevīgs galvenokārt tāpēc, ka palīdz atbrīvot saimniecību no visiem atlikumiem. Es izķeksēju no groza divas ieplīsušas olas, un mēs iesitām katlā arī tās. Džordžs teica, ka olas došot mērcei pienācīgo biezumu.

Pārējās sastāvdaļas esmu aizmirsis, bet zinu, ka neko neatstājām nelietā. Vēl es atceros, ka uz beigām Montmorensijs, kurš visu laiku bija ar dziļu interesi vērojis šo procedūru, norūpējies un nopietns aizskrēja, lai pēc dažām minūtēm atgrieztos ar beigtu ūdensžurku mutē, ko viņš acīmredzot piedāvāja kā savu ieguldījumu kopīgajās vakariņās. Vai tā bija zobgalība vai vēlēšanās palīdzēt, es nevaru pateikt."

Tik daudz par īru sautējuma anglisko interpretāciju. Domājams, ka šis izcilais ēdiens arī latviešu gaumē ir lielisks, un, visticamāk, mēs to esam gatavojuši visu mūžu, ij nenojaušot, ka tam ir tik smalks nosaukums: īru sautējums, saproties. Izdzīvošanas spēju ziņā jau mēs daudz neatšķiramies no īriem – kas spēcinošs pa rokai, to liekam katlā, izņemot ūdensžurkas, un galu galā virtuvi piepilda brīnišķīga smarža un katlā burbuļo kaut kas, kura sastāvdaļas var noteikt tikai aptuveni, bet viss garšo debešķīgi, sasilda, atjauno spēkus un dzīvesprieku. Pinte alus pie šī spēcinošā ēdiena ir izvēles jautājums.

Lai silts un dzīvesprieka pilns vakars jūsmājās! "Tasty" dalās ar dažām karstu un gardu sautējumu receptēm. Lai tās jūs iedvesmo uz varoņdarbiem!

Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.

Lasīt vairāk

Sautēta liellopa gaļa alus mērcē

Foto: Shutterstock

Sutināta liellopa gaļa alus mērcē ir bagātīgs, sātīgs un sildošs pusdienu ēdiens. To var pasniegt ar salātiem un kartupeļiem. Galveno darbu padarīs lēna uguns un laiks. Šī ēdiena garšas buķeti veido alus, sinepes un maize. Alu vajadzētu izvēlēties pēc iespējas mazāk stipru, bet sinepes vari lietot, kādas labāk garšo. Es ieteiktu franču sinepes, tām ir patīkams skābums, kas labi saderēsies ar alu. Ja izmantosi rupjmaizi, mērce būs košāka, baltmaize to padarīs mīkstāku, maigāku.

Lasīt vairāk

Pikantais gaļas un pupiņu sautējums ar alu

Šo gardo un sātīgo sautējumu vai pasniegt ar grilētu maizīti, svaigiem salātiem, kā arī ar kukurūzas vai lavaša čipsiem. Turklāt tas garšo lieliski gan silts, gan arī tad, kad jau ir atdzisis. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule iesaka recepti, kas spēcinās sagurušos un sniegs spēku.

Lasīt vairāk

Sildošais liellopa gaļas sautējums ar rudens dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā rudenīga un sildoša liellopa gaļas sautējuma recepti, kas ir kā radīts baudīšanai pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.

Lasīt vairāk

Sildošais un sātīgais dārzeņu sautējums

Foto: Safrans.lv

Svaigas rudens ražas laiks ir īstais brīdis, kad pagatavot gardu un sildošu dārzeņu sautējumu. Tādā veidā top ne tikai veselīga maltīte, bet tiek izmantota laba daļa dārzeņu. Šo dārzeņu sautējumu varētu saukt par latviešu ratatuju (ratatouille). Garšos pat tiem, kas ar dārzeņiem ir uz "jūs", sola "safran.lv" recepšu meistari!

Lasīt vairāk

Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Gaļas-dārzeņu sautējums ar siera cepurīti māla podiņā

Foto: Privātais arhīvs

Podiņā gatavotā gaļa un dārzeņi izdosies sulīgi un mīksti. Ēdiens būs aromātisks un ilgāk saglabāsies silts, būs skaists pasniegšanas veids. Turklāt katrs var podiņā ielikt to, kas garšo vai atrodams ledusskapī. Recepti iesaka gardēde Solvita Smidrovska.

Lasīt vairāk

Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu

Foto: Privātā arhīva foto

Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.

Lasīt vairāk

Tex-mex vistas gaļas sautējums pannā

Foto: Publicitātes foto

Ātrs un gards ēdiens visiem, kuriem nepatīk pavadīt daudz laika virtuvē. Nezinām, kā jums, bet mums patīk sautējumi pannā! Ēdiens ir viegls, jo tā pamatā ir vistas gaļa un daudz dārzeņu. Pupiņas un kukurūza – neatdalāmas tex-mex ēdienu sastāvdaļas. Vēl mazliet siera un ēdiens jau gatavs! Nogaršojiet!

Lasīt vairāk

Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.

Lasīt vairāk

Vienkāršais gaļas un dārzeņu sautējums vācu gaumē

Foto: Shutterstock

"Pichelsteiner" – tā Vācijā dēvē šo tumīgo, sātīgo sautējumu. Tā pagatavošanai būs nepieciešami dārzeņi un trīs veidu gaļa. Darba gaita ir gaužām vienkārša –visas sastāvdaļas jāsagriež un kārtām jāliek katlā, iztiekot bez papildus taukvielām un produktu iepriekšējas apcepšanas.

Lasīt vairāk

Aromātiskais teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem baltvīna mērcē

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem. Šķipsna timiāna, šļuciņa sausa baltvīna, un šis vienkāršais ēdiens garšos gluži kā smalkā restorānā.

Lasīt vairāk

Gaļas sautējums zviedru gaumē

Foto: Shutterstock

Sātīgai pusdienu maltītei gaļas sautējums zviedru gaumē.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums ar bietēm un kāļiem

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sautējums ar bietēm un kāļiem pusdienu/vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Dārzeņi ar gaļu podiņā

Foto: Shutterstock

Dārzeņi ar gaļu podiņā sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Dārzeņu un vistas sautējums cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Ar vistas fileju papildināts dārzeņu sautējums cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un sēņu sautējums ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Kartupeļu un sēņu sautējums ar kausēto sieru - der lietošanai arī svara vērotājiem.

Lasīt vairāk

Meksikāņu sautējums ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Aso ēdienu piekritējiem - meksikāņu sautējums. Sautējumu ēd ar meksikāņu čipsiem vai svaigu baltmaizi.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu sautējums ar vistas fileju

Foto: Shutterstock

Bagātīgs dārzeņu sautējums ar vistas fileju pasniegts ar gardu mērci.

Lasīt vairāk

Raibais baklažānu un citu dārzeņu sautējums

Foto: Shutterstock

Baklažānu sautājums ar krāsainiem dārzeņiem - maltīte lielai ģimenei vai viesus gaidot.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un dārzeņu sautējums franču zemnieku gaumē

Foto: Shutterstock

Sautējums franču zemnieku gaumē ar gaļu un dažādiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Bagātīgais gaļas sautējums

Foto: Vida Press

Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas sautējums krējumā ar kartupeļiem un burkāniem

Foto: Shutterstock

Burvīgs, sildošs ziemas ēdiens. Brīvākā dienā izsutina lielāku katlu un ģimene būs nodrošināta ar pusdienām vai vakariņām vairākām dienām. Daļu var sasaldēt un izmantot nevaļīgākā dienā. Ēdiena gatavošanai ļoti piemērots būs čuguna katls, bet gaļu var sutināt jebkurā cepešformā, gatavošanas laikā to nosedzot ar vairākās kārtās salocītu foliju.

Lasīt vairāk

Sildošs un sātīgs vistas un pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Vēsās un drēgnās dienās viss, ko gribas, ir sildošs, sātīgs ēdiens, turklāt pagatavojams mazāk kā pusstundas laikā. Šī recepte ir kā radīta šādām reizēm.

Lasīt vairāk

Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas sautējums zemesriekstu sviesta–tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Rīkojoties izveicīgi, šo gardo vistas sautējumu krēmīgā tomātu–zemesriekstu sviesta mērcē varēsi pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Pirms ķeries pie sautējuma gatavošanas, laika ekonomijas nolūkos uzliec vārīties rīsus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!