Pirmkārt, tāpēc, ka īru sautējums sasilda cilvēku, kā maz kas cits šajā pasaulē. Otrkārt, ar visu cieņu īru sautējuma īstajai receptei, visur ārpus Īrijas par īru sautējumu mēdz dēvēt to ugunīgo, sātīgo, barojošo un iepriecinošo gaļas un dārzeņu miksli, kas radies, tajā sametot gandrīz visu, kas ledusskapī un pieliekamajā atrodams. Un diesvienzin, kas šajā pēcsvētku un vienlaikus pirmssvētku laikā notiek mūsu krājumos – tur ir no visa pa druskai, vai ne? Un no tā, ticiet, var izdoties ideāls īru sautējums latviešu gaumē!
Par īru sautējuma īsto recepti runājot – gan jau paši īri neganti sakautos par to, kam tad īsti jābūt pašā pareizākajā un īriskākajā sautējumā. Skaidrs, ka jērs, burkāni, kartupeļi un Guiness alus pieklājīgā daudzumā ir obligātās sastāvdaļas. Īpaši jērs, citādi tie lopiņi vēl ņems un pārapdzīvos to salu, un īpaši alus, jo tajā gan sautē gaļu un dārzeņus, gan lieto iekšķīgi pagatavošanas laikā, un, protams, arī galdā īru sautējums tiek likts kopā ar labu pinti Ginesa.
Ārpus Īrijas īru sautējuma recepti izmanto ar brīvu roku – sākot ar veco, labo Angliju. Trīs džentelmeņu un foksterjera Montmorensija (enģelis un vells no suņa!) ceļojumu laivā aprakstījis britu rakstnieks Džeroms K. Džeroms savā izcilajā romānā "Trīs vīri laivā, nerunājot nemaz par suni", nemirstīgā Vizmas Belševicas tulkojumā latviski, un paldies apgādam "Zvaigzne ABC" par atkārtotu izdevumu – jo šai grāmatai nudien mēdz pieaugt kājas. Atļaušos īsu citātu no augstākminētās grāmatas.
"Džordžs teica, ka īru sautējums ir izdevīgs galvenokārt tāpēc, ka palīdz atbrīvot saimniecību no visiem atlikumiem. Es izķeksēju no groza divas ieplīsušas olas, un mēs iesitām katlā arī tās. Džordžs teica, ka olas došot mērcei pienācīgo biezumu.
Pārējās sastāvdaļas esmu aizmirsis, bet zinu, ka neko neatstājām nelietā. Vēl es atceros, ka uz beigām Montmorensijs, kurš visu laiku bija ar dziļu interesi vērojis šo procedūru, norūpējies un nopietns aizskrēja, lai pēc dažām minūtēm atgrieztos ar beigtu ūdensžurku mutē, ko viņš acīmredzot piedāvāja kā savu ieguldījumu kopīgajās vakariņās. Vai tā bija zobgalība vai vēlēšanās palīdzēt, es nevaru pateikt."
Tik daudz par īru sautējuma anglisko interpretāciju. Domājams, ka šis izcilais ēdiens arī latviešu gaumē ir lielisks, un, visticamāk, mēs to esam gatavojuši visu mūžu, ij nenojaušot, ka tam ir tik smalks nosaukums: īru sautējums, saproties. Izdzīvošanas spēju ziņā jau mēs daudz neatšķiramies no īriem – kas spēcinošs pa rokai, to liekam katlā, izņemot ūdensžurkas, un galu galā virtuvi piepilda brīnišķīga smarža un katlā burbuļo kaut kas, kura sastāvdaļas var noteikt tikai aptuveni, bet viss garšo debešķīgi, sasilda, atjauno spēkus un dzīvesprieku. Pinte alus pie šī spēcinošā ēdiena ir izvēles jautājums.
Lai silts un dzīvesprieka pilns vakars jūsmājās! "Tasty" dalās ar dažām karstu un gardu sautējumu receptēm. Lai tās jūs iedvesmo uz varoņdarbiem!
Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām
Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.
Sautēta liellopa gaļa alus mērcē
Sutināta liellopa gaļa alus mērcē ir bagātīgs, sātīgs un sildošs pusdienu ēdiens. To var pasniegt ar salātiem un kartupeļiem. Galveno darbu padarīs lēna uguns un laiks. Šī ēdiena garšas buķeti veido alus, sinepes un maize. Alu vajadzētu izvēlēties pēc iespējas mazāk stipru, bet sinepes vari lietot, kādas labāk garšo. Es ieteiktu franču sinepes, tām ir patīkams skābums, kas labi saderēsies ar alu. Ja izmantosi rupjmaizi, mērce būs košāka, baltmaize to padarīs mīkstāku, maigāku.
Pikantais gaļas un pupiņu sautējums ar alu
Šo gardo un sātīgo sautējumu vai pasniegt ar grilētu maizīti, svaigiem salātiem, kā arī ar kukurūzas vai lavaša čipsiem. Turklāt tas garšo lieliski gan silts, gan arī tad, kad jau ir atdzisis. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule iesaka recepti, kas spēcinās sagurušos un sniegs spēku.
Sildošais liellopa gaļas sautējums ar rudens dārzeņiem
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā rudenīga un sildoša liellopa gaļas sautējuma recepti, kas ir kā radīts baudīšanai pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.
Sildošais un sātīgais dārzeņu sautējums
Svaigas rudens ražas laiks ir īstais brīdis, kad pagatavot gardu un sildošu dārzeņu sautējumu. Tādā veidā top ne tikai veselīga maltīte, bet tiek izmantota laba daļa dārzeņu. Šo dārzeņu sautējumu varētu saukt par latviešu ratatuju (ratatouille). Garšos pat tiem, kas ar dārzeņiem ir uz "jūs", sola "safran.lv" recepšu meistari!
Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums
Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Gaļas-dārzeņu sautējums ar siera cepurīti māla podiņā
Podiņā gatavotā gaļa un dārzeņi izdosies sulīgi un mīksti. Ēdiens būs aromātisks un ilgāk saglabāsies silts, būs skaists pasniegšanas veids. Turklāt katrs var podiņā ielikt to, kas garšo vai atrodams ledusskapī. Recepti iesaka gardēde Solvita Smidrovska.
Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu
Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.
Tex-mex vistas gaļas sautējums pannā
Ātrs un gards ēdiens visiem, kuriem nepatīk pavadīt daudz laika virtuvē. Nezinām, kā jums, bet mums patīk sautējumi pannā! Ēdiens ir viegls, jo tā pamatā ir vistas gaļa un daudz dārzeņu. Pupiņas un kukurūza – neatdalāmas tex-mex ēdienu sastāvdaļas. Vēl mazliet siera un ēdiens jau gatavs! Nogaršojiet!
Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu
Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.
Vienkāršais gaļas un dārzeņu sautējums vācu gaumē
"Pichelsteiner" – tā Vācijā dēvē šo tumīgo, sātīgo sautējumu. Tā pagatavošanai būs nepieciešami dārzeņi un trīs veidu gaļa. Darba gaita ir gaužām vienkārša –visas sastāvdaļas jāsagriež un kārtām jāliek katlā, iztiekot bez papildus taukvielām un produktu iepriekšējas apcepšanas.
Aromātiskais teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem baltvīna mērcē
Vienkārši pagatavojams, bet ļoti garšīgs teļa gaļas sautējums ar dārzeņiem. Šķipsna timiāna, šļuciņa sausa baltvīna, un šis vienkāršais ēdiens garšos gluži kā smalkā restorānā.
Gaļas sautējums zviedru gaumē
Sātīgai pusdienu maltītei gaļas sautējums zviedru gaumē.
Dārzeņu sautējums ar bietēm un kāļiem
Dārzeņu sautējums ar bietēm un kāļiem pusdienu/vakariņu maltītei.
Dārzeņi ar gaļu podiņā
Dārzeņi ar gaļu podiņā sātīgai maltītei.
Dārzeņu un vistas sautējums cepeškrāsnī
Ar vistas fileju papildināts dārzeņu sautējums cepeškrāsnī.
Kartupeļu un sēņu sautējums ar kausēto sieru
Kartupeļu un sēņu sautējums ar kausēto sieru - der lietošanai arī svara vērotājiem.
Meksikāņu sautējums ar malto gaļu
Aso ēdienu piekritējiem - meksikāņu sautējums. Sautējumu ēd ar meksikāņu čipsiem vai svaigu baltmaizi.
Ķirbju un burkānu sautējums ar vistas fileju
Bagātīgs dārzeņu sautējums ar vistas fileju pasniegts ar gardu mērci.
Raibais baklažānu un citu dārzeņu sautējums
Baklažānu sautājums ar krāsainiem dārzeņiem - maltīte lielai ģimenei vai viesus gaidot.
Liellopa gaļas un dārzeņu sautējums franču zemnieku gaumē
Sautējums franču zemnieku gaumē ar gaļu un dažādiem dārzeņiem.
Bagātīgais gaļas sautējums
Nekas tā nepabaros ģimeni kā izcili pagatavota vērša gaļa, kas īpaši sutināta kastrolī. Lai gan šī ēdiena pagatavošana prasa daudz laika, tas ir tā vērts – īsts gaļēdājs novērtēs bagātīgo garšu buķeti!
Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums
Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.
Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums
"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.
Liellopa gaļas sautējums krējumā ar kartupeļiem un burkāniem
Burvīgs, sildošs ziemas ēdiens. Brīvākā dienā izsutina lielāku katlu un ģimene būs nodrošināta ar pusdienām vai vakariņām vairākām dienām. Daļu var sasaldēt un izmantot nevaļīgākā dienā. Ēdiena gatavošanai ļoti piemērots būs čuguna katls, bet gaļu var sutināt jebkurā cepešformā, gatavošanas laikā to nosedzot ar vairākās kārtās salocītu foliju.
Sildošs un sātīgs vistas un pupiņu sautējums
Vēsās un drēgnās dienās viss, ko gribas, ir sildošs, sātīgs ēdiens, turklāt pagatavojams mazāk kā pusstundas laikā. Šī recepte ir kā radīta šādām reizēm.
Ātrais pupiņu–maltās gaļas sautējums ar kausēto sieru
Ātrai ikdienas maltītei konservētu pupiņu–tomātu sautējums ar malto gaļu un kausēto sieru.
Ātrais vistas sautējums zemesriekstu sviesta–tomātu mērcē
Rīkojoties izveicīgi, šo gardo vistas sautējumu krēmīgā tomātu–zemesriekstu sviesta mērcē varēsi pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Pirms ķeries pie sautējuma gatavošanas, laika ekonomijas nolūkos uzliec vārīties rīsus.